Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

«ΟΧΙ» από το Δημοτικό Συμβούλιο για κατάργηση της ΚΕΠΑ


Την εξαίρεση της ΚΕΠΑ από το άρθρο 29 του νόμου 5056/2023, για συγχώνευσή της με τον δήμο Βέροιας, συζήτησε και ζήτησε με αίτημά του το δημοτικό συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 6/11.

Σύμφωνα με το άρθρο, τα νομικά πρόσωπα καταργούνται και μεταφέρονται οι αρμοδιότητές τους στους δήμους, με εξαίρεση να προβλέπεται για επιχειρήσεις με «εξειδικευμένο αντικείμενο». 

Σε αυτή την εξαίρεση στηρίχθηκε και το εισηγητικό του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, για μη κατάργηση και συγχώνευση της ΚΕΠΑ και συνέχιση της αυτόνομης λειτουργίας της. Όπως αναφέρει το εισηγητικό του Δημάρχου, η συγχώνευση θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΚΕΠΑ, στην απώλεια εσόδων, στη δημιουργία προβλημάτων λειτουργίας και του ΔΗΠΕΘΕ καθώς η ΚΕΠΑ συμβάλλει στο ελάχιστο προσωπικό του. 


«Η εμπειρία έδειξε ότι συγκεκριμένα ο πολιτισμός πρέπει να λειτουργεί αυτοτελώς ώστε να ευκολύνεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, η παραγωγή, η διαχείριση των "προϊόντων" και των υπηρεσιών τους», αναφέρει μεταξύ άλλων, ζητώντας από το δημοτικό συμβούλιο να λάβει ομόφωνη απόφαση για υποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Εσωτερικών για εξαίρεση της ΚΕΠΑ από το άρθρο 29.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και εργαζόμενοι της ΚΕΠΑ, καθώς και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Κοτίδης.


Τον λόγο πήρε αρχικά ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος που αναφέρθηκε στην πληθώρα δράσεων και εκδηλώσεων που διοργανώνει η ΚΕΠΑ, τόνισε την σοβαρότητα που διατηρεί στον εκπαιδευτικό τομέα, με 700 μαθητές στα τμήματά της, λέγοντας μάλιστα ότι την τελευταία 5ετία, η αμοιβή του εκπαιδευτικού προσωπικού σχεδόν καλύπτεται από τα δίδακτρα. Αναφέρθηκε και στις επιστολές στήριξης που έστειλαν φορείς, ώστε να παραμείνει η ΚΕΠΑ στο ίδιο καθεστώς.

«Θα υποβαθμιστεί σε σημαντικό βαθμό το επίπεδο πολιτισμού στον δήμο μας. Την ίδια πεποίθηση έχει και το προσωπικό της ΚΕΠΑ, που την πονούν και παράγουν το έργο σε αυτό το επίπεδο επειδκή την αγαπούν», σημείωσε ο κ. Ρίζος.


Για το θέμα προσκλήθηκε, παραβρέθηκε και πήρε τον λόγο ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Κοτίδης, ο οποίος είπε ότι το κόμμα ψήφισε αρνητικά σε ανάλογες ψηφοφορίες. Αναφέρθηκε στο ζωηρό αποτύπωμα της ΚΕΠΑ στην Ημαθία και σε γύρω νομούς, λέγοντας πως η συγχώνευσή της θα κλονήσει τη δράση της. Τόνισε μάλιστα ότι δεν έχει δοθεί απάντηση από τους αρμόδιους Υπουργούς και την Κυβέρνηση, για τον λόγο που θέλουν να προχωρήσουν στη συγχώνευση και διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Λύση θα προσπαθήσει ώστε να μην γίνει η κατάργηση και συγχώνευση.

Στην τοποθέτησή του ο Παύλος Παυλίδης, δήλωσε υπέρ της συγχώνευσης, λέγοντας πως ανάλογες συγχωνεύσεις έγιναν και στο παρελθόν στον δήμο Βέροιας χωρίς προβλήματα και με ομαλή μετάβαση και μάλιστα με τους υπαλλήλους να έχουν ευνοηθεί από τη συγχώνευση. «Το προσωπικό δεν κινδυνεύει και οι εκδηλώσεις θα γίνονται κανονικά. Δεν υπάρχει μοναδικός λόγος εξαίρεσης και τα όποια μικρά προβλήματα θα λυθούν», σημείωσε ο κ. Παυλίδης και ψήφισε υπέρ της συγχώνευσης.

Στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Γουλτίδης, είπε πως δεν πρόκειται για συγχώνευση αλλά κατάργηση και μεταφορά αρμοδιοτήτων σε μια διεύθυνση, δεν αλλάζει τίποτα με το υπαλληλικό προσωπικό και τις δράσεις αλλά θα λαμβάνονται αποφάσεις από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου και όχι το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΠΑ, φέρνοντας και ως πράδειγμα αυτό της Νάουσας.

«Δεν έχουμε χούι να είμασε απέναντι από την κυβέρνηση. Για το ΚΑΠΑ και τις σχολικές επιτροπές π.χ. θεωρούμε ότι μπορεί να ευοδωθεί», ανέφερε ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, εξηγώντας στη συνέχεια πως «Για την ΚΕΠΑ επιχειρούμε την μη κατάργηση γιατί δίνεται η δυνατότητα εξαίρεσης σε επιχειρήσεις με εξειδικευμένο αντικείμενο και η ΚΕΠΑ να διαθέτει να κριτήρια για εξαίρεση. Κανένας εργαζόμενος, πέραν του Διευθυντή, δεν θα χάσει τη θέση του αλλά η ΚΕΠΑ θα χάσει την ευελιξία της», τόνισε ο Δήμαρχος Βέροιας. 

Την αντίθεσή του με την συγχώνευση εξέφρασε ο Γιώργος Μελιόπουλος, λέγοντας μεταξύ άλλων πως οι εργαζόμενοι δεν εξασφαλίζονται και δεν διασφαλίζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα. «Να βγείτε και στον δρόμο με τους εργαζομένους, θα είμαστε και εμείς μπροστά», σχολίασε ο κ. Μελιόπουλος.

Την αντίθεσή της στην συγχώνευση εξέφρασε και η Συρμούλα Τζήμα λέγοντας πως η ΚΕΠΑ θα πρέπει να λειτουργήσει αυτοτελώς. «Είμα υπέρ της εξαίρεσης, καθώς πολλές φορές η υπερσυγκέντρωση ετερόκλητων αντικειμένων σε μια κεντρική δομή, ειδικά σε ένα αντικείμενο όπως ο πολιτισμός, δημιουργεί πολλές φορές αντίθετα αποτελέσματα», σημείωσε η κ. Τζήμα.

Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Γιώργος Μιχαηλίδης, που στο παρελθόν έχει διατελέσει πρόεδρος της ΚΕΠΑ, τονίζοντας την ανάγκη μιας ομόφωνης απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο.

Για την... ιστορία, το εισηγητικό του Δημάρχου για αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών για εξαίρεση της ΚΕΠΑ, πέρασε κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα, με 3 ψήφους κατά, αυτές των Παυλίδη, Γουλτίδη και Στεφανόπουλου.

22 σχόλια:

  1. Τώρα είναι αργά για δάκρυα κύριοι και κυρίες της ΚΕΠΑ.
    41%
    ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΘΑ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή προφανώς δεν διάβασες τον νόμο οι εργαζόμενοι δεν δακρύζουν καθόλου γιατί δεν χάνουν τίποτα(μισθολογικά κλπ). Ίσα ίσα θεσμικά(άδειες κλπ) θα είναι καλύτερα

      Διαγραφή
    2. και τοτε γιατι κλαινε που θα πανε στον δημο; ασε μας φιλες παιξτο πουθενα αλλου εξυπνος. τρεμουν στην ιδεα πως θα πανε στον δημο γιατι πλεον θα χασουν την λαμψη τους

      Διαγραφή
    3. Στο γεγονός ότι είσαι αδιάβαστος για τον νόμο προστίθεται και η αυθαίρετη άποψη περί λάμψης. ΄ίσως για μία περσόνα της ΚΕΠΑ. Η καθαρίστρια, ο γραμματέας, ο τεχνικός, οι οικονομικοί τι λάμψη έχουν που δε την επεδίωξαν κιόλας. Εργαζόμενοι όπως στον Δήμα και αλλού.

      Διαγραφή
  2. Και κάπου εκεί έξω ένα γλυκό πλασματάκι χαμογελάει ειρωνικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Λύση θα προσπαθήσει ώστε να μην γίνει η κατάργηση. ΕΝΤΑΞΕΙ ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ ΗΣΥΧΟΙ ΑΦΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ ΝΑ ΤΟ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΚΟΤΙΔΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. βεβαιως κ ν κοιμηθητε ησυχη
      μηπως εχετε εφιαλτες?

      Διαγραφή
    2. Ναι εχω συνεχεια βλεπω τον βουλευτη σας!

      Διαγραφή
  4. Μην αναλώνεστε σε πράγματα που αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις.
    Η συρρίκνωση του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα προς όφελος του ιδιωτικού, αποτελεί μνημονιακή δέσμευση. Απλά ο Σύριζα δεν εφάρμοσε τις δεσμεύσεις αυτές και αυτή η συμπεριφορά του ήταν ένας σημαντικός λόγος ανάμεσα σε άλλους που τον έριξαν. Η Κυβέρνηση τώρα που προέρχεται ισχυρή μετά από τις πρόσφατες εκλογές και την απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης, προχωρά σε σημαντικές αλλαγές και σε άλλους τομείς (φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών κλπ) με την αυτοπεποίθηση του ισχυρού.
    Και ακόμα δεν είδατε τίποτα.
    Ο Πρωθυπουργός προς το παρόν παίζει μόνος του χωρίς αντίπαλο, όχι όμως για πολύ ακόμα και το ξέρει.
    Οι εξελίξεις μετά τις Ευρωεκλογές.
    (Πάταξον μεν Άκουσον δε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οι μαγκιες και οι δηθενιες της ψωνιστικης κουλτουρας σας ΤΕΛΟΣ πλεον δημοτικοι υπαλληλοι λεγεστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανένας δεν είναι μάγκας ψώνιο. Όμως από την απάντηση σου καταλαβαίνω πολλά και για τον χαρακτήρα σου αλλά και το επίπεδο σου(μάλλον είσαι από αυτούς που πιστεύουν ότι το κουαρτέτο αποτελείται από δύο άτομα) Τέλος δημοτικοί υπάλληλοι ήταν και πριν δημοτικοί υπάλληλοι είναι και τώρα. Είναι μία κατηγορία εργαζομένων όπως οι υπόλοιποι

      Διαγραφή
    2. ασε μας ρε φιλε με την θεωρια σου. μια χαρα βατικανο ηταν η κεπα. τοτε γιατι ζορινονται που θα πανε στον δημο; πες μου γιατι ζοριζονται;;

      Διαγραφή
    3. Διάβασε λίγο τον νόμο και τον ανώνυμο 7/11 2.21 Από τους υπαλλήλους κανένας δεν ζορίζεται. Θα λειτουργούν όπως οι δημοτικοί υπάλληλοι 7-3μμ. Αυτή που θα χάσει θα είναι η πόλη από την υποβάθμιση των πολιτιστικών υπηρεσιών.

      Διαγραφή
    4. Ε τοτε να κανουμε συγκεντρωση διαμαρτυριας και απεργια διαρκειας. χανεις η πόλη τετοια κελεπουρια τι λες ρε μαστορα; να φανταστω υπαλληλος της κεπα;

      Διαγραφή
    5. Χωρίς να ξέρεις ξερόλα κατά που είναι η είσοδος της ΚΕΠΑ, βγάζεις συμπεράσματα.

      Διαγραφή
  6. απο κεπα απλοι δημοτικοι υπαλληλοι, ενας ακομη λογος για να ψηφισω ξανα μητσοτακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεωρείς ότι σαν υπάλληλοι της ΚΕΠΑ είχαν προνόμια ενώ τώρα σαν απλοί δημοτικοί υπάλληλοι δεν θα έχουν και θα χάσουν. Πλήρης άγνοια. Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι.

      Διαγραφή
  7. στους (Ανώνυμος7 Νοεμβρίου 2023 στις 12:22 μ.μ. & Ανώνυμος7 Νοεμβρίου 2023 στις 12:53 μ.μ.).
    το θέμα δεν είναι ατομικό για να βγάλεις τη χολή σου στους υπαλλήλους. Το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και δημοσιονομικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού είναι πολιτικό γιατί οι υπάλληλοι είναι στα κάγγελα;

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι στα κάγκελα οι υπάλληλοι. Δημόσιοι υπάλληλοι θα γίνουν. Για σκέψου το λίγο

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ