Παράλληλα αναμένεται η οριστικοποίηση το θεσμικού πλαισίου για την παραγωγή και διανομή βιομεθανίου μέσω των ίδιων δικτύων, που μπορεί να αποτελέσει μια νέα πηγή εισοδήματος για αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Επέκταση του δικτύου φυσκου αερίου
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκαναν σήμερα η πρόεδρος της Italgas Benedetta Navarra, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Paolo Gallo, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Υποδομών Barbara Morgante και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Francesca Zanninotti για το 2024 προβλέπεται η επέκταση του δικτύου σε Γρεβενά, Λιβαδειά, Γιαννιτσά, Βέροια, Φλώρινα, Καστοριά, 'Αργος Ορεστικό, 'Αμφισσα, Αλεξάνδρεια, Καρπενήσι, Ορεστιάδα, Πάτρα και Ιωάννινα.
Το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας για την περίοδο 2023-2029 προβλέπει επενδύσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο όπως εκτίμησε ο κ. Gallo θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Περιλαμβάνει τις επενδύσεις για επέκταση των δικτύων, εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, τεχνολογίες ελέγχου διαρροών κ.α. Το 2023, κατασκευάστηκαν 600 χιλιόμετρα δικτύων έγιναν περισσότερες από 23.000 νέες συνδέσεις καταναλωτών από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα και εγκαταστάθηκαν περισσότεροι από 32.000 έξυπνοι μετρητές.
Απαντώντας σε ερωτήσεις η διοίκηση της Italgas ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
-Αναμένεται η οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου για να προχωρήσουν οι επενδύσεις για την εκμετάλλευση βιομεθανίου με αξιοποίηση και της εμπειρίας από την αντίστοιχη δραστηριότητα στην Ιταλία. Το βιομεθάνιο παράγεται από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, καθώς και το οργανικό κλάσμα των στερεών αστικών αποβλήτων, μπορεί να διοχετευθεί στα δίκτυα φυσικού αερίου και να εξασφαλίσει μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος για τον αγροκτηνοτροφικό τομέα σε συνδυασμό με την προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Παλαιότερη μελέτη της ΔΕΔΑ είχε προσδιορίσει δεκάδες σημεία ανά την Ελλάδα όπου υπάρχει επαρκής παραγωγή πρώτης ύλης από αγροτικά και αστικά απόβλητα.
-Δεν υπάρχουν προς το παρόν σχέδια για δραστηριοποίηση στα δίκτυα ύδρευσης ωστόσο σε λίγα χρόνια η προοπτική αυτή μπορεί να επανεξεταστεί. Επίσης δεν υπάρχουν σχέδια για εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.
-Η επέκταση του φυσικού αερίου σε νησιά εξαρτάται από αναλύσεις κόστους - οφέλους. Σε μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη η επένδυση θα μπορούσε να έχει νόημα.
Για να πάρει η Βέροια αέριο, πρέπει πρώτα να σκαφτεί και να περάσει ο σωλήνας. Άσε τι προβλεπεται. Μ αυτά που βλέπουμε ούτε μέχρι το 2025 δε θα έχει γίνει η σύνδεση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φυσικό αέριο θεωρείται και είναι παρωχημένο.Σε όλες τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης γίνεται προσπάθεια απεξάρτησης από το φυσικό αέριο και η υποδομή υπάρχει και χρησιμοποιείται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Ελλάδα τώρα συνεχίζεται η επέκταση ! Τι γίνεται σε αυτή την χώρα?
Έχουμε δικό μάς φυσικό αέριο και δεν το ξέρουμε?
Το μέλλον ειδικά στην Ελλάδα είναι φωτοβολταικα και αντλίες θερμότητας.
Καποιοι εχουν προμηθειες επι των εργων.....κακο αυο που λεγεται αλλα μας εχουν δωσει το δικαιωμα λογω των πλειστων γεγονοτων....επειτα στην χωρα αυτη οι προτεραιοτητες εχουν σχεση με το ποιος και γιατι προτεινει και οχι αντικειμενικα...πχ ο δρομος προς την ΝΑΟΥΣΑ ΕΔΕΣΣΑ μουχλιαζει και αραχνιαζει...σλαλομ κανεις για να πας...
Διαγραφήτο φυσικό αέριο που θα χρησιμοποιείται στο άμεσο μέλλον στην Ελλάδα, όπως γίνεται ήδη στην Ευρώπη θα είναι μίγμα που θα περιέχει 20% υδρογόνο. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν ότι μειώνεται η εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Φυσικά θα είναι και πιο ακριβό. Η αντλία θερμότητας για να είναι αποδοτική πέρα από τη σωστή εγκατάσταση (που οι περισσότεροι είναι άσχετοι), σε αντικατάσταση συστήματος θέρμανσης με πετρέλαιο χρειάζεται να γίνει και νέα μελέτη για να διαπιστωθεί αν επαρκούν οι θερμίδες στα σώματα διότι στα παλιά σπίτια έχουν υπολογιστεί με νερό προσαγωγής 90 βαθμών και η αντλία για να είναι αποδοτική πρέπει να δουλεύει στους 50 βαθμούς. Φυσικά χωρίς μόνωση στο σπίτι και ελαχιστοποίηση απωλειών θερμότητας και με κουφώματα που μπάζουν αέρα ούτε συζήτηση για αντλία θερμότητας.Σε μονοκατοικία θα την προτιμούσα αλλά σε πολυκατοικία υπάρχουν πολλοί περιορισμοί κυρίως λόγω μη επάρκειας χώρου. Δεν μου αρέσει στο μάτι το μπαλκονι-λεβητοστάσιο με αντλία, μπάφερ, δοχεία διαστολής και σωληνώσεις. Και αν θέλεις και μπόιλερ.... Υπόψιν υπάρχει Αρχαιολογία που σε κάποια σημεία της πόλης δεν επιτρέπει ούτε εξωτερική μονάδα κλιματιστικού σε πρόσοψη. Στην πόλη παίζει και πολύ κεραμοσκεπή και δεν υπάρχει το δώμα να τοποθετηθεί εκεί πάνω..
ΔιαγραφήΤώρα που δεν έχει η Ευρώπη το φθινό και αύφονο φυσικό άεριο της Ρωσίας, τώρα η Βέροια θα πάρει φυσικό αέριο ! Συγχαρητήρια στους βουλευτές μας, πολλοί έξυπνοι ... Πάντα δουλεύουν για το τοπικό καλό ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήOPOS ME TA AYTOKINHTA PANTA TA DEYTERA KAI PANTA PIO AKRIVA=ELLINA RAGIA!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ μεγάλος λαγωγός δεν θα είναι έτοιμος ούτε το 24 η Βέροια από που θα πάρεις αέριο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι πληροφορίες που έχετε δεν ισχύουν παιδιά.
οσοι έχουν ήδη εγκατάσταση θα τα κάνουν πάλι απο την αρχή στα σπίτια τους. Λακούβα Βέροια 5-0
ΑπάντησηΔιαγραφή