Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Έπεσαν οι υπογραφές για την Τεχνητή Χιόνωση στο Χ.Κ. Σελίου


Στην υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για την υλοποίηση του έργου εγκατάστασης του Συστήματος Τεχνητής Χιόνωσης στο Ε.Χ.Κ Σελίου, υπέγραψαν ο Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, με τον Πρόεδρο του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου, Γιώργο Μιχαλιά.

Ήδη έχει κατατεθεί από το Ε.Χ.Κ. στο Υπουργείο Τουρισμού πρόταση χρηματοδότησης στο πλαίσιο αναβάθμισης των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας και ο Δήμος Βέροιας διαθέτει την αναγκαία επάρκεια της τεχνικής του υπηρεσίας προς την κατεύθυνση αυτή.


Το σύστημα τεχνητής χιόνωσης που θα εγκατασταθεί στο Ε.Χ.Κ. Σελίου θα έχει τη δυνατότητα να παράγει χιόνι χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών, εκμεταλλευόμενο τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο χιονοδρομικό κέντρο κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Για τις ανάγκες τροφοδοσίας του συστήματος με νερό θα κατασκευαστεί ταμιευτήρας 45.000 κμ στην περιοχή Αρσούμπασι. Ο ταμιευτήρας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, για τις ανάγκες πυρόσβεσης.

Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί πλήρως αυτόματα και απομακρυσμένα.

«Πρόκειται για ένα κορυφαίο έργο στο οποίο συμβάλλει ο Δήμος με τη διάθεση ανθρώπινου δυναμικού και τεχνογνωσίας για την ολοκλήρωσή του. Με το σύστημα τεχνητής χιόνωσης, το οποίο θα καλύπτει πίστες όλων των επιπέδων χιονοδρόμων, επιμηκύνεται η περίοδος λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου και η προσέλευση επισκεπτών σε όλη την περιοχή του Δήμου Βέροιας» δηλώνει ο Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης.

26 σχόλια:

  1. Οπότε το καλοκαίρι θα πάμε για σκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρεεε!!! κοιτάξτε να φτιάξετε τούς δρόμους στην Βέροια μέσα που τους κατάντησαν χωράφι καί μετά κάντε και χιόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπαρχουν πολύ πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθείτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. λάθος κίνηση, χειμώνας τέλος για την περιοχή μας, ψάξτε και επενδύστε σε άλλες δράσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επάρκεια της τεχνικής υπηρεσίας για την προγραμματική σύμβαση του Δήμου για την τεχνική Χιονίδη υπάρχει,για σύνταξη μελετών προς ωφέλεια των υποδομών του Δήμου δεν υπάρχει. Αναθέσεις μελετών σε τεχνικά γραφεία.Δημοτη του Δήμου πρέπει να αρχίσεις να ενεργοποιήσεις την σκέψη σου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2500 Δημοτες εχει το Σελι ....και εκει Δημος Βέροιας ειναι ..

      Διαγραφή
  6. Καλά σας λένε φτιάξτε δρομους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η έλλειψη χιονιού αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες με τις οποίες δε μπορεί να λειτουργήσει ούτε το τεχνητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρα θερμοκρασιες εχει στο Αρσουμπαση στα 1700/1900 μετρα για τεχνητη

      Διαγραφή
  8. Ωραία τώρα θα μπορείτε να ποτιζετε το χόρτο στο Σελι για βόσκηση, γιατί μόνο θα καταφέρετε, η τεχνητή χιονωση πέθανε ειδικά στο σελι, τσάμπα λεφτά πεταμένα, 10 εκατομμύρια για 5 ημέρες σκι χωρίς βασικές υπηρεσίες, είστε για τα λιοντάρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δημαρχε φυτωρια μπανανας θα πρεπει να γινουν και οχι χιονωση ετσι πως παει το κλιμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χίλια μπράβο Δήμαρχε!!!Ουτως η άλλως τα λεφτά είναι ΜΟΝΟΝ για την τεχνητή χιονωση στο Σέλι!!!για πουθενά αλλού...
    Το κονδύλι είναι ταξινομημενο και συγκεκριμένο....
    Απαραίτητη η τεχνική υποστήριξη του Δήμου λοιπόν...
    Για τους άσχετους και τους κοπλεξικους τα 3-5 Πηγάδια Ναούσης
    έχουν τεχνητη χιονωση και δουλεύουν μια χαρά!!!
    Όμορφο μου Σέλι μου είσαι ο βασιλιάς!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι για γέλια, το ότι δεν ξέρεις από τεχνητή χιονωση φαίνεται,δεν είναι όλα ίδια, θα ρίξεις 10 εκατομμύρια για 5 ημέρες τον χρόνο, να βγάζεις πόσα? Και τα πηγάδια υπολειτουργουσαν, πεταμένα λεφτά και δεν έχει να κάνει με το Σελι, με την επένδυση

      Διαγραφή
  11. Δήμαρχε, δεν κανετε κανενα ...θερμοκήπιο στο Βέρμιο να παράγουμε ζαρζαβατικά με τοσο καλο χειμώνα που μας κάνει εδω και χρόνια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. δεν παμε καλα! εδω αρχισαν να βαζουν κλιματιστικα στα ορεινα χωρια και αυτοι μιλανε για χιονι!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο Σελι δεν βαζουν κλιματιστικα παρα μονο για θερμανση.

      Διαγραφή
  13. Συγχαρητήρια Δήμαρχε με τους Συνεργάτες σου. Καλή ξεκούραση να έχετε. Μη νοιάζεστε για τίποτα. Συνεχίστε όπως μέχρι σήμερα. Περισσότερο πάτο δεν μπορεί να πάει ο Δήμος. Η νίκη θα είναι δική σας και το 2028.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έτσι θλιβερά θα κυλά ο χρόνος τουλάχιστον για πέντε χρόνια ,τόσο για τα χωριά, όσο και για την πόλη του Δήμου Βέροιας. Η Βέροια θα μαραζώνει και εσείς θα μετανιώνετε μετά την κάλπη για την ψήφο σας, που ξανά και ξανά δώσατε. Θα δικαιολογείστε ότι σας επηρέασε ο φίλος ή ο συγγενής ή ίσως η ανταπόδοση εκείνου του ρουσφετιού ή της μικροεξυπηρέτησης που σας έγινε. Άρα δεν φταίει ο ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αντί να κάνουν κλειστά γήπεδα στην Βέροια ρίχνουν χρήμα για 20 μέρες τον χρόνο
    Ας το σκεφτούν αυτοί που τους ψήφισαν και μας πήραν στο λαιμό τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όλες οι φοβερές επενδύσεις για ανάπτυξη της Βέροιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. δεν γνωρίζω τι μελέτη έκαναν αλλά οι ειδικοί άλλα λένε.
    Από τον Νίκο Αγ. Μπλάνα
    (*) Ο Νίκος Αγ. Μπλάνας είναι αν. καθηγητής του τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, διδάκτωρ Περιφερειακής Ανάπτυξης με εξειδίκευση στην ανάπτυξη των ορεινών όγκων και σε μια εμπεριστατωμένη μελέτη του λέει, μεταξύ άλλων.
    (...Το μέσος ύψος του συνόλου των εναέριων αναβατήρων είναι στα 1.700 μέτρα, ένα υψόμετρο που με βάση τα διεθνή δεδομένα είναι οριακό για την άσκηση της χιονοδρομίας, ικανοποιητικό θα λέγαμε για τα δεδομένα της χώρας μας.
    Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τα χιονοδρομικά χαμηλού υψομέτρου. Σύμφωνα με τη μελέτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Programme) για τα χιονοδρομικά κέντρα και το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη (Many Ski Resorts Heading as Result of Global Warming), πολλά χιονοδρομικά κέντρα που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο θα αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα και ενδεχομένως να βάλουν ακόμα και «λουκέτο». Ειδικοί του πανεπιστημίου της Ζυρίχης εκτιμούν ότι η περίοδος χιονόπτωσης στα χαμηλά βουνά θα είναι ολοένα και πιο απρόβλεπτη στις επόμενες δεκαετίες.
    Τα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν στη 12ετή περίοδο από το 2003-2004 μέχρι και την περίοδο 2014 – 2015, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για όσα χρόνια αυτό θα είναι εφικτό. Τα δεδομένα της έρευνας αντλούνται, από την ιστοσελίδα http://www.snowreport.gr/, από επιτόπιες επισκέψεις στα συγκεκριμένα χιονοδρομικά πιστοποιημένων ατόμων με αντικειμενικότητα και γνώση στη χιονοδρομία, ενώ πολλά δεδομένα επαληθεύονται και από τις υπάρχουσες web κάμερες. Το γεγονός ότι ένα Χ.Κ. είναι ανοικτό στο κοινό δεν συνεπάγεται ότι οι πίστες του σκι λειτουργούν ενώ πολλές φορές το αναφερόμενο ύψος χιονιού δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα...).
    * Το παραπάνω κείμενο αποτελεί σύντομη περίληψη επιστημονικής δημοσίευσης στο 19Ο Συνέδριο Ελλήνων Περιφερειολόγων με θέμα «οι περιφερειακές επιπτώσεις της ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας και οι συνέπειές τους» που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία τον Μάιο του 2016. Ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει το πλήρες κείμενο, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα κείμενα για τους ορεινούς όγκους στην ιστοσελίδα του συντάκτη https://nikosmplanas.blogspot.gr/.
    Για να είναι όλα ξεκάθαρα.
    Να σημειώσουμε ότι το χιονοδρομικό στο Κ. Βέρμιο (Σέλι) βρίσκεται σε υψόμετρο 1534 (πολύ ποιο κάτω από το όριο των 1700μ της μελέτης). Άρα μάλλον άλλη μια άστοχη επένδυση.
    Δεν τα λέμε εμείς οι άσχετοι, αλλά οι ειδικοί.
    (Παταξον μεν Άκουσον δε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το υψόμετρο ειναι ενα βασικό κριτηριο αλλα οχι το μονο. Σημαντικό ρόλο παιζει το γεωγραφικό πλατος οπου βρισκεται το ΧΚ ( και δυστυχώς μιλαμε για ΝΑ μεσόγειο ) όπως επίσης η απόσταση απο τη θαλασσα ( θερμαικός στα 60χλμ!!!) το μέγεθος του ορεινού όγκου στο οποιο βρίσκεται το ΧΚ ( το Βερμιο εχει μικρό μεγεθος και ανατολικό προσανατολισμό) και φυσικα διαφορες αλλες παράμετροι ,υγρασία κτλ...
      Όλα αυτα, συν την αλλαγη στο κλιμα κανουν πολυ δυσκολα τα πραγματα αλλα ιδανικα ισως για αλλες δραστηριοτητες και κυριως ευνοούν την κτηνοτροφία που ηταν πάντα σημαντικότατη στην περιοχη και σχεδον εχει εκμηδενιστεί!

      Διαγραφή
    2. Η τεχνητη χιονωση θα μπει στος πιστες στο Αρσουμπασι στα 1700 με 1870 μετρα.Η

      Διαγραφή
    3. Αν διαβαζες λιγο την μελετη θα εβλεπες οτι η τεχνηρη θα μπει στις πανω πιστες στα 1700 μεχρι την κορυφη στα 1869.....Τα πηγαδια που εχουν τεχνητη η βαση του χκ ειναι στα 1420 μετρα ,100 μετρα πθο χαμηλα απο την βαση στο Σελι

      Διαγραφή
  18. (...μετεωρολογικά και κλιματικά μοντέλα, ενισχύουν τις πιθανότητες το 2024 να είναι ένα θερμό έτος, μεταξύ των πέντε-δέκα θερμότερων από τα μέσα του 19ου αιώνα, που υπάρχει συστηματική καταγραφή των θερμοκρασιών. Εξάλλου, τα προηγούμενα εννέα χρόνια (από το 2015 και μετά) είναι σε διεθνή κλίμακα τα πιο θερμά στις καταγραφές μας...) από την https://www.kathimerini.gr/society/562915792/tha-einai-to-2024-pio-thermo-apo-to-2023-eidikoi-miloyn-stin-k/
    Και εσείς επενδύετε στην τεχνητή χιόνωση.
    Θα αλλάξετε και τις καιρικές συνθήκες, μα ποιοι είστε τελικά ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σταθερα υο πιο κρυο κατοικημενο μερος στην Ελλαδα ειναι το χωριό Σελι στο Βερμιο ,συμφωνα με τους σταθμους του Εθνικού Αστεροσκοπείου.Αρα η τεχνητή ειναι οτι πρεπει για τις πιστες στα 1899

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ