Πόσο θα μειωθούν κατά μέσο όρο οι τιμές
Αισθητά μειωμένες θα είναι οι τιμές στα ξενοδοχεία ορεινών και ημιορεινών περιοχών της χώρας μετά τις γιορτές, σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο που θεωρείται ως η αιχμή της χειμερινής σεζόν.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και επικεφαλής της ομάδας ξενοδόχων ορεινών περιοχών, κ. Άγγελο Καλλία, οι τιμές στα ξενοδοχεία, μετά τις 7 Ιανουαρίου και κυρίως τις καθημερινές, θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο σε επίπεδα 10%-20% χαμηλότερα, ανάλογα με τον προορισμό, λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέροντας ευκαιρίες για νέες ταξιδιωτικές αποδράσεις.
Όπως επισημαίνει ο κ. Καλλίας, η καθυστερημένη έναρξη λειτουργίας των Χιονοδρομικών Κέντρων λόγω της καλοκαιρίας, έχει κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τη ζήτηση για νέες κρατήσεις σε προορισμούς που προσελκύουν χιονοδρόμους. Η κανονικότητα στη ζήτηση για το υπόλοιπο της περιόδου θα επανέλθει στις περιοχές με Χιονοδρομικά Κέντρα, όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Πάντως, ο κ. Καλλίας θεωρεί ότι για να ανοίξει η σεζόν, θα πρέπει να δοθούν στοχευμένα χρηματοδοτικά κίνητρα προκειμένου να υλοποιηθούν επενδύσεις σε Χιονοδρομικά Κέντρα, οι οποίες θα προσελκύσουν επισκέπτες και με άλλα ειδικά ενδιαφέροντα πέραν της χιονοδρομίας, όπως π.χ. για ποδηλατικό τουρισμό. Αντίστοιχα, θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού.
Ο κ. Καλλίας τονίζει ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος προβληματίζει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ορεινούς και ημιορεινούς προορισμούς. Παράλληλα, σημειώνει ότι η εισαγωγή του Τέλους Ανθεκτικότητας από τον Μάρτιο, θα επιβαρύνει περισσότερο το κόστος των διακοπών για την ελληνική πελατεία στην οποία στηρίζονται, κυρίως, τα χειμερινά καταλύματα της χώρας. Επίσης, το κόστος της οδικής μετακίνησης παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει για την ενίσχυση της ορεινής Ελλάδας να ενταχθεί και το κόστος των οδικών μετακινήσεων σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, όπως γίνεται το καλοκαίρι με την κάλυψη των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σε κάποιους προορισμούς. Να σημειωθεί ότι οι διαθέσιμες ξενοδοχειακές κλίνες, ανάλογα με την περίοδο, στους ορεινούς και ημιορεινούς προορισμούς της χώρας, κυμαίνονται μεταξύ 100.000 και 150.000.
Μειωμένες οι δαπάνες
Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΞ αναφέρει ότι στα χαρακτηριστικά της φετινής περιόδου, ήταν η μείωση των διανυκτερεύσεων ανά κράτηση. Η εξέλιξη αυτή επέτρεψε τη μετακίνηση μεγαλύτερου αριθμού ταξιδιωτών στο 15ήμερο των εορτών, αλλά με περιορισμένο αριθμό διανυκτερεύσεων ανά κράτηση, στις 2 με 3 από 4 με 5 που ήταν σε προηγούμενες χρονιές. Αντίστοιχα, καταγράφηκε μία μείωση έως 30% στις καταναλώσεις. Η τάση αυτή αποτυπώνει τη διάθεση του κόσμου να ταξιδέψει, περιορίζοντας όμως τις δαπάνες.
Η εικόνα της κίνησης με οργανωμένα ταξιδιωτικά πακέτα
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού FedHATTA κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, αναφέρει ότι οι δύο αργίες Δευτέρα 25 και Τρίτη 26 Δεκεμβρίου μαζί με το Σαββατοκύριακο, ευνόησαν τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις περισσότερο την Χριστουγεννιάτικη περίοδο.
Για την Πρωτοχρονιά που πέφτει Δευτέρα, οι κρατήσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων περιορίζονται σε 3 ημέρες, ενώ στα Θεοφάνεια που φέτος πέφτουν Σάββατο, περιορίζεται περαιτέρω η ταξιδιωτική κίνηση.
Πάντως για μετά τις εορτές, ο κ. Τσιλίδης σημειώνει ότι θα είναι καλύτερες οι τιμές για ταξιδιωτικές αποδράσεις στους ελληνικούς προορισμούς που προσφέρονται για χειμερινές διακοπές. Επίσης, επισημαίνει ότι παραμένει ως αντικίνητρο για μία μερίδα ταξιδιωτών η έλλειψη χιονιού στα Χιονοδρομικά Κέντρα.
Με όρους Χρηματιστηρίου η τιμολογιακή πολιτική στην ταξιδιωτική αγορά
Πάντως σε αντίθεση με τη μείωση των τιμών στην Ελλάδα, οι τιμές στα πακέτα σε δημοφιλείς προορισμούς του εξωτερικού και κυρίως της Ευρώπης, δεν θα έχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις μετά τις εορτές.
Όπως εξηγεί ο κ. Τσιλίδης, από τις 10 Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου είθισται στις μεγάλες πόλεις να μην πραγματοποιούνται εταιρικές εκδηλώσεις και συνέδρια που τροφοδοτούν με σημαντική πελατεία τα ξενοδοχεία τις υπόλοιπες περιόδους. Αυτό ευνοεί στη διαμόρφωση μίας ισορροπίας στις τιμές μέσω οργανωμένων ταξιδιωτικών πακέτων κατά την περίοδο των εορτών.
Αντίθετα, μετά τις εορτές που είναι προγραμματισμένα συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις οι διαθέσιμες κλίνες για τους τουρίστες που ταξιδεύουν για ψυχαγωγία περιορίζονται, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι τιμές. Αυτό, καταλήγει ο κ. Τσιλίδης, είναι ένα παράδειγμα που δείχνει ότι όλο και περισσότερο η τιμολογιακή πολιτική στην ταξιδιωτική αγορά λειτουργεί με όρους Χρηματιστηρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.