Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων για την Παλαιά Μητρόπολη

Θέλοντας να ξεκάθαρίσει τη θέση της για εργασίες που πραγματοποιούνται στην Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Ημαθίας, εξέδωσε ανακοίνωση με θέμα «Εργασίες σε κτίρια συνοδείας της Παλαιάς Μητρόπολης», στην οποία δίνει διευκρινιστικές απαντήσεις σε εύλογες απορίες των πολιτών.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Αξιότιμοι κ.κ.

Η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας προστατεύεται από την ελληνική έννομη τάξη και τις αντίστοιχες διεθνείς συνθήκες, ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί στο παρόν και να παραχωρηθεί στις μελλοντικές γενιές.

Όσον αφορά στην Παλαιά Μητρόπολη και τις επιλογές σε σχέση με τις επεμβάσεις που πραγματοποιούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Ημαθίας, μέσω του ΔΣ του, καταθέτει στην κοινωνία της πόλης, η οποία εκφράζει εύλογες και χρήσιμες ανησυχίες, την άποψή του. 

Πρωτίστως, οι επεμβάσεις γίνονται με υπάρχουσα μελέτη. Επιπροσθέτως η μελέτη έχει εκπονηθεί από Αρχιτέκτονες και έχει λάβει έγκριση από το ΚΑΣ που είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού. Τέλος, τα τρία κτήρια συνοδείας της Παλαιάς Μητρόπολης στα οποία γίνονται εργασίες σήμερα είναι ήδη κηρυγμένα διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Σημειωτέον, ο ρόλος του συλλόγου Αρχιτεκτόνων είναι επιστημονικός, συμβουλευτικός και όχι ελεγκτικός και με την παρούσα ανακοίνωσή του εκφράζει την συλλογική του θέση με μοναδικό σκοπό να συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργιά του συνόλου του κλάδου και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας χωρίς την προώθηση ατομικών και προσωπικών πεποιθήσεων.

Με τιμή,
Ο Πρόεδρος   
Δημήτριος Α. Καπρίνης».

11 σχόλια:

  1. ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΕΧΟΥΝ ΚΗΡΥΧΘΗ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΩΡΑ.ΑΛΛΑ ΚΤΗΖΟΝΤΑΙ ...ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΩ ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗ Α.ΚΑΝΔΥΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα διατηρητέα δεν κατεδαφίζονται για να ξανακτισθούν.Τραγέλαφος επιεικώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για κάνετε έναν έλεγχο στην συνοικία κυρριωτισσ προκειμένου να μάθετε πώς αντιμετώπισαν τα διατηρητέα,ιδιωτικά κτίσματα. Κατεδαφίστηκαν και ξανά οικοδομήθηκαν με παρεμβάσεις αρχιτεκτόνων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κ όμως γκρεμίστηκαν κ ξανακτιζονται από την αρχή....κάθε μέρα περνάω από εκεί ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διατηρητέα τα εξαμβλώματα! Οι πρώτοι οι οποίοι πρέπει να ζητήσουν την ολική ανάδειξη της Παλαιάς Μητροπόλεως είναι οι Αρχιτέκτονες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν όμως φωνάζαμε για τη διατήρηση των παραδοσιακών σπιτιών στην οδό Σοφού ακούστηκε το επιχείρημα ότι ήταν...αυθαίρετα! Αυτά δηλαδή δεν είναι αυθαίρετα; Είναι δυνατόν να δόθηκε ποτε άδεια για να κτιστούν; Επίσης ας μας πουν ποτέ ακριβώς κηρύχθηκαν διατηρητέα; Από ποιους (ονομαστικά) και με ποιο σκεπτικό; Βάσει επιχειρημάτων ή γνωριμιών; Επίσης, διαχρονικά αν το δούμε, αν το ΚΑΣ ήταν αδιάβλητο δεν θα είχαν αποχαρακτηριστει τόσα διατηρητέα (ακόμα και ναοί) στη Βέροια... Ωστόσο δεν νομίζω ότι οι αρχιτέκτονες φταίνε για ο,τι γίνεται στο μνημείο, την δουλειά τους κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην Κνωσό στην Κρήτη το τμήμα του ανακτόρου που ξέρουμε όλοι με την ζωγραφισμένη παράσταση του ταύρου και της γυμνόστηθης γυναίκας, οι κόκκινοι κίονες κλπ κατασκευές που βλέπουμε εκεί δεν είναι αρχαίες κατασκευές που έχουν διατηρηθεί (όπως όλοι νομίζετε), είναι σύγχρονες ανακατασκευές (με νέα υλικά) οι οποίες έγιναν από αρχαιολόγους σαν την δική μας, για να μας δείξουν πως ήταν στην αρχαιότητα και η Ακρόπολη ( οι εργασίες ακόμα είναι σε εξέλιξη) και το ανάκτορο στη Βεργίνα ήταν κατεδαφισμένα και τα αναστήλωσαν για να τα σώσουν και να τα αναδείξουν ως πολιτιστική κληρονομιά. Με το σκεπτικό ορισμένων κακώς έγιναν και αυτά ; Δεν τα έκαναν όμως ιδιώτες εργολάβοι που προφανώς λόγω του κέρδους θα έκαναν κάτι κατώτερο των περιστάσεων. Τα έκαναν ειδικοί και χωρίς ίδιο όφελος. Προφανώς η μιζέρια πολλών σε αυτή την πόλη, σε συνδυασμό με ιδιωτικά και ίσως εκκλησιαστικά συμφέροντα μπαίνουν ως εμπόδια για μια ακόμη φορά στην εξέλιξη της πόλης.
    Μη νομίζετε ότι όλοι συμφωνούμε με τις απόψεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ίδια στενά ατομικά συμφέροντα χαντάκωσαν την πόλη καταδικάζοντάς την εφ΄ όρου ζωής σε λίγους και στενούς δρόμους, προκειμένου να μεγαλώσουν τις περιουσίες τους. Γνωστά αυτά στην πόλη και δεν τα ξεχνάμε, αλλά ως εδώ.

      Διαγραφή
  8. αν τα κτήρια που βρίσκονται κολλητά με το Ναό και σας απασχολούν ήταν της εκκλησίας θα διαμαρτυρόσασταν ;
    Να υποθέσουμε, ότι κατασκευές - αναστηλώσεις βρίσκονται σε εκκλησιαστικούς χώρους (ναούς και μοναστήρια) ήταν και είναι εντελώς νόμιμα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε αυτή την κίνηση πολιτών νομίζω ότι η μιζέρια έχει περισσέψει. Και ακόμα δεν ξεκίνησαν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το μιναρέ και τα μάτια μας! Να μας θυμίζει το παρελθόν μας και να μας βάζει μυαλό για το μέλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ