Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

7 τρόποι για πιο καθαρό σπίτι

Όλοι θέλουν αγαπούν το τακτοποιημένο και καθαρό σπίτι και όλοι δυσανασχετούν βλέποντας μια σιδερώστρα ή τα καθαριστικά. Μας υπενθυμίζουν τι πρέπει να γίνει για να φτάσουμε σε ένα όμορφο, τακτοποιημένο σπίτι. Ίσως το κίνητρο, που θα μας θέσει σε δράση είναι τα οφέλη που έχει ένα καθαρό σπίτι στην υγεία μας. Πως θα τα αποκομίσουμε όμως;

7 βήματα για να σας φέρουν πιο κοντά στο καθαρό σπίτι

1. Πρώτα διαλέξτε το αγαπημένο σας ή το πιο σημαντικό δωμάτιο

Κάθε δωμάτιο του σπιτιού έχει ξεχωριστή σημασία για κάθε άτομο. Για κάποιον μπορεί το αγαπημένο δωμάτιο να είναι η κουζίνα. Εκεί μαγειρεύονται κι ετοιμάζονται όλα τα γεύματα, που θα απολαύσει η οικογένεια ή μια όμορφη παρέα περνώντας λίγο ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους μας.

Γι’ αυτά τα άτομα λοιπόν, το να είναι καθαρή και οργανωμένη η κουζίνα μπορεί να αποδίδει μια ισχυρή αίσθηση τάξης. Από την άλλη για άλλους ο καθαρισμός του υπνοδωματίου μπορεί να μοιάζει με τελετουργικό. Ένα καθαρό δωμάτιο γι’ αυτούς τους ανθρώπους συνεπάγεται καλύτερες συνήθειες ύπνου, που με τη σειρά του συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία.

2. Ξεκινήστε με μικρά βήματα

Είναι εκπληκτικό το πόσα μπορείτε να κάνετε σε 15 λεπτά. Ανεπαίσθητες αλλαγές, που όμως μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στον χαμό, που επικρατεί. Δοκιμάστε μερικά από τα παρακάτω:

α) Βάλτε σκουπάκι μετά το γεύμα για να καθαρίσετε τα τρίμματα

β) Βγάλτε τη σφουγγαρίστρα και σφουγγαρίστε πριν πάτε για ύπνο (δε θα χρειαστεί να περιμένετε να στεγνώσει το σπίτι, γιατί απλούστατα θα κοιμάστε)

γ) Μαζέψτε το τραπέζι απευθείας μετά το δείπνο

δ) Καθαρίστε την εξωτερική επιφάνεια των ντουλαπιών της κουζίνας όσο περιμένετε να γίνει ο καφές ή μέχρι να βράσουν τα μακαρόνια

3. Κάθε τι στη θέση του

Μετά τη χρήση ενός αντικειμένου φροντίστε να το επιστρέψετε στη θέση του. Ένας λόγος που δημιουργείται συχνά ακαταστασία, είναι ότι παίρνουμε πράγματα και μετά δεν τα βάζουμε στη θέση τους. Μήπως τελικά αυτή είναι η αιτία, που το σπίτι σας είναι ακατάστατο;

4. Φανείτε αμετάκλητοι όταν θέτετε στόχους

Μην παραβλέπετε τις μικρές, καθημερινές εργασίες καθαριότητας. Αυτές ποικίλλουν από σπίτι σε σπίτι, από οικογένεια σε οικογένεια και διαφέρουν ανάλογα με τις καθημερινές υποχρεώσεις.

Κάποιες τέτοιες μικροδουλειές που κάνουν τη διαφορά μπορεί να είναι: το καθάρισμα του πάγκου της κουζίνας, το άδειασμα του πλυντηρίου των πιάτων ή το σκούπισμα του πατώματος. Μόλις οι αδιαπραγμάτευτοι στόχοι σας γίνουν συνήθεια, το ίδιο θα συμβεί και με τις δουλειές του σπιτιού. Δε θα είναι πια πηγή άγχους, αλλά συνήθεια.

5. Μη βιάζεστε, κινηθείτε αργά

Φανείτε ρεαλιστές ως προς τα επίπεδα ενέργειάς σας αλλά και τους χρονικούς περιορισμούς, όσον αφορά το πως δουλεύετε τον στόχο σας. Μη φοβηθείτε να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας. Κάντε ένα ντουλάπι τη φορά, ένα από τα ράφια του ψυγείου. Αν κάνετε πρώτα το σκούπισμα, ο ατμοκαθαριστής μπορεί να περιμένει για την επόμενη μέρα. Άλλωστε αν κουραστείτε, συνειρμικά θα σκέφτεστε, ότι η καθαριότητα είναι μια κουραστική διαδικασία, την οποία θα αποφεύγετε κάθε φορά.

Γιατί να έχετε καθαρό σπίτι;

Έχετε ζήσει αυτή την υπέροχη εμπειρία, όπου γυρίζετε στο σπίτι και είναι υπέροχα τακτοποιημένο και πεντακάθαρο χωρίς εσείς να έχετε κινήσει το δαχτυλάκι σας; Υπάρχει κι επιστημονική τεκμηρίωση για το ότι ένα καθαρό σπίτι κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin οι άνθρωποι, που έχουν συντροφιά την ακαταστασία αισθάνονται πιο κουρασμένοι και έχουν κατάθλιψη. Μάλιστα όταν αξιολογήθηκαν από επαγγελματίες οι ίδιοι άνθρωποι είχαν αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης.

Από την άλλη όσοι είχαν συμμαζεμένο σπίτι κοιμούνταν καλύτερα, έτρωγαν καλύτερα, ασκούνταν περισσότερο και είχαν περισσότερη ενέργεια. Με τη σειρά τους όλα αυτά συνεπάγονται καλύτερη ψυχική κατάσταση. Άρα την επόμενη φορά, που θα δείτε την απλώστρα μην εστιάσετε στην κούραση, που σας περιμένει κατά το σιδέρωμα, αλλά στο αποτέλεσμα: Πεντακάθαρα ρούχα, που θα σας συνοδεύουν στην εκτέλεση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ