Η Πιερία είναι ένας προορισμός που τα έχει όλα. Απέραντη ακτογραμμή, έναν θαυμαστό αρχαιολογικό χώρο, πολύ πράσινο, γραφικά χωριά που
έχουν εκπληκτική θέα προς τον Όλυμπο, το βουνό των Θεών, όπως και στο Αιγαίο.Η Άνω Σκοτίνα είναι το χωριό που «ενσωματώνει» καλύτερα αυτή την παντός καιρού πραγματικότητα της Πιερίας και αυτό γιατί με το όνομα Σκοτίνα αποκαλούνται 3 οικισμοί, τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους. Η Παραλία Σκοτίνας, που είναι παραθεριστικό κέντρο και για την οποία επιφυλασσόμαστε για ένα αναλυτικό αφιέρωμα την κατάλληλη εποχή, ο κύριος οικισμός Σκοτίνα, χτισμένος στους χαμηλότερους πρόποδες του Ολύμπου και στα 200 μέτρα και η Παλαιά ή Άνω Σκοτίνα σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από τον κύριο οικισμό, των ελάχιστων μόνιμων κατοίκων, του καθαρού αέρα και του πολύ πράσινου.
Η Παλαιά Σκοτίνα, χτισμένη σε υψόμετρο 700 μέτρων, εγκαταλείφθηκε από τους τελευταίους μόνιμους κατοίκους της την δεκαετία του 1970. Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Σκοτινιώτες άφηναν πίσω το χωριό τους. Το πρώτο χωριό βρισκόταν στην περιοχή της Καλαμπάκας, στη συνέχεια, οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν σε άλλη τοποθεσία στα σύνορα Πιερίας- Θεσσαλίας πριν την εγκαταλείψουν και αυτή και φθάσουν στην Άνω Σκοτίνα, την οποία άφησαν κι αυτή για να καταλήξουν στον μοντέρνο οικισμό.
Η Άνω Σκοτίνα λέγεται ότι χτίστηκε από Ηπειρώτες τεχνίτες που ταξίδευαν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και δημιούργησαν αυτά τα όμορφα πέτρινα σπίτια που θαυμάζουμε σε πολλά σημεία της ορεινής και ημιορεινής Ελλάδας.
Μερικά από αυτά τα σπίτια αναπαλαιώθηκαν με όμορφο τρόπο και το χωριό απέκτησε ξανά κάποια ζωή χάρη στην τουριστική ανάπτυξη. Καθώς περπατάτε στα στενά, θα νιώσετε την ιδιαίτερη αύρα ενός μέρους που έχει περάσει περιόδους ακμής και παρακμής. Φυσικά, μην περιμένετε πολυκοσμία, ακόμα και τη θερινή σεζόν. Η Άνω Σκοτίνα συγκεντρώνει περισσότερο κόσμο τον Δεκαπενταύγουστο, στο πανήγυρι της μεγάλης εκκλησίας του χωριού.
Αρχιτεκτονικό trademark του χωριού η εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου, η οποία χρονολογείται από το 1862. Η εκκλησία κτίστηκε χάρη στον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Καλλίνικο, ο οποίος καταγόταν από τη Σκοτίνα και σήμερα τιμάται με μια προτομή. Κοντά στην εκκλησία, υπάρχει και ένας θεόρατος παμπάλαιος πλάτανος, με την κουφάλα στον κορμό του να φτάνει το μέγεθος πόρτας, όπως και ακόμα μια εκκλησία: ο ναός του Αγίου Αθανασίου τον οποίο θα είστε τυχεροί αν μπορέσετε να τον επισκεφτείτε, μιας και οι τοιχογραφίες του είναι ξεχωριστές.
Στην Άνω Σκοτίνα λειτουργεί ο ξενώνας Απαλνή, ο οποίος διαθέτει και ταβέρνα. Σίγουρα εδώ δεν θα έρθετε αν αναζητάτε κοσμοπολίτικες δραστηριότητες. Όμως, αξίζει να κάνετε μια στάση σε αυτή τη γωνιά του Ολύμπου, μόνο και μόνο για να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα, είτε προς τις κορυφές του βουνού των Θεών, είτε προς τις ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου. Θα κάνετε επίσης δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία ή ακόμα και off road οδήγηση.
Πώς θα πάτε
Η Άνω Σκοτίνα απέχει 406 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 112 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 44 χιλιόμετρα από την Πιερία.
Mερικές προτάσεις για μια εκδρομή στην Πιερία
Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι μάλλον το πιο γραφικό ορεινό χωριό της περιοχής, σίγουρα το πιο τουριστικά αναπτυγμένο και αυτός λειτουργεί σαν «μπαλκόνι» του Ολύμπου. Είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός και θυμίζει σκηνικό ταινίας καθώς εδώ έγιναν γυρίσματα για τον Μεγαλέξανδρο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.
Ακόμη και αν κάνετε μια ολιγοήμερη εκδρομή στην περιοχή, «επιβάλλεται» μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό πάρκο στο Δίον. Ένας μεγαλειώδης αρχαιολογικός χώρος που ανασκάφηκε και αναδείχθηκε από τον αείμνηστο Δημήτρη Παντερμαλή.
Ένα άλλο σημείο που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το ρέμα και οι καταρράκτες του Ορλιά. Σε αντίθεση με τα περισσότερα αντίστοιχα φυσικά αξιοθέατα, εδώ η πρόσβαση είναι πανεύκολη αλλά το τοπίο εξίσου εντυπωσιακό. Eδώ, το καλοκαίρι μπορείτε και να βουτήξετε.
Ένα πεντανόστιμο τοπικό σνακ είναι το γλυκό κάστανο. Σας το συστήνουμε ακόμα και αν δεν είστε τόσο φίλοι των σιροπιαστών γλυκών.
Εξαιρετικό είναι και το τσίπουρο που στους πρόποδες του Ολύμπου παράγεται από κούμαρα. Ακόμη, η απόσταξή του έχει μια ιδιαιτερότητα, γίνεται τον Μάιο και όχι το φθινόπωρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.