Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Καταδικάστηκαν οι 6 που έσκαβαν για λίρες σε διατηρητέο στην Κυριώτισσα


Είχαν σκάψει τούνελ 25 μέτρων μέσα σε διατηρητέο
Ήταν Σεπτέμβριος του 2018 όταν, έπειτα από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο κέντρο της Βέροιας, συνελήφθησαν 6 άτομα για παράνομη ανασκαφή σε ιστορικό διατηρητέο κτίριο στην περιοχή της Κυριώτισσας.

Επρόκειτο για ένα διατηρητέο κτίριο στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ, πίσω από την Μητρόπολη Βέροιας, όπου οι 6 άνδρες εντοπίστηκαν από την Αστυνομία να έχουν προχωρήσει σε εκσκαφή μεγάλου βάθους, ενός τούνελ περίπου 25 μέτρων, για την αναζήτηση αρχαίων - πολύτιμων αντικειμένων.


Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οι συλληφθέντες έσκαβαν
για να βρουν 18.000 χρυσές λίρες από την εποχή της γερμανικής κατοχής, όπως σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τους είχε υποδείξει ο 68χρονος τότε συλληφθείς, όμως μέχρι και την επέμβαση της Αστυνομία δεν φαίνεται να κατάφεραν να εντοπίσουν κάτι από την ανασκαφή, ούτε αρχαία αντικείμενα, ούτε λίρες.


Στο σημείο της παράνομης ανασκαφής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

· ένας ανιχνευτής μετάλλων,
· μία βενζινοκίνητη γεννήτρια,
· ηλεκτρικός εξοπλισμός (κομπρεσέρ, γερανάκι, μπαλαντέζες, μπαταρίες οχημάτων),
· διάφορα εργαλεία (βαριοπούλα, αξίνες, σκεπάρνια, σιδερένιος λοστός) και
· ειδικός εξοπλισμός (ζώνες ασφαλείας, αντιασφυξιογόνα μάσκα, ιμάντας πρόσδεσης, γάντια, φακοί, σύστημα ενδοεπικοινωνίας).

Οι ποινές των 6

Πρωτόδικα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε τον 68χρονο σε κάθειρξη 10 ετών (δικάστηκε ερήμην) και τους υπόλοιπους πέντε σε συνολική φυλάκιση 5 ετών (με αναγνώριση ελαφρυντικού).

Η υπόθεση αναβίωσε σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, το οποίο μείωσε τις ποινές τους. Οι δικαστές δέχθηκαν ότι επρόκειτο για παράνομη ανασκαφή, όχι όμως σε χαρακτηριζόμενο «αρχαιολογικό χώρο» και γι' αυτόν τον λόγο τους αθώωσαν για την κακουργηματική πράξη που αντιμετώπιζαν. Αντίθετα, τους έκριναν ένοχους για τη χρήση ανιχνευτή μετάλλου και φθορά μνημείου (σε βαθμό πλημμελήματος).

Κατά συνέπεια επέβαλε στον ηλικιωμένο εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 4 ετών και στους 5 συγκατηγορούμενούς του 12μηνη φυλάκιση με 3ετή αναστολή.

«Σκάβαμε όλη τη μέρα»

Στις απολογίες τους ανέφεραν ότι έψαχναν μόνο για λίρες, τις οποίες θα μοιράζονταν, ενώ επικαλέστηκαν οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν εκείνη την περίοδο. «Πήγαμε για ένα καλύτερο αύριο. Ξεκινούσαμε στις 6 το πρωί και φεύγαμε στις 8 το βράδυ» είπε χαρακτηριστικά ένας, ενώ άλλος απολογήθηκε ότι δεν είχαν ιδιαίτερες γνώσεις από ανασκαφές. «Χτυπούσε ο ανιχνευτής μετάλλων και κατεβαίναμε πιο κάτω» σημείωσε.


Νωρίτερα, αστυνομικός που συμμετείχε στις έρευνες, καταθέτοντας ως μάρτυρας, ανέφερε ότι «για μας ήταν μεγάλο σοκ όταν κατεβήκαμε κάτω», ενώ αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας τόνισε ότι «με την πίεση των χωμάτων», το διατηρητέο κτίριο υπέστη ζημιές στη στατικότητά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ