Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ολοκληρώνεται η ελαιοκομιδή στην Ημαθία - Σε υψηλά επίπεδα η ποιότητα

Το Νοέμβριο στην Ημαθία είναι μια περίοδος ανυπομονησίας και υψηλών προσδοκιών για τους αγρότες, καθώς η εποχή του μαζέματος των ελιών έχει φτάσει. Μπορεί η περιοχή μας να φημίζεται για τα χιλιάδες στρέμματα από ροδάκινα, ωστόσο ο τεράστιος κάμπος μας διαθέτει και την περίφημη... γη της ελιάς. 

«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει, με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις» είχε πει ο Οδυσσέας Ελύτης αναδεικνύοντας στις λίγες αλλά μεστές κουβέντες του πόσο συνυφασμένη με τη χώρα μας είναι η ελιά.

Μετά από έναν χρόνο υπομονής και φροντίδας για τους παραγωγούς της Ημαθίας, οι ελιές είναι έτοιμες να συγκεντρωθούν, δημιουργώντας μια αίσθηση ενθουσιασμού στην τοπική κοινωνία. Η ελαιοκομιδή βρίσκεται σχετικά προς το τέλος της. Είναι βέβαια κάποιοι παραγωγοί που έχουν λίγες ελιές ακόμα, αλλά έχει ολοκληρωθεί κατά 60-70%. Όσον αφορά την ποιότητα, η οξύτητα είναι σε υψηλά επίπεδα. 

Ωστόσο, η φετινή συγκομιδή κρύβει έναν επιπλέον λόγο για χαρά. Η τιμή του ελαιολάδου βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, καθιστώντας το μάζεμα των ελιών ακόμα πιο ελκυστικό. Οι αγρότες αντιλαμβάνονται τη σημασία αυτού του γεγονότος, και η προσπάθειά τους γίνεται πιο αφοσιωμένη.

Η συλλογή των καρπών, ιδίως όταν πρόκειται για τις πολύτιμες ελιές, έχει εξελιχθεί μέσα από τον χρόνο, ενσωματώνοντας την τεχνολογία για να διευκολύνει τον αγρότη και να βελτιώσει την απόδοση. Παρά την πρόοδο αυτή, πολλοί παραμένουν πιστοί στις παραδοσιακές μεθόδους συλλογής, θεωρώντας την διαδικασία όχι μόνο εργασία αλλά και οικογενειακή παράδοση.

Αν και η τεχνολογία έχει εισαγάγει λύσεις που αποξενώνουν κάποιους από την παραδοσιακή συλλογή, η ουσία παραμένει: ο κόπος και η αφοσίωση στη διαδικασία. Οι παραδοσιακοί τρόποι συνεχίζουν να είναι δημοφιλείς, καθώς πολλοί προτιμούν την επαφή με το φυσικό περιβάλλον και την παράδοση που τους συνοδεύει.

Από το δέντρο μέχρι το λιόπανο και από το έδαφος μέχρι το ελαιοτριβείο, η ελιά συνεχίζει να είναι γενναιόδωρη προς τον άνθρωπο. Είτε προσφέρει τον καρπό της για κατανάλωση, είτε το πολυτιμότερο ελαιόλαδο, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διατροφής και της ιστορίας, παρέχοντας απλόχερα τα θησαυρούς της σε κάθε σπίτι και τραπέζι.

Η παραγωγή συγκεντρώνεται γύρω από τα λιοτρίβια και τις ελαιοτριβές, με τους ανθρώπους να συνεργάζονται για να δημιουργήσουν το καλύτερο δυνατό προϊόν. Τα σχόλια για τη φετινή παραγωγή είναι ενθαρρυντικά, ενισχύοντας την κοινωνική και οικονομική συνοχή στην περιοχή. Με ανανεωμένη ενέργεια και υψηλή ζήτηση για το ποιοτικό λάδι τους, οι αγρότες της Ημαθίας αντιμετωπίζουν τον χειμώνα με αισιοδοξία και περηφάνια για την εργασία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ