Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αλλάζουν όλα! Μία ΔΕΥΑ σε Ημαθία, Πέλλα, Πιερία - Με έδρα τη Βέροια!

Ρεπορτάζ:Γιάννης Μουράτογλου
Όπως έγινε γνωστό, το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί τη συγχώνευση του έργου των υφιστάμενων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης & Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) σε νέα μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα, που θα αναλάβουν ευρύτερες περιοχές αρμοδιότητας -αρκετές φορές όλη την αντίστοιχη Περιφέρεια.

Υπενθυμίζουμε ότι η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία περιλαμβάνεται σε νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης. Οι νέες Επιχειρήσεις θα ονομάζονται Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Μει.ΔΕΥΑ), παίρνοντας τη θέση των ΔΕΥΑ, αλλά και των υπηρεσιών ύδρευσης των Δήμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν 126 ΔΕΥΑ και 147 Τμήματα Ύδρευσης και Άρδευσης σε Δήμους, τα οποία επίσης θα συγχωνευθούν.

Γιάννης Μουράτογλου: Μία ΔΕΥΑ σε Πέλλα- Ημαθία- Πιερία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συγκροτηθούν δύο επιχειρήσεις, μία με έδρα τη Θεσσαλονίκη και μία με έδρα την Βέροια. Όπως δηλώνει ο Δήμαρχος Έδεσσας και μέλος της Επιτροπής που από την πλευρά της ΚΕΔΕ διαχειρίζεται το σχέδιο νόμου, Γιάννης Μουράτογλου, θα δημιουργηθεί μία Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) στους νομούς Πέλλας- Ημαθίας- Πιερίας, με έδρα κατά πάσα πιθανότητα την Βέροια, λόγω γεωγραφικής θέσης. 

Τη νέα επιχείρηση θα διοικεί ένας Εκτελεστικός Διευθυντής διορισμένος με κριτήρια αγοράς από τη Γενική Συνέλευση και 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται από 5 αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Όπως είναι φυσικό, στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος, οι Δήμοι και οι Σύνδεσμοι Ύδρευσης δεν θα μπορούν να παρέχουν πλέον υπηρεσίες διαχείρισης υδάτων και λυμάτων. Οι Μει.ΔΕΥΑ θα είναι διαδημοτικές επιχειρήσεις ειδικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως ισχύει και με τις υφιστάμενες ΔΕΥΑ.

Μπλόκο σε νέες οφειλές

Γενικότερα οι Μει.ΔΕΥΑ Θα εποπτεύονται από το Συμβούλιο Στρατηγικής και Εποπτείας, μέλη του οποίου θα είναι οι Δήμοι στους οποίους παρέχουν υπηρεσίες. Όργανο διοίκησής τους, όπως προαναφέραμε, θα είναι μία 9μελή Εκτελεστική Επιτροπή και ένας Εκτελεστικός Διευθυντής, που θα επιλέγεται με κριτήρια αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προωθήσει παράλληλα τη ρύθμιση των υφιστάμενων χρεών των ΔΕΥΑ. Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Μουράτογλου τα χρέη των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σε 250 εκ. ευρώ και σε τρίτους (προμηθευτές) ξεπερνούν τα 120 εκ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, για τις Μει.ΔΕΥΑ που θα τις αντικαταστήσουν, θα θεσπισθεί μηχανισμός ο οποίος θα αποτρέπει τη δημιουργία νέων οφειλών. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται επίσης η χωρική επέκταση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε όμορες Περιφερειακές Ενότητες.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης με πιο κεντρικοποιημένο τρόπο «μεταφράζεται» σε ουσιαστική ενδυνάμωση των ΔΕΥΑ. Για παράδειγμα, με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, ώστε οι διαδημοτικές επιχειρήσεις να περιορίσουν σημαντικά τα κόστη τους. 

Αντιδράσεις των εργαζομένων

Στο μεταξύ, εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ αντιδρούν, εκτιμώντας ότι με το εν λόγω νομοθέτημα η κυβέρνηση «περνά από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίηση του νερού και το ξεπουλά στους ιδιώτες» και πως «δημιουργεί Περιφερειακές Εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης, υπό την εποπτεία του νέου φορέα και μεγάλοι όμιλοι θα πάρουν στα χέρια τους το κοινωνικό αγαθό». Παράλληλα, εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο οι συγχωνεύσεις να επιφέρουν απολύσεις.

Την Τετάρτη συγκαλείται εκτάκτως γενική συνέλευση των ΕΔΕΥΑ, ενώ την ίδια μέρα οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν στάση εργασίας, στη διάρκεια της οποίας η διοίκηση της Ομοσπονδίας θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Θ. Σκυλακάκη.

Οι εργαζόμενοι εμφανίζονται λαύροι κατά του σχεδιασμού της κυβέρνησης και, όπως καταγγέλλουν, με την εμπλοκή ιδιωτών και  την ανάθεση έργων ΣΔΙΤ, μοιραία ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικοποιήσεις που θα φέρουν στην πράξη ακρίβεια στο κόστος του νερού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές. Όλες οι πλευρές καταλογίζουν βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικού διαλόγου σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις και πώς οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ οφείλονται στα «διάφορα ζητήματα που παρατηρήθηκαν και τα οποία πρέπει να επιλυθούν, όπως είναι η απώλεια στις καταγραφές, διάφορα ζητήματα διαχειριστικά, για την καλύτερη διαχείριση και οργάνωση». Επιπλέον έκανε λόγο ότι αυτή η μεταρρύθμιση αποτελεί αίτημα των τοπικών κοινωνιών αλλά και πολλών δημάρχων.

Όσον αφορά στις ανησυχίες περί ιδιωτικοποίησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «οχυρώνεται ο κρατικός χαρακτήρας των εταιρειών αυτών» και πως «δεν υπάρχει καμία δημιουργία ιδιωτικής εταιρείας έναντι μιας δημόσιας εταιρείας».

Πηγή

2 σχόλια:

  1. Η εφαρμογή του στριβειν δια του αρραβώνος,μεγάλα εταιρικά σχήματα,που μεγαλώνοντας μετοχοποιουνται,και μόνο το ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το διαψεύδει είναι η μεγαλύτερη επιβεβαίωση. Καημένε νεοέλληνα όταν αντιληφθείς τι συνέβη με το 40% του Κυριάκου ,δεν θα σου έχει μείνει ΤΙΠΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με το Ζαφείρη μάνατζερ, όπως στην ομάδα.
    Να επεκτείνει τα μαμούνια και στους άλλους βιολογικούς.
    Αφού έχει την τεχνογνωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ