Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Έχει το παιδί σας ψυχική υγεία; 10 βήματα για να το βοηθήσετε

Τα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα και πιέζονται όπως ακριβώς και οι ενήλικες. Είναι σημαντικό ο γονιός να αντιλαμβάνεται πότε το παιδί του ζορίζεται.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά παλεύουν με την ψυχική τους υγεία. Αλλά πολλές φορές οι γονείς δυσκολεύονται να εντοπίσουν αν το παιδί τους έχει έρθει αντιμέτωπο με το άγχος ή ακόμα και με την κατάθλιψη, όπως αναφέρει το CDC.

Τα νέα παιδιά σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν διαφορετικές δοκιμασίες, όπως η πανδημία της COVID-19 και η συνεχής έκθεση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δύο σύμβουλοι ψυχικής υγείας, ο James Emmet και η Stevie Goulding μιλούν στη Daily Mail και παρουσιάζουν μερικές κινήσεις που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν εάν το παιδί τους μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας..

10 βήματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς  για να βοηθήσουν το παιδί

1. Παρατηρήστε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά

Μία αλλαγή στην συμπεριφορά του παιδιού μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι το παιδί δεν νιώθει καλά. Μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στην όρεξη του, όπως για παράδειγμα, να τρώει παραπάνω ή και λιγότερο απ’ ότι συνήθως. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας νιώθει δυσφορία στην καθημερινότητα του, καλό θα είναι να μην το αγνοήσετε.

2. Δώστε του την ευκαιρία να σας μιλήσει

Η κα Goulding προτείνει στους γονείς να προσπαθούν να μιλάνε στο παιδί για τα συναισθήματα του, χωρίς να το κρίνουν. Καλό θα ήταν να μιλήσει πρώτα ο γονιός, ώστε να δώσει στο παιδί το πράσινο φως, για να μιλήσει και εκείνο.

3. Μην το πιέζετε να μιλήσει

Αν και είναι σημαντικό να ωθείτε το παιδί να σας μιλήσει, καθώς δεν είναι όλα τα παιδιά έτοιμα να το κάνουν. Ο κος Emmet αναφέρει ότι οι ενήλικες δεν θα πρέπει να πιέζουν τα παιδιά να μιλήσουν μαζί τους. Αντιθέτως, καλό θα είναι να είναι διαθέσιμοι να μιλήσουν όποτε έχουν ανάγκη τα παιδιά, χωρίς όμως να τους το επιβάλουν.

4. Διαλέξτε τη σωστή στιγμή

Καλό θα είναι να αποφεύγετε να συζητάτε τα προβλήματα που απασχολούν το παιδί σας όταν αυτό βρίσκεται σε σύγχυση και να το συζητήσετε όταν νιώσουν πιο ήρεμα.

5. Ρωτήστε τα πως νιώθουν

Ρωτήστε το παιδί σας πότε νιώθει περισσότερο λυπημένο, για παράδειγμα όταν είναι με τους φίλους του, στο σχολείο ή στο σπίτι. Έτσι το παιδί σας θα καταλάβει ότι είστε εκεί για αυτό και ότι το καταλαβαίνετε.

6. Θυμίστε του τις δυσκολίες που έχει ξεπεράσει στο παρελθόν

Όταν κανείς νιώθει τα συναισθήματα του να τον κατακλύζουν δεν μπορεί να θυμηθεί πόσα πράγματα έχει ήδη καταφέρει στη ζωή του. Οπότε πείτε στο παιδί ιστορίες από το παρελθόν που να αφορούν τα κατορθώματα του, τις αντοχές αλλά και τις δυνατότητες του να επιλύσει άμεσα ένα πρόβλημα.

7. Ενθαρρύνετε το να παραμείνει ενεργό

Η φυσική και η ψυχική κατάσταση πολύ συχνά συνδέονται. Αυτό σημαίνει ότι με το να ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει κάποιο είδους άσκηση, βοηθάτε και την ψυχολογία του, αναφέρει ο κος Emmet.

8. Δώστε του το παράδειγμα υγιών σχέσεων

Οι ευτυχισμένες σχέσεις μεταξύ των ενηλίκων στη ζωή του παιδιού μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία όλων, αναφέρει ο κος Emmet. Με το να του δίνετε το καλό παράδειγμα υγιών δικών σας σχέσεων, δίνετε στο παιδί σας να καταλάβει πώς θα πρέπει να είναι οι υγιείς και χαρούμενες σχέσεις.

9. Θυμίστε του ότι αυτό που νιώθει τώρα θα αλλάξει σύντομα

Το παιδί μπορεί να μην είναι σε θέση να δει το φως στο τούνελ αυτή τη στιγμή, καθώς οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει του φαίνονται τεράστιες. Θα πρέπει όμως να το καθησυχάσετε ότι αυτό που νιώθει στην παρούσα φάση είναι προσωρινό και όλα σύντομα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

10. Αναζητήστε τις επιλογές που έχετε για βοήθεια

Μιλήστε στο παιδί σας για τις διαφορετικές επιλογές που υπάρχουν για βοήθεια, π.χ. ένας παιδοψυχολόγος, και αναζητήστε ποια είναι η κατάλληλη για εκείνο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ