Αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του σχολείου, λειτούργησε σαν εξατάξιο τριθέσιο δημοτικό σχολείο. Είχε περίπου πενήντα παιδιά και τα μαθήματα που διδάσκονταν ήταν: ανάγνωση, γραμματική, αριθμητική, γεωγραφία, ιστορία και θρησκευτικά. Το μάθημα γινόταν από τις 8:30 μέχρι τη 13:00 και συνέχιζαν πάλι από τις 16:00 μέχρι τις 18:00. Περίπου την δεκαετία του ‘60 φοιτούσαν 95 παιδιά. Έκλεισε στις αρχές το 1980.
Στις δύο αίθουσές του ξεδιπλώνεται ένα κομμάτι της ιστορίας του χωριού. Στην πρώτη μπορεί κανείς να θαυμάσει μια πιστή αναπαράσταση της σχολικής αίθουσας όπως ήταν πριν κλείσει το δημοτικό. Στην απέναντι έχουν συγκεντρωθεί εργαλεία και αντικείμενα καθημερινής χρήσης που χρησιμοποιούνταν τα παλαιά χρόνια. Στη μέση δεσπόζει το γραφείο του δασκάλου.
Το ρεπορτάζ ανήκει στην δημοσιογράφο Ελ. Καμπάκη
Το 1910 δεν έφυγαν οι Τούρκοι , εκτός αν οι Αρκουδοχωρίτες τους έδιωξαν νωρίτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Ελλάδα για όλη την Ημαθία ήρθε τον Οκτώβριο του 1912
Το 1910 οι κάτοικοι του χωριού αγόρασαν το χωριό από τον Μπέη καθώς και αυτός έβλεπε το τέλος της τουρκικής κατοχής να πλησιάζει. Έτσι μέχρι και σήμερα η δασική έκταση του χωριού ανήκει στις 14 οικογένειες που αγόρασαν το χωριό τότε και κάθε χρόνο που κάποιος εργολάβος κόβει ξύλα στο βουνό κάθε οικογένεια παίρνει το μερίδιο της. Μέσα στο σχολείο υπάρχουν τα συμβόλαια και τα συμφωνητικά που κάνανε οι Αρκουδοχωριτες με τον Τούρκο.
ΔιαγραφήΠανέμορφο και πολύ γραφικό!! Αξίζει μια βόλτα και πολλές φωτογραφίες!! Οι παλιοί θα θυμηθούν και οι νέοι θα εκπλαγουν με το τότε.
ΔιαγραφήΑπό 95 παιδιά στα μηδέν ( 0 ). Κάτι δεν κάνουμε σωστά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα είπες όλα παιδιά δεν κάνουμε παρατήσαμε και τα χωριά μας όλα τέλεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο στο Αρκοχώρι! Μακάρι βέβαια να είχε και παιδια, αλλά έστω κι έτσι αξιοποίησε το σχολείο ...Άραγε το δικό μας Μουσείο Εκπαίδευσης και η συλλογή δώρισε ο αείμνηστος καθηγητής Χρήστος Τσολάκης πού βρίσκεται; Πώς μπορεί κανείς να το επισκεφτεί ;
ΑπάντησηΔιαγραφή