Οι επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν έως και σήμερα τη σύνδεση είναι χιλιάδες και ο ακριβής αριθμός τους θα είναι αυτός που αναμένεται να γύρει τη ζυγαριά προς την πλευρά της παράτασης. Όπως έχει διαμηνύσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, το έργο της διασύνδεσης θα ολοκληρωθεί βρέξει- χιονίσει, καθώς αποτελεί ένα από τα ορόσημα για την εκταμίευση της δόσης του Σεπτεμβρίου από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους νέους υπόχρεους εγκατάστασης POS, το περιθώριο μη επιβολής προστίμου 1.500 ευρώ μετατέθηκε από την 1η Μαρτίου στην 1η Απριλίου, υπό την προϋπόθεση παραγγελίας των POS έως τις 29 Φεβρουαρίου ενώ εάν έχουν καταθέσει αίτηση για την προμήθεια αλλά εκκρεμεί η εγκατάσταση, τότε το περιθώριο συμμόρφωσης μπορεί να φτάσει μέχρι 31 Mαρτίου.
Ποια είναι τα πρόστιμα για τους παραβάτες
Σύμφωνα με τη νομοθετική διάταξη τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται από την 1η Μαρτίου έχουν ως εξής:
Στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα που δεν προχωρήσουν στη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS:
- Πρόστιμο 10.000 ευρώ για όσες τηρούν απλογραφικά βιβλία
- Πρόστιμο 20.000 ευρώ για όσες τηρούν διπλογραφικά βιβλία
- Πρόστιμο 200.000 ευρώ. Αν όμως η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας το πρόστιμο θα φθάνει στα 300.000
- Ανάκληση της άδειας καταλληλόλητας του μοντέλου ταμειακής και πρόστιμο 10.000 ευρώ.
- Τα παραστατικά που θα εκδίδονται από το πρόγραμμα ERP δεν θα θεωρούνται νόμιμα και θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ.
Οι τράπεζες δεν έχουν πρόστιμο???Μόνο προμήθειες παίρνουν από τα POS και δηλώνουν άγνοια αναφέροντας την εταιρεία που τα διαχειρίζεται ενώ θα έπρεπε η τράπεζα να ασχοληθεί μαζί τους αφού η σύμβαση είναι μέσω της τραπεζας??? Όπως αυτό το κράτος μεταφέρει ευθύνες που δεν αναλογούν στους στους πολίτες να τις μεταφέρει και στις τράπεζες σαν πολύ τις χαϊδεύει!!! Οι πιο "φευγατοι" και από ότι φαίνεται καθόλου ενημερωμένοι στην δουλειά τους πλέον αφού έγιναν online η ταμειακές είναι αυτοί που τις εμπορεύονται!!
ΑπάντησηΔιαγραφή