Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μια «βόλτα» στο αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ στη Βεργίνα

Από χθες, Κυριακή 7 Ιανουαρίο, το κοινό μπορεί να επισκέπτεται το αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ στις Αιγές, το οποίο εγκαινίασε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Όπως αναφέρει η lifo.gr, πρόκειται για το επίκεντρο του μεγάλου οικοδομικού προγράμματος του Φιλίππου Β΄ στις Αιγές. Με έκταση περίπου 15.000 τετραγωνικά μέτρα, το ανάκτορο αποτελεί το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας. 


Η κατασκευή του κτηρίου ξεκίνησε στα μέσα του 4ου αιώνα και είχε ολοκληρωθεί το 336 π.Χ., όταν δολοφονήθηκε ο Φίλιππος Β΄, τη στιγμή που έμπαινε στο γειτονικό θέατρο. 

Με 16 δωρικούς κίονες σε κάθε πλευρά του, το μέγα περιστύλιο των Αιγών είναι το πρώτο του είδους του. Με έκταση 4.000 τ.μ., χωρούσε τουλάχιστον 8.000 ανθρώπους. Εκεί ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Μακεδόνων ο Μέγας Αλέξανδρος. 

Το ανάκτορο στις Αιγές καταστράφηκε στα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ. και ό,τι απέμεινε αποκαλύφθηκε με ανασκαφή που ξεκίνησε το 1865 και συνεχίστηκε έως το 1950-1960. Η αποκατάσταση διήρκεσε 16 χρόνια, από το 2007 έως το 2023 και ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 20.300.000 ευρώ. 













4 σχόλια:

  1. Πάψτε να εκθιαζεται τα εγκαίνια ...αρκετά δεινά προκάλεσε ο συγκεκριμμενος πολιτικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν εισαι χαρουμενος εσυ μαλλον εισαι ο μονος...για κοιταξου

      Διαγραφή
    2. 8;31 παρωπιδες μαλλον εχεις με τους ομοιδεατες σου

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ