Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Συγκίνησε το αφιέρωμα στη μνήμη του Bεροιώτη μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Παύλου

Συγκίνησε τους παρευρισκομένους το αφιέρωμα στη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου Χρέος και Τιμή, που

πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024, Της Υπαπαντής του Κυρίου στην πόλη της Δράμας, Μεγάλης Δεσποτικής και Θεομητορικής γιορτής της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, την οποία διοργάνωσε η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας.

Οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου, ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου 2024, με εκκλησιασμό και αρτοκλασία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα της Ιεράς Μητροπόλεως.



Την ημέρα της μεγάλης γιορτής στον Πόντο, της αφιερωμένης στην Μάνα Παναγιά, την σκέπη όλου του Κόσμου, την αφιερωμένης στην Μάνα, την μέρα, «‘ς σά δύο τη κοντούρ τη Παναϊας», η Μέριμνα Ποντίων Κυριών φέτος αποφάσισε πως η Τιμή και η Μνήμη ανήκει στον Μακαριστό Μητροπολίτη, κυρό Παύλο, Επίτιμο Πρόεδρο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας. Έναν σπάνιο φιλόθεο και εκκλησιαστικό ηγέτη. Έναν άνθρωπο που αγαπούσε την ιστορία, αγαπούσε τον Πόντο.



Έτσι στις 6.30 το απόγευμα της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου 2024, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως «Ελληνικόν Φροντιστήριον Τραπεζούντος», άρχισε η εκδήλωση προς τιμήν του Μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου Χρέος και Τιμή, στις 6.30 το βράδυ, την παρουσίαση της οποίας έκανε η Λίζα Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών.

Στην αρχή της εκδήλωσης η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Λίζα Θεοδωρίδου, καλωσόρισε τους επισήμους.

Οι χαιρετισμοί

Στην αρχή της εκδήλωσης η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Χρύσα Θεοδωρίδου, απηύθυνε χαιρετισμό, αναφέροντας:

«2 Φεβρουαρίου. Της Υπαπαντής του Κυρίου, Μεγάλης Δεσποτικής και Θεομητερικής γιορτης της Εκκλησιας μας.Η παράδοση μας, η ποντιακή, θέλει την μέρα αυτή «’ς σα δύο τη Κοντούρ τη Παναΐας» να γιορτάζεται η Μάνα Παναγιά. To ύψιστο πρότυπο κάθε μάνας. Που σήμερα γιορτάζει κι αυτή.



Κι αυτήν την μέρα , πολύ σοφά, επέλεξε η Μέριμνα Ποντίων Κυριών, ένας γυναικείος σύλλογος, εδώ και 34 από την ίδρυση της, να την γιορτάζει, τιμώντας την παράδοση, τιμώντας την Μάνα κι αποδίδοντας ξεχωριστή τιμή σε πρόσωπα που με την ζηλευτή τους δράση αποτελούν παράδειγμα ζωής και προσφοράς. Κι ακόμη πρόσωπα που με την δράση τους μπολιάζουν τον πολιτισμό μας, αρδεύουν τις ρίζες του και του δίνουν συνέχεια. Είναι εκείνοι άνθρωποι που μας χαρίζουν τους πιο όμορφους ανθούς και καρπούς της ζωής τους.

Σήμερα λοιπόν, με αφορμή τη χριστιανική γιορτή της μάνας που πάει το νεογέννητο παιδί της στο ναό, συγκεντρωθήκαμε για να μνημονεύσουμε και να τιμήσουμε έναν άνθρωπο που υπήρξε επίσκοπος μας, «φύλακάς» μας, σε τύπο και τόπο Χριστού. Τον Μακαριστό Παύλο, τον Πόντιο δεσπότη μας αυτήν την πολυσχιδή προσωπικότητα για την μνημοσύνη της οποίας, καθεμιά μας και καθένας μας αισθάνεται άβολα που δεν μπορεί να τον αποτιμήσει ούτε στο ελάχιστο. Είχε την Ελλάδα του Πόντου στην καρδιά του. Του άρεσε να λέει «ας μνημονεύσουμε το μέλλον». Και πάλευε να ονειρεύεται για μια πατρίδα που είχαμε κάποτε, ώστε αυτή η πατρίδα να είναι μια ζωντανή πραγματικότητα επί γης και εν ουρανώ. Εμείς, οι Ποντιακής καταγωγής πολίτες τούτου του τόπου, έχουμε έναν λόγο παραπάνω να μνημονεύουμε τον πατέρα Παύλο Αποστολίδη: Διότι σε όλη του την πολιτεία στα μέρη μας, πάντα μνημόνευε ένα παρελθόν ωσάν το μέλλον: «Ημείς οπίσ’ θα κλώσκουμενς, σ’ εκείνας τας στερέας, πάλι με τα γρηγορόπλοα καράβια αρματωμένα, τραντέλλενοι, δρακέλλενοι και δρακελλενοπούλια».



Συναχθήκαμε σήμερα εδώ για να τον φέρουμε στο νου μας. Να τον θυμηθούμε και να πούμε πόσο μας λείπει. Πόσο τον αγαπούμε. Πόσο συγκλονιστική ήταν η παρουσία του και πόσο συγκλονιστική είναι η απουσία του. Φέρνουμε την θύμηση στην σημερινή μας σύναξη, εις ανάμνησιν ζωής αιωνίου.

Το καλύτερο όμως μνημόσυνο είναι η αγάπη. Διότι η αγάπη είναι η ζωή. Κι ο Δεσπότης ζει μέσα στην αγάπη τη δική μας. Διότι μας δίδασκε να αγαπάμε: Τους ανθρώπους, τους τόπους, τις παραδόσεις, τη γλώσσα μας... Συνέβαλε στην πολιτιστική μας ταυτότητα... Όχι ως μιας νεκρής μουσειακής έκθεσης... Αλλά της ταυτότητας ως ενός ζωντανού οργανισμού. Γεμάτου απο τους χυμούς αγάπης για την ζωή...

Πατέρα Παύλε, αιωνία σου η μνήμη».

Ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο που άφησε ο Μητροπολίτης Δράμας κυρού Παύλος, ο οποίος στη διάρκεια της θητείας του άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του. Αν και εγώ δεν τον γνώρισα προσωπικά, το έργο του μιλάει από μόνο του. Επίσης ευχαρίστησε τον σύλλογο Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, στην εκδήλωση που αναφέρεται στην προσωπικότητα του Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου, που είχα την τιμή να τον διαδεχθώ. Τον παρακολουθούσα για την αγάπη του στην Εκκλησία τον Οικουμενικό Πατριάρχη, και για το εκκλησίασμα.



Μάλιστα, απευθυνόμενος στη μητέρα του Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου, Ελπίδα, όπως επίσης και στην αδελφή του Δήμητρα και στον γαμπρό του Θανάση Στυλίδη, ανέφερε πως θα πρέπει να είναι υπερήφανοι για την πολυσχιδή προσωπικότητα και την κοινωνική του προσφορά στην περιοχή.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ανέφερε: «Βρισκόμαστε εδώ να τιμήσουμε τη μνήμη του Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου, να θυμηθούμε από τα έργα που άφησε την περίοδο της παρουσίας του στη Δράμα. Ο Παύλος ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα, ήταν ένας άνθρωπος τον οποίο τον διέκρινε μια ντομπροσύνη, που λείπει σήμερα από ανάμεσά μας. Σήμερα όλοι θέλουμε να πατούμε σε δύο βάρκες, να είμαστε αρεστοί σε όλους. Ο Παύλος έλεγε την αλήθεια. 



Ακόμα κι αν δεν συμφωνούσες μαζί του, σεβόσουν την θέση και τη γνώμη του την οποία κατέθεσε στο συγκεκριμένο θέμα. Εγώ είχα την χαρά και την ευλογία να μιλάμε στο τηλέφωνο τα βράδυ. Ξέρετε εμείς οι κληρικοί δεν μπορούμε να μιλήσουμε, να πούμε τους πόνους μας, τις δυσκολίες μας, πού να τα πούμε; Στους συγγενείς μας, στους γονείς μας, στους φίλους μας; Όχι δεν μπορούμε. Τα λέμε μεταξύ μας. Και στηριζόμασταν πολλές φορές, ο ένας από τον άλλον. Εγώ δεν έπαψα ποτέ να μην τον μνημονεύω, και θα το κάνω. Ο Παύλος ζει μέσα στις καρδιές των ανθρώπων που τον γνώρισαν. Είναι αφύσικο η μάνα να θάβει το παιδί, ο λαός λέει το παιδί να θάβει τη μάνα του. Αυτό που κάνουμε σήμερα, είναι να απαλύνουμε την πόνο της».

Οι ομιλίες

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες για τη ζωή και την προσωπικότητα του Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου.



Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος

Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος μίλησε με θέμα «Μητροπολίτης Παύλος: Ο Τραντέλλενας».

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος μεταξύ άλλων, ανέφερε, ότι «είναι τιμή μου να μιλήσω για το λιοντάρι του Πόντου, τον Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου. Η μνήμη μας κάνει άλλοτε να χαιρόμαστε και άλλοτε να πονούμε.

Η μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Παύλου, έχει και τα δύο. Ο μοναδικός που μπορεί να χαρακτηριστεί με τον τίτλο Τραντέλλενας, όχι για την ποντιακή καταγωγή του, αλλά για το φρόνημα, την πίστη του, την αγάπη του για την ρίζα του που ήταν ο Πόντος, η Εκκλησία, η Ρωμιοσύνη, η Ελλάδα.



Ο Παύλος μέσα από την φαινομενική σκληρότητα του χαρακτήρα του, ήταν πολύ ευαίσθητος άνθρωπος και έτσι προσέγγιζε όλες τις καταστάσεις, με μία παιδική ευαισθησία. Που δεν μπορούσες εύκολα να την εντοπίσεις. Ήταν ένας μεγάλο το δέμας άνθρωπος, που έκρυβε μια καρδιά μικρού παιδιού. Αγάπησε με πάθος την μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Είχε κατανοήσει τις ρίζες του, της γιαγιάς του Ελένης, την οποία πάντοτε μνημόνευε. Κατάλαβε ότι εάν υπάρχει Ρωμιοσύνη, οφείλεται στην Εκκλησία, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Για να μπορεί να υπάρχει το γένος μας εδώ και δύο χιλιετίες. Υπόδουλο ή ελεύθερο. Με πίστη ή χωρίς πίστη. Κατανόησε λοιπόν ότι η ύπαρξη της Κωνσταντινούπολης είναι αναγκαία για εμάς τους Ρωμιούς και αγάπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Αγάπησε με πάθος στην Πατρίδα. Η Πατρίδα οριζόταν ως Ρωμιοσύνη ως Ελλάδα και όχι ως ελλαδισμό, κατά τον Παύλο».



Ο Γεώργιος Παπάζογλου

Ο Γεώργιος Παπάζογλου Καθηγητής Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, ανέπτυξε το θέμα, «Κλεμμένα Χειρόγραφα της Εικοσιφοινίσσης σε ιδρύματα της Αμερικής και ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας Παύλος».



Ο Γεώργιος Παπάζογλου, αναφέρθηκε στη σχέση που είχε με τον Μητροπολίτη Δράμας Παύλο και τον αγώνα που έκανε για να επιστρέψουν τα κλεμμένα χειρόγραφα από την βουλγαρική κατοχή στην Δράμα, και τώρα είναι στην κατοχή του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και τη στενή συνεργασία που είχαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την επιστροφή τους.

Ο Γεώργιος Τανιμανίδης



Ο Γεώργιος Τανιμανίδης, Πρόεδρος Σωματείου «Παναγία Σουμελά» μίλησε με θέμα, «Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος πάλαι ποτέ ηγούμενος της Παναγίας Σουμελά», ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Είχα μια συνεργασία 15 χρόνων, με έναν μεγάλο Έλληνα ποντιακής καταγωγής τον Μητροπολίτη Δράμας κυρό Παύλο, με τον συνυπήραμε στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. Έχουν περάσει 32 χρόνια από το 1991, από τον ερχομό του στην Παναγία Σουμελά στο όρος Βέρμιο, ως ηγούμενος της Παναγίας Σουμελά. Δεν έθεσε το όνομά του στον κατάλογο των ηγουμένων έτσι απλά, αλλά έθεσε την προσωπική του σφραγίδα, ως απλός και μεγαλοπρεπής στο ιερό προσκύνημα. Αθεράπευτα ευθύς, για την στέρεη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά. Δεκαπέντε χρόνια συνεργασίας, με την ευθύτητα της γνώμης τους. Έτσι στις 224 συνεδριάσεις καταφέραμε να μην έχουμε ούτε μια αρνητική ψήφο στο συμβούλιο. Έδωσε μάχες για να ενωθούν τα κειμήλια από τον Πόντο στην Ελλάδα».

Ο Πατήρ Κωνσταντίνος Χλιάρας

Ο Πατήρ Κωνσταντίνος Χλιάρας, εφημέριος του Ιερού Νού Εισοδίων της Θεοτόκου, αναφέρθηκε μίλησε με θέμα, «Η Αρχιερατία του στη Δράμα 2005 - 2022», ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε. Ο Μητροπολίτης Δράμας κυρού Παύλος είναι ο πνευματικός μου γεννήτορας και θα μείνει στις καρδιές όλων των ανθρώπων της Εκκλησίας, ήταν ένας σεμνός άνθρωπος που αγάπησε το εκκλησίασμα και τους ανθρώπους της. Η 17χρονη όμως παρουσία άφησε το στίγμα του στην περιοχή μας.



Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε προβολή ταινίας που ήταν αφιερωμένη στη ζωή του του Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου.

Επίσης προβλήθηκαν ηχητικά αποσπάσματα από την ηχογράφηση της «Καμπάνας του Πόντου» του Φίλωνα Κτενίδη, με τη φωνή του Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου.

Η εκδήλωση έκλεισε με απόδοση του παραδοσιακού ποντιακού τραγουδιού «Αητέντς επαραπέτανεν», ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου.

Πηγή

1 σχόλιο:

  1. Ο δικός μας μπορεί και να μην κλήθηκε,αλλά δεν θα πήγαινε έτσι κι αλλιώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ