Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Παρουσία Μητσοτάκη τα αποκαλυπτήρια του Ανακτόρου των Αιγών - Δείτε το φωτορεπορτάζ


Με την Ημαθία έκανε «ποδαρικό» επισκέψεων για το 2024 ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής 5 Ιανουαρίου 2024 στον νομό μας προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια του αναστηλωμένου και αποκατεστημένου Ανακτόρου των Αιγών, όπου στέφθηκε Βασιλιάς ο Μέγας Αλέξανδρος.


Μετά από 16 χρόνια εργασιών αναστήλωσης, συντήρησης, στερέωσης, αποκατάστασης, ανασκαφής και τεκμηρίωσης του τεράστιου αυτού τεχνικού έργου, το ανάκτορο του του Φιλίππου Β’ στις Αιγές ανοίγει από την Κυριακή τις πύλες του για το κοινό.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πρώτη στάση στην Μελίκη, όπου πραγματοποίησε μια σύντομη ομιλία στην κεντρική πλατεία και συνομίλησε με τον κόσμο που τον υποδέχθηκε (
δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ).


Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η κόρη του Δάφνη Μητσοτάκη και οι βουλευτές Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, Τάσος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκαν στη Βεργίνα, Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και ο Δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης. 


Φτάνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης 
στο Ανάκτορο του Φιλίππου Β', στο υπερυψωμένο τμήμα της πλαγιάς της Βεργίνας, τον καλωσόρισε η νέα Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Γεωργία Στρατούλη, ενώ την ξενάγηση έκανε η απερχόμενη και επίτιμη προϊσταμένη της Ε.Φ.Α., επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνη του έργου σε όλες τις φάσεις, Δρ. Αγγελική Κοτταρίδη.


Με την ολοκλήρωση της ξενάγησης, ακολούθησε εκδήλωση στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, όπου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, εκπρόσωποι της ηγεσίας του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, αντιδήμαρχοι Βέροιας, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων κτλ και πλήθος κόσμου.


Χαιρετισμό απηύθυνε η προϊσταμένη της Ε.Φ.Α. Γεωργία Στρατούλη, ενώ τον χαιρετισμό της Υπουργού Πολιτισμού που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω υγείας, διάβασε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γιώργος Διδασκάλου.


Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η 
Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, Αγγελική Κοτταρίδη, όπου αφού ευχαρίστησε τους συνεργάτες της, αναφέριηκε τόσο στο έργο αναστήλωσης του Ανακτόρου του Φιλίππου Β' όσο και στο συνολικό έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, το διάστημα της θητείας της ως Προϊσταμένη.


Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ξενάγησή του στο αναστηλωμένο ανάκτορο του Βασιλιά των Μακεδόνων, Φιλίππου Β’ στις Αιγές, τον «Παρθενώνα της Μακεδονίας» όπως χαρακτηρίστηκε.

«Στοίχημα μας είναι να μπορέσουμε να καταστήσουμε τις Αιγές ένα σημείο συνάντησης με το μεγαλείο των αρχαίων μας καταβολών. Μια σφραγίδα της διαχρονικής τους ελληνικότητας αλλά και ένα μέρος της σύγχρονη ζωής μας. Αυτό το θαυμαστό αρχαιολογικό πάρκο μπορεί και πρέπει να γίνει ένας καταλύτης οικονομικής ανάπτυξης για τη Βεργίνα, για την Ημαθία, για ολόκληρη τη Μακεδονία», τόνισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι «εθνικό στοίχημα» ο πολλαπλασιασμός των επισκεπτών στο αρχαιολογικό πάρκο των Αιγών.


Τέλος, αναφερόμενος στην Αγγελική Κοτταρίδη, είπε χαρακτηριστικά «Υποκλίνομαι με θαυμασμό, κυρία Κοτταρίδου -απευθύνομαι σε σας και σε όλους τους συνεργάτες σας- στην πολυπλοκότητα του έργου το οποίο υλοποιήσατε».

Με το πέρας της εκδήλωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε αναμνηστικά δώρα από την Προϊσταμένη της Ε.Φ.Α. Γεωργία Στρατούλη, ενώ οι παρεβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του Μουσείου.

Δείτε το φωτορεπορτάζ του veriotis.gr:


















































































11 σχόλια:

  1. Η υπεύθυνη αρχαιολόγος ας εστιάσει την προσοχή της και σε έργα που δεν δίνει καμία σειρά προτεραιότητας χρόνια τώρα όπως επί της οδού Δημοσθένους στη Βέροια όπου σε άλλη χώρα το γραφικό αυτό μονοπάτι θα είχε γίνει αλλά είναι όλο υπό κατασκευή μέσα στις λάσπες μην έχοντας ενσυναίσθηση για τους κατοίκους της περιοχής....Έλεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι αγνώμων πάλι. Είναι σχεδόν έτοιμο το οθωμανικό χαμάμ στο κέντρο της πόλης. Ετοιμάσου για κρύο ντους στα εγκαίνια του.

      Διαγραφή
    2. Αγνωμων είναι όποιος δεν αναγνωρίζει αυτά που γίνονται.Εδω και ένα χρόνο κάθε πετραδάκι που βρίσκουν το θεωρούν αρχαιολογικό εύρημα και όλες οι εργασίες αναβάλλονται.Τι προχώρησε εδώ και 1,5 χρόνο;Κάντε εσείς ένα κρύο ντους μάλλον να ξυπνήστε.

      Διαγραφή
  2. ωραίες φώτο!
    Φυσικα περήφανοι για την ιστορία του τόπου μας .
    χαρουμενοι για το ενδιαφερον ,εστω και αργα, για την περιοχη αλλα...
    μακάρι να ωφεληθεί σε κάτι και η Βέροια από τη Βεργίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ τσιμέντο ρε παιδιά. Μήπως τα τσιμέντα είναι περισσότερα από τα αναστηλωμένα . Με είκοσι τόσα εκατομμύρια μάλλον το ολοκληρώναμε στην αρχική του μορφή με υλικά της τότε εποχής. Έχασε το χρήμα την αξία του. Κίονας και εκατομμύριο.Λέω κακίες , αλλά όσο και να πεις, πολλά τα εκατομμύρια. Ας είναι, χαλάλι του όπως λέγαν και οι Οθωμανοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H lezanda ke yperifania mas efage se afth th xora. Kaike oli h ellada.pnigike h misi ellada ala kanis den niastike pu kimunte oloi oi pligentes. Omorfa ta marmaraki tu fililou ala me afta o kosmakis den xorteni. H sukia 50 xronnia nero k dromo den ezi. Afta mas maranan

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπομονή Στη Συκιά, αφού κατάφεραν και τελείωσαν τη γέφυρα Κουσιου μετά από 15 χρόνια, ο δρόμος σας θα ολοκληρωθεί εντός του 21ου αιώνα! Καλά Κουράγια!

      Διαγραφή
  5. Αύριο θα πέσουν ήρθε ο γκαντεμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ