Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τι απάντησε η Αγγελική Κοτταρίδη στη θεωρία Αρβελέρ περί τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βεργίνα

Η προϊσταμένη εφορείας αρχαιοτήτων Ημαθίας αποκλείει το ενδεχόμενο ο τάφος να ανήκει στον μεγάλο στρατηλάτη και εξηγεί για ποιους λόγους η αρχαιολογική έρευνα είναι σίγουρη για τον Φίλιππο Β'


Την δική της απάντηση δίνει η προϊσταμένη εφορείας αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, στην «βεβαιότητα» που εξέφρασε η ιστορικός Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στη Βεργίνα. Η διακεκριμένη βυζαντινολόγος τοποθετήθηκε απέναντι στην επικρατέστερη άποψη που θέλει τον νεκρό της Βεργίνας να είναι ο Φίλιππος Β'.

Στις δηλώσεις της κ. Αρβελέρ απάντησε σήμερα (21/12) το πρωί η Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία σημειοτέον ήταν και μαθήτρια του Μανόλη Ανδρόνικου μέσα από την εκπομπή της ΕΡΤ3 «Μέρα με χρώμα».

Η αρχαιολόγος συγκεκριμένα ανέφερε: «Στην επιστήμη έχουμε δύο κατηγορίες. Το ένα δεδομένα και στοιχεία. Στην αρχαιολογική επιστήμη αυτά είναι υπαρκτά ενώ υπάρχουν και οι ερμηνείες των στοιχείων.

Για ποιους λόγους αποκλείεται ο Μέγας Αλέξανδρος

Στο ενδιάμεσο υπάρχουν και οι υποθέσεις που μπορεί να αποδειχθούν ή να απορριφθούν. Εμείς δουλεύουμε με στοιχεία, όχι με θεωρητικές προσεγγίσεις. Δε θα μπω στη συζήτηση με την κ. Αρβελέρ, ο καθένας έχει το βάρος της γνώμης του αλλά εμείς δε μιλάμε με θεωρίες αλλά με δεδομένα. Έχουμε έναν τάφο με έναν νεκρό άνδρα στο θάλαμο και μια γυναίκα στον προθάλαμο. 

Τα οστά είναι εκεί, τα ξέρουμε από το 1977, έχουν μελετηθεί πάρα πολλές φορές από ανθρωπολόγους. Αυτό που μπορείς με ευκολία να προσδιορίσει από τη μελέτη των οστών είναι η ηλικία και το φύλο του νεκρού. Ο συγκεκριμένος νεκρός διάγει την πέμπτη δεκαετία της ζωής του και είναι γύρω στα 45, κάπου μεταξύ 43-47.

Αποκλείεται από τους ανθρωπολόγους να είναι μεταξύ 30-33. Μιλάμε για 15 χρόνια διαφορά, αυτό είναι μετρήσιμο στοιχείο. Αποκλείεται λοιπόν να είναι ο Αλέξανδρος που πέθανε πριν κλείσει τα 33 χρόνια του.

Πολύ θα χαιρόμασταν να τον είχαμε, να βρίσκαμε τα οστά του, έχουμε όμως τη μνήμη του ζωντανή καθώς και τις δύο παλαιότερες απεικονίσεις του σωζώμενες, τις μόνες που είμαστε βέβαιοι ότι τις έχει δει ο ίδιος. Το πολύ μικρό, μήκους 2,5 εκατοστών κεφαλάκι από τη ζωοφόρο κυνηγιού και την εικόνα του από την τοιχογραφία.

Τον τάφο του Φιλίππου Β' είχε φτιάξει ο ίδιος ο Αλέξανδρος, έθαψε τον πατέρα του. Η κηδεία του ηγεμόνα είναι πολιτικό γεγονός καθώς από την κηδεία εδραιώνεται η επόμενη κατάσταση.

Πώς αποδεικνύεται ότι στον τάφο βρίσκεται ο Φίλιππος Β'

Αποδεικνύεται ότι είναι ο Φίλιππος μέσα από μια σειρά συνδυαστικής ερμηνείας γεγονότων. Είναι σίγουρα βασιλιάς και όταν το έλεγε αυτό ο Ανδρόνικος δεν είχε τόσα στοιχεία όσα έχουμε σήμερα. Από όταν πέθανε ο δάσκαλος, σκάψαμε άλλους 2.000 τάφους στις Αίγες. Έχουμε πάρα πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν την αρχική υπόθεση ότι δηλαδή ο νεκρός κάηκε εκεί δίπλα, έχουμε τα κατάλοιπα της πυράς., έχουμε το χρυσό στεφάνι που άρχισε να λιώνει και βρέθηκαν μερικά βελανίδια στην πυρά, τονίζει η κ. Κοτταρίδη.

Γιατί δεν είναι ο Φίλιππος ο Αριδαίος

Μπήκαν τα κόκκαλά του στο κουτί το χρυσό, το χρυσό κουτί στο μαρμάρινο και έκλεισε ο τάφος. Έτσι, αποκλείεται ο νεκρός να είναι ο Φίλιππος ο Αριδαίος που εκτελέστηκε από την Ολυμπιάδα και ανακομίστηκε αργότερα ως οστά, όχι ως σώμα, που κάηκε από τον Κάσσανδρο στις Αίγες. Ήταν και αυτός κοντά στα 40. 

Ο αρχαιολόγος δεν είναι όπως ο ιστορικός. Ο ιστορικός κάνει θεωρίες. Ο αρχαιολόγος μπορεί και αυτός να κάνει θεωρίες, αλλά τα πράγματα μπορεί να σε ρεζιλέψουν. Είναι απολύτως βέβαιο ότι είναι ο Φίλιππος Β'. Υπήρξαν αντιδράσεις διάφορες, καθαρά επιστημονικές με άλλους αρχαιολόγους που έλεγαν ότι είναι ο Αριδαίος και άλλες που ήταν υποκινούμενες στην πραγματικότητα γιατί εκείνο τον καιρό είχαμε και το θέμα του μακεδονικού. Ήταν μια συνειδητή μεγάλη προσπάθεια από ξένα κέντρα να αποκόψουν τους Μακεδόνες από τον ελληνικό κορμό και να τεκμηριωθούν νεογενή μορφώματα».

15 σχόλια:

  1. ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποιοι ηταν στην τριμελή επιτροπή αξιολόγησης του μνημείου του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη ? Άραγε το Μακεδονικό μνημείο όπως δήλωσε η τότε Υπουργός Κονιόρδου και πλήθος αρχαιολόγων γιατί χαρακτηρίστηκε ως ΡΩΜΑΙΚΟ , ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΞΥΠΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά τα φράγκα ... Τι ρωτάς ρε φίλε? Η απάντηση είναι σε τέσσερα γράμματα ΕΣΠΑ. !!!!!!

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Στην τεράστια ημερίδα ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΜΕΝΔΩΝΗ !!! Μύρισε έντονα το κλ@σ...μο

      Διαγραφή
  3. Τι επιστήμονας !!!!!!! Για την συμφωνία των Πρεσπών τσιμουδιά ............. σσσσσσσσσσσσσ ησυχία !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε παρακαλώ...το 2018 ήταν η κυβέρνηση μας στην εξουσία...θα πάμε κόντρα στην πολιτική εξουσία και θα μιλήσουμε με επιστημονικά στοιχεία ή να πούμε το απλό ότι ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΡΜΑΡΟ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ !!!! Αλλά ο Κοτζιάς ήθελε να βάλει την υπογραφή του ότι οι γείτονες μιλούν Μακεδονική γλώσσα σλαβικής προέλευσης !!!!

      Διαγραφή
  4. Όταν ο αρχαιολόγος στην πορεία του έχει δείξει ότι το μόνο που κάνει είναι να αντιδρά σε όλα, όπως κοινωνικά, πολιτικά, τοπικά, Περιφερειακά, αρχαιολογικά και το μόνο που κάνει είναι να εδραιώνει τι θέση του και να ιδιωτικοποιεί τα πάντα, κάτι συμβαίνει αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι μας είπε τώρα.... Η κυρία πρώτο τραπέζι ΣΥΡΙΖΑ το 2019 σε προεκλογική ομιλία στην ελιά. Να ρωτήσω γιατί δεν είδα καμιά φωτογραφία την υπουργό κυρία Μενδωνη στην τεράστια ημερίδα που κόστισε αρκετά στους Έλληνες πολίτες, μήπως δεν ήρθε στην Ημαθία? Τζάμπα οι δηλώσεις περί μεγάλης τιμής η παρουσία της υπουργού ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και όμως: Ο Μεγαλέξανδρος είναι θαμμένος στα μισοχαλασμένα ερείπια που χάσκουν κολλητά με την Παλαιά Μητρόπολη και κάποια αρνείται να τα κατεδαφίσει μην ξυπνήσει τον βασιλέα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πες αλεύρι.... Ποιός σε γυρεύει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως ο Φίλιππος ή βασιλιάς Αλέξανδρος που ζει και βασιλεύει!!! Ποιός είδε τον Αλεξ-ανδρος και δεν φοβήθηκε!!!

      Διαγραφή
  8. Η Κοτταρίδη έχει "δικαίωμα" να εκφράζει επιστημονική θέση για το θέμα, με βάση επιτόπια μελέτη χρόνων των αρχαιολογικών ευρημάτων, σε συνδυασμό με τη μελέτη των ιστορικών στοιχείων. Η Αρβελέρ έχει το δικαίωμα να εκφράζει την δική της άποψη, (χαμηλότερης εγκυρότητας σίγουρα...), αλλά με σεβασμό στην άποψη των επαϊόντων και σίγουρα αφού πρώτα αφαιρέσει το στοιχείο της αντιεπιστημονικής απολυτότητας και της εμφανούς προσπάθειας προσβολής προσώπων. Ιστορικός είναι, προβεβλημένη ίσως παραπάνω από ότι δικαιούται, αλλά ως εδώ... Ο τόπος μας χρειάζεται έξυπνους, όχι εξυπνακίζοντες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στο χωριό μου λένε για αυτούς που πάνε όπου φυσά ο άνεμος ( χρήμα ) ----------- ΑΝΕΜΟΜΑΖΩΜΑΤΑ -------------> ΑΝΕΜΟΣΚΟΡΠΙΣΜΑΤΑ !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Nαι αλλά κ η κυρια αρβελερ δεν είναι καμιά τυχαία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ