Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ξεκινά διάλογος στην Ε.Ε. για την πράσινη μετάβαση και τις επιπτώσεις της στην γεωργία

Την έναρξη του «Στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», στις 25 Ιανουαρίου 2024, ανακοίνωσε η Επιτροπή, με βασικό στόχο να μειώσει την ένταση και σύγκρουση γύρω από τα ζητήματα που αφορούν στην πράσινη μετάβαση και τις επιπτώσεις της στην γεωργία.

Ανακοινώνοντας την έναρξη του διαλόγου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ξεπεραστεί η πόλωση γύρω από την διένεξη που αφορά στην μεγάλη μείωση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων μέχρι το 2030 και τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στην παραγωγικότητα και το εισόδημα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής ισχυρίζεται ότι είναι εφικτός ο συμβιβασμός μεταξύ ανταγωνιστικότητας της γεωργίας και προστασίας του περιβάλλοντος και της φύσης.

Να θυμίσουμε ότι μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί στον αγροτικό κόσμο ότι η πράσινη μετάβαση και η μεγάλη μείωση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων θα οδηγήσει στην πτώση της παραγωγικότητας και στην πτώση του γεωργικού εισοδήματος μεταξύ 10-20%, με διακηρυγμένους στόχους της νέας ΚΑΠ και της Πράσινης Συμφωνίας, την μετρίαση της κλιματικής κρίσης και την παραγωγή τροφίμων σε ένα υγιεινό, ασφαλές και περιβαλλοντικά φιλικό παραγωγικό σύστημα που θα μπορέσει να ικανοποιήσει παράλληλα την αναμενόμενη έκρηξη της παγκόσμιας ζήτησης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων

Σύμφωνα με την προεδρεία της Επιτροπής, στόχος αυτού του διαλόγου είναι η διασφάλιση ότι η πράσινη μετάβαση θα είναι δίκαιη, ευφυής και συμπεριληπτική. Δηλώνει μάλιστα ότι θέλει να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην αγροδιατροφική αλυσίδα, καθώς και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών και προσθέτει ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα ακόλουθα 4 θεματικά ερωτήματα:

1. Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε καλύτερη προοπτική και βιοτικό επίπεδο για τους αγρότες και τις κοινότητές τους;

2. Πώς μπορούμε να στηρίξουμε την γεωργία;

3. Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρουν η γνώση και η καινοτομία;

4. Πώς μπορούμε να προωθήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για το αγροδιατροφικό μας σύστημα σε ένα ανταγωνιστικό κόσμο;

Αναμένουμε την θέση του Ελληνικού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα παραπάνω ερωτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ