«Τα πρώτα συμπτώματα είναι πυρετός και εξανθήματα και είναι πιο μεταδοτική και από την Covid-19», είπε η Ματίνα Παγώνη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη του εμβολίου, τόσο για μικρούς, όσο και για ενήλικες.
Σχετικά με το κοριτσάκι στο Διδυμότειχο, που πέθανε από στρεπτόκοκκο, είπε πως, «δεν ξέρουμε πόσες μέρες νοσούσε» και περιέγραψε το πρώτο σύμπτωμα ως πονόλαιμο. «Αν το παιδί πει "δεν μπορώ να καταπιώ", πρέπει να πάει κατευθείαν στον γιατρό για τεστ και να ξεκινήσει αμέσως η αντιβίωση» και συμπλήρωσε πως, «οι επιπλοκές του στρεπτόκοκκου γίνονται όταν δεν ξεκινήσει άμεσα η αγωγή».
Το συγκεκριμένο παιδί, του οποίου το ιστορικό δεν είναι γνωστό, «φαίνεται πως ήταν κάποιες μέρες αδιάθετο».
Μιλώντας, τέλος, για τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε στην ενημέρωση που τους έκανε ο Υπουργός Υγείας μιλώντας τους για δύο στόχους. Αφενός τη μείωση της λίστας των χειρουργείων, αφετέρου την αύξηση των χαμηλών μισθών των γιατρών.
Η απάντηση όμως των γιατρών, στην πρόταση του υπουργείου είναι πως, «δεν φτάνει ο κόσμος, δεν μπορείς να βάλεις μια νοσοκόμα να δουλέψει και πρωί και βράδυ», είπε η Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας πως ήδη τα πρωινά χειρουργεία φτάνουν μέχρι το απόγευμα.
Πότε παίρνουμε τηλέφωνο τον παιδίατρο για στρεπτόκοκκο
«Όλη την Ελλάδα την έχει πιάσει φοβία με τον στρεπτόκοκκο και λογικό είναι γιατί είναι πολλά τα… Επειδή είχαμε αρκετούς θανάτους στα μικρά παιδιά, οι μητέρες έχουν πανικοβληθεί και είναι λογικό», είπε στο Mega η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
«Ωστόσο, δεν χρειάζεται πανικός. Αν γίνει έγκαιρη διάγνωση και μπει σε θεραπεία, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει τις επιπλοκές, δηλαδή πνευμονία, εγκεφαλίτιδα κ.λπ. Οι μητέρες πρέπει να ξέρουν ότι μόλις το παιδάκι ξεκινήσει και περιγράψει ότι πονάει ο λαιμός του γιατί κάνει φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, παίρνεις τηλέφωνο τον παιδίατρο, του λες την κλινική εικόνα του παιδιού, δίνει οδηγίες, κάνει το strep test και αμέσως μπαίνει σε θεραπεία.
Επειδή ο στρεπτόκοκκος είναι σε μεγάλη έξαρση, αμέσως, είτε είναι ενήλικας και έχει υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να πάμε στον γιατρό, να μπορέσει να βγάλει τη διάγνωση και να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.