Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αρκοχώρι: Το παλιό σχολείο έγινε μουσείο!

Το πρώτο σχολείο του πανέμορφου χωριού της Ημαθίας λειτούργησε για πρώτη φορά το 1885 στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Το 1910, αφού έφυγαν οι Τούρκοι, τα μαθήματα γινόταν στο Κονάκι του Μπέη, εκεί που είναι σήμερα το σχολείο, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Βασίλης Λαφάρας πρόεδρος τοπικής κοινότητας Αρκοχωρίου Νάουσας. Το 1927 γκρέμισαν το Κονάκι του Μπέη και μέχρι να χτίσουν το καινούργιο σχολείο, τα μαθήματα γινόταν στον νάρθηκα του Αγίου Νικολάου.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του σχολείου, λειτούργησε σαν εξατάξιο τριθέσιο δημοτικό σχολείο. Είχε περίπου πενήντα παιδιά και τα μαθήματα που διδάσκονταν ήταν: ανάγνωση, γραμματική, αριθμητική, γεωγραφία, ιστορία και θρησκευτικά. Το μάθημα γινόταν από τις 8:30 μέχρι τη 13:00 και συνέχιζαν πάλι από τις 16:00 μέχρι τις 18:00. Περίπου την δεκαετία του ‘60 φοιτούσαν 95 παιδιά. Έκλεισε στις αρχές το 1980.

Στις δύο αίθουσές του ξεδιπλώνεται ένα κομμάτι της ιστορίας του χωριού. Στην πρώτη μπορεί κανείς να θαυμάσει μια πιστή αναπαράσταση της σχολικής αίθουσας όπως ήταν πριν κλείσει το δημοτικό. Στην απέναντι έχουν συγκεντρωθεί εργαλεία και αντικείμενα καθημερινής χρήσης που χρησιμοποιούνταν τα παλαιά χρόνια. Στη μέση δεσπόζει το γραφείο του δασκάλου.

Το ρεπορτάζ ανήκει στην δημοσιογράφο Ελ. Καμπάκη

6 σχόλια:

  1. Το 1910 δεν έφυγαν οι Τούρκοι , εκτός αν οι Αρκουδοχωρίτες τους έδιωξαν νωρίτερα.
    Η Ελλάδα για όλη την Ημαθία ήρθε τον Οκτώβριο του 1912

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 1910 οι κάτοικοι του χωριού αγόρασαν το χωριό από τον Μπέη καθώς και αυτός έβλεπε το τέλος της τουρκικής κατοχής να πλησιάζει. Έτσι μέχρι και σήμερα η δασική έκταση του χωριού ανήκει στις 14 οικογένειες που αγόρασαν το χωριό τότε και κάθε χρόνο που κάποιος εργολάβος κόβει ξύλα στο βουνό κάθε οικογένεια παίρνει το μερίδιο της. Μέσα στο σχολείο υπάρχουν τα συμβόλαια και τα συμφωνητικά που κάνανε οι Αρκουδοχωριτες με τον Τούρκο.

      Διαγραφή
    2. Πανέμορφο και πολύ γραφικό!! Αξίζει μια βόλτα και πολλές φωτογραφίες!! Οι παλιοί θα θυμηθούν και οι νέοι θα εκπλαγουν με το τότε.

      Διαγραφή
  2. Από 95 παιδιά στα μηδέν ( 0 ). Κάτι δεν κάνουμε σωστά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα είπες όλα παιδιά δεν κάνουμε παρατήσαμε και τα χωριά μας όλα τέλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο στο Αρκοχώρι! Μακάρι βέβαια να είχε και παιδια, αλλά έστω κι έτσι αξιοποίησε το σχολείο ...Άραγε το δικό μας Μουσείο Εκπαίδευσης και η συλλογή δώρισε ο αείμνηστος καθηγητής Χρήστος Τσολάκης πού βρίσκεται; Πώς μπορεί κανείς να το επισκεφτεί ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ