Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Νοσοκομειακοί γιατροί Ημαθίας: Τραγική η κατάσταση στο Ε.Σ.Υ. - Συμμετέχουμε μαζικά στην αυριανή απεργία»


Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου
Συνέντευξη τύπου, με αφορμή τη γενική απεργία που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, παραχώρησε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του νομού Ημαθίας (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Η.).

Στο πάνελ συμμετείχαν ο πρόεδρος Γιώργος Καρτσιούνης και ο γραμματέας, παιδίατρος του Νοσοκομείου Νάουσας Κώστας Παπαδήμος, οι οποίοι αναφέρθηκαν εκτενέστερα στις τελευταίες εξελίξεις του Ε.Σ.Υ. και σε ζητήματα που αφορούν στην λειτουργία των Νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας.


Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ο Γιώργος Καρτσιούνης, αναφερόμενος στην υποστελέχωση σε όλους τους τομείς, που διαχρονικά έχει ενταθεί, παρουσιάζοντας το πρόβλημα στα Νοσοκομεία μας με αριθμούς και τους κινδύνους στην παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

«Η κατάσταση στη Δημόσια Υγεία είναι τραγική και συνεχώς χειροτερεύει, διακινδυνεύοντας την ασφάλεια, την υγεία και την ζωή ιατρών και ασθενών», τόνισε.

Όπως εξήγησε ο κ. Καρτσιούνης, η υποστελέχωση οδηγεί σε υπερεργασία και εξάντληση του ιατρικού και λοιπού προσωπικού, κάτι που συνεπάγεται κινδύνους, υποβάθμιση ή/και κλείσιμο Κλινικών του Νοσοκομείου, καθώς και πολύωρες αναμονές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και πολύμηνες αναμονές στα ραντεβού. Έφερε ως παράδειγμα το θέμα του αναισθησιολόγου σε Βέροια και Νάουσα, του ακτινολογικού Νάουσας, του γυναικολογικού Νάουσας που έκλεισε κ.α., τονίζοντας το κομμάτι της υπερεργασίας και εξάντλησης των ιατρών, με συνεχόμενες εφημερίες και μετακινήσεις.

«Η κυβέρνηση στρέφει την υγεία στον ιδιωτικό τομέα, νομιμοποιεί το φακελάκι με τα απογευματινά ιατρεία και απογευματινά χειρουργεία. Σίγουρα σύντομα οδηγούμαστε στην επέκταση και στα πρωινά χειρουργεία», σημείωσε ο πρόεδρος.


Αναφέρθηκε στην είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στα Νοκοκομεία, στον τομέα της σίτισης, καθαριότητας, ιματισμού αλλά και στην διακομιδή ασθενών με ασθενοφόρα ιδιωτικής εταιρείας. «Τα νοσοκομεία άρχισαν να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, με την είσοδο εργολαβικών επιχειρήσεων. Κερδισμένοι βγαίνουν οι ιδιώτες, ενώ εμείς ζητάμε διαχρονικά μαζικές προσλήψεις σε όλους τους τομείς και αγωνιζόμαστε για δημόσιο δωρεάν Ε.Σ.Υ.», ανέφερε ο κ. Καρτσούνης.

Στη συνέχεια ανέφερε τα πάγια αιτήματά τους:

・Γενναία αύξηση των απολαβών των νοσοκομειακών ιατρών, των Κέντρων Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων
・Μαζικές μόνιμες προσλήψεις ιατρών με πλήρη αποκλειστική απασχόληση. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις
・Κίνητρα για άγονες, προβληματικές περιοχές
・Να έχουμε 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο. Μια εφημερία την εβδομάδα. Ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία. Άμεση απαγόρευση της υπέρβασης του 48ώρου
・Άμεση παύση όλων των μετακινήσεων ιατρών ΕΣΥ
・Επαναπρόσληψη του συνεδέλφου επικουρικού ιατρού που δεν ανανεώθηκε η σύμβασή του (μοναδική στη χώρα) ενώ είχε δοθεί παράταση των συμβάσεων των επικουρικών και ήταν αναγκαίος στη λειτουργία του τμήματος
・Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία και όχι όπλα στην Ουκρανία και Ερυθρά Θάλασσα

Κλείνοντας, απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους κλάδους και όλους τους πολίτες για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 10:30 στην Πλατεία Δημαρχείου, λέγονας μάλιστα πως η επιλογή της ημερομηνίας δεν ήταν τυχαία. Συμπίπτει με την θλιβερή επέτειο ενός χρόνου από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. «Βλέπουμε την αντιμετώπιση της Πολιτείας και σε αυτό το τραγικό συμβάν. Την υποβάθμιση σε όλους τους τομείς και στον τομέα των μετακινήσεων. Ο αγώνα να είναι μαζικός. Μόνο με την μαζική παρουσία θα σταματήσουμε την υποβάθμιση», είπε χαρακτηριστικά.


Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Κώστας Παπαδήμος, αναφερόμενος περισσότερο στα προβλήματα του Νοσοκομείου Νάουσας, κάνοντας λόγο για σταδιακή υποβάθμιση/απαξίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, υποστελέχωση σε όλους τους τομείς, γηρασμένο προσωπικό και υπεραπασχόληση υγειονομικών. «Το μήνυμα που παίρνουμε είναι η ιδιωτικοποίηση των Νοσοκομείων και του Ε.Σ.Υ.», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το Νοσοκομείο Νάουσας, αναφέρθηκε στους εργολαβικούς εργαζομένους που εργάζονται με πενιχρές αποδοχές και εξαντλητική εργασία, στην εργασιακή ανασφάλεια των καθαριστριών που η σύμβασή τους ανανεώνεται κάθε μήνα, στην κάλυψη των αναγκών ιατρικού προσωπικού με γιατρούς με μπλοκάκι, στην σύμβαση με ιδιωτικό ασθενοφόρο για την διακίνηση εσωτερικών ασθενών, στον τρόπο λειτουργίας του ΕΚΑΒ Ημαθίας, στην πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου, ο οποίος έχει μεν θετικά αλλά η έλλειψη γραμματειακής υποστήριξης ή ειδικευόμενων, αναγκάζει τους ιατρούς να ρίχνουν το βάρος στον φάκελο αντί στο περιστατικό, κ.α.


Αναφέρθηκε στα κενά στην εφημέρευση λόγω υποστελέχωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τον Ιανουάριο, το Ακτινολογικό της Νάουσας είχε 20 κενά εφημέρευσης, με κίνδυνο για την ασφάλεια των ασθενών, έφερε ως παραδείγματα, τον έναν αναισθησιολόγο που αναγκάστηκε να κάνει 20 εφημερίες σε έναν μήνα, τους τρεις παθολόγους που έβγαλαν όλη την πανδημία και συνεχίζουν, το χειρουργικό που που με έναν ειδικό χειρουργό βρίσκεται στην ίδια άσχημη κατάσταση.

«Ψιθυρίζεται ότι θα ξεκινήσουν και τα απογευματινά χειρουργεία. Κοινό μυστικό είναι ότι το Νοσοκομείο Νάουσας φιγουράρει πρώτο για κλείσιμο/υποβάθμιση/αλλαγή χαρακτήρα στον νέο υγειονομικό χάρτη», σημείωσε ο κ. Παπαδήμος.

Κλείνοντας, τόνισε πως «Κάποιοι βασικοί τομείς δεν μπορεί να βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών. Όπου έγινε αυτό, επήλθε υποβάθμιση. Να μην επιτραπεί και στην Υγεία», ανέφεε, ενώ απηύθυνε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου.

7 σχόλια:

  1. Και τα δυο νοσοκομεία είναι δυσλειτουργικά και καθόλου φιλικά στον πολίτη με χαμηλού επιπέδου επιστημονικό επίπεδο και μηδενικές παροχές για τους ασθενεις. Ίσως αν δοθούν σε ιδιώτες να αναγκαστούν όλοι αυτοί οι κύριοι να δουλέψουν και να πάψουν να σε αντιμετωπίζουν με ύφος εκατό καρδιναλίων όταν αναγκάζεσαι να πας στα επείγοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΩΡΑ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΤΩΧΟΣ . ΕΑΝ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΙΔΙΩΤΕΣ, ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΓΙΑΤΡΕΥΟΝΤΑΙ. ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ. ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ντροπή σου!!! Προφανώς δεν χρειάστηκε να κάνεις χρήση των υπηρεσιών των δυο αυτών νοσοκομείων του νομού μας τα οποία επιτελούν άψογα το έργο τους σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες όπως αυτές που περιγράφονται και οι εργαζόμενοι τους υπερβάλλουν εαυτό για την φροντίδα του πολίτη. ΑΞΙΟΙ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντροπή και στους δύο σας που ορμώμενοι από μόνο προσωπικές εμπειρίες πιάσατε άκρα. Ούτε το ένα ούτε το άλλο απόλυτα.

      Διαγραφή
    2. Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια είναι ο τάφος των πτωχών. Εκτός και αν κάνουν εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας για 300€ και την υπόλοιπη όταν μαζέψεις τα λεφτά.

      Διαγραφή
  4. Χρειαζόμαστε τα νοσοκομεία, χρειαζόμαστε δωρεάν περίθαλψη, χρειαζόμαστε κύριοι βουλευτές τούς ιατρούς SOS 🆘🆘🆘🆘🆘

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί μιλάτε μόνο για αγρότες και γιατρούς? Τους δικηγόρους που κάνουν τόσους μήνες αγώνα δεν βλέπετε? Δεν βλέπετε ότι όλοι σιγά σιγά δεν βλέπουν μέλλον και αναγκάζονται να απεργούν? Από αστεία απεργούν???κάτι φταίει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ