Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σε νέες φυτεύσεις δενδρώδων καλλιεργειών στρέφονται οι παραγωγοί

Υπάρχει ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις στα οπωροφόρα, ποιες καλλιέργειες προτιμούν οι παραγωγοί και γιατί; Ο ΑγροΤύπος μίλησε με εκπροσώπους φυτωρίων και πήρε απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

Ο κ. Δημήτριος Μαστρογιαννίδης, από τα φυτώρια Μαστρογιαννίδη, ανέφερε τα εξής: «εδώ και τρία χρόνια είχαμε μεγάλο αριθμό φυτεύσεων σε βιομηχανικό ροδάκινο σε Πέλλα και Ημαθία. Οι κύριες ποικιλίες Κατερίνα και Άνδρος αλλά και κάποιες ισπανικές ποικιλίες (πρώιμες - όψιμες). Τις ισπανικές ποικιλίες τις προτιμούν οι παραγωγοί γιατί στο πρώτο χέρι μπορούν να συγκομίζουν το 80% της παραγωγής και άρα λύνουν το πρόβλημα με τα εργατικά και μειώνουν το κόστος.

Πριν τις θεομηνίες η Θεσσαλία έδειχνε ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις αμυγδαλιάς. Ενδιαφέρον υπάρχει για την ποικιλία Τέξας (Texas almond) που είναι μια κλασική ποικιλία και προέρχεται από τις ΗΠΑ. Επίσης ενδιαφέρον υπάρχει για την Φυρανιά που είναι γαλλικής προέλευσης. Τελευταία ενδιαφέρον υπάρχει και για την Penta, μια ισπανική αυτογόνιμη ποικιλία αμυγδαλιάς, που έχει πολύ όψιμη ανθοφορία και ενδείκνυται για περιοχές με όψιμους παγετούς.

Ο λωτός είναι μια καλλιέργια που έχει ενδιαφέρον για τους παραγωγούς και έχουμε πολλές νέες φυτεύσεις σε Πέλλα και Ημαθία. Οι παραγωγοί προτιμούν τις εμπορικές ποικιλίες Rojo Brillante και η Jiro. Έχουν μειωμένο κόστος καλλιέργειας και οι καταναλωτές στην χώρα μας έχουν αρχίζει να τις γνωρίζουν.

Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί το ενδιαφέρον για επιτραπέζια ροδάκινα. Σε αυτό βοηθούν οι καλές τιμές που έχουν οι παραγωγοί το τελευταίο διάστημα.

Για νέες φυτεύσεις κερασιάς δείχνουν ενδιαφέρον οι περιοχές της Αγιάς και της Εορδαίας. Μιλάμε κυρίως όμως για υπερπρώιμες και πρώιμες ποικιλίες.

Οι μηλιές δεν έχουν ζήτηση τα τελευταία χρόνια και οφείλεται στα προβλήματα με την εμπορική διακίνηση του προϊόντος και τα προβλήματα με τις εξαγωγές.

Οι νέες φυτεύσεις ακτινιδιάς έχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις τιμές παραγωγού που δίνουν κάθε χρόνο. Ενδιαφέρον υπάρχει για την κύρια ποικιλία της χώρας μας που είναι η Χέιγουορθ (Hayward). 

Επίσης πολλοί παραγωγοί ρωτάνε για τις κιτρινόσαρκες ποικιλίες αλλά ακόμη οι φυτεύσεις είναι περιορισμένες σε αριθμό. Αρνητικό για την καλλιέργεια είναι το υψηλό κόστος εγκατάστασης (γραμμική φύτευση) που φτάνει τα 2.500-3.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Στάσιμη είναι η κατάσταση με τις φυτεύσεις στις καρυδιές.

Στις περιοχές της Πελοποννήσου έχουμε ενδιαφέρον για φυτεύσεις επιτραπέζιου βερίκοκου, κυρίως πρώιμες ποικιλίες. Δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για την ποικιλία Μπεμπέκου και αναμένεται να έχουμε μείωση της παραγωγής το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κανένα ενδιαφέρον δεν έχουμε για αχλαδιές (επιτραπέζιες και βιομηχανικές) και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να έχουμε πρόβλημα με τις ποσότητες παραγωγής αχλαδιών στην χώρα μας».

Από την πλευρά του ο κ. Πασχάλης Αποτόλου, υπεύθυνος στα Φυτώρια Αποστόλου, δήλωσε τα εξής: «λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που είχαμε τα τελευταία χρόνια και της έλλειψης εργατικών είχαμε μείωση των νέων φυτεύσεων στις κερασιές. Αυτό συμβαίνει αν και έδωσαν καλές τιμές παραγωγού στα όψιμα κεράσια.

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια. Οι παραγωγοί δείχνουν ενδιαφέρον για κιτρινόσαρκες ποικιλίες που συγκομίζονται από Ιούλιο και Αύγουστο, που είναι και οι πιο εμπορικές ποικιλίες της αγοράς.

Ζήτηση για νέες φυτεύσεις υπάρχει σε όλη την Μακεδονία για τα επιτραπέζια βερίκοκα. Αυτό οφείλεται στο χαμηλό κόστος καλλιέργειας και στην αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές που δίνουν καλές τιμές στο προϊόν. Οι παραγωγοί ζητούν ποικιλίες που συγκομίζονται το διάστημα από 15 Ιουνίου - 15 Ιουλίου.

Μέτριο ενδιαφέρον υπάρχει για νέες φυτεύσεις στις δαμασκηνιές και κυρίως αφορούν τις κιτρινόσαρκες ποικιλίες.

Η μειωμένη φετινή παραγωγή στα μήλα και το άνοιγμα της ινδικής αγοράς έφεραν κάποιες καλές τιμές στουν μηλοπαραγωγούς. Πέρυσι φάνηκε να υπάρχει ένα ενδιαφέρον για κόκκινες ποικιλίες μηλιάς. Ωστοσο εκτιμώ ότι τα επόμενα χρόνια οι φυτεύσεις θα είναι μειωμένες.

Θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια οι νέες φυτεύσεις ακτινιδιάς στην χώρα μας. Θα γίνονται όμως από παραγωγούς που γνωρίζουν την καλλιέργεια και θέλουν να αυξήσουν τις ποσότητες που παράγουν. Κυριαρχεί η ποικιλία Hayward αλλά όλο και περισσότερο ρωτάνε οι παραγωγοί για τις κιτρινόσαρκες ποικιλίες.

Αυξημένη δυναμική θα έχουν τα επόμενα χρόνια οι φυτεύσεις λωτού. Τις ποικιλίες Rojo Brillante και Jiro τις έμαθαν οι καταναλωτές στην χώρα μας και έχουν μειωμένο κόστος για τους παραγωγούς.

Όσον αφορά το κόστος της νέας φύτευσης ο παραγωγός μπορεί για να το καλύψει να ενταχθεί στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης. Η διαδικασία είναι ίδια με τις άλλες επενδύσεις. Επίσης υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης για νέες φυτεύσεις μέσα από τα επιχειρησιακά προγράμματα του τομέα των οπωροκηπευτικών που αφορούν βέβαια συλλογικά σχήματα. Το πρόσφατο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών δεν είχε μεγάλη ζήτηση και εντάχθηκαν μόνο κάποιοι μεγάλοι συνεταιρισμοί».

2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον τα παραπάνω αλλά μόνο στη θεωρία. Ξεσηκώνεται τους αγρότες να φυτέψουν και μετά από 3 χρόνια κόβουν τα δέντρα για να ζεσταθούν το χειμώνα. Μήλα ροδάκινα αχλάδια τα τρώει η σαπίλα. Ακτινίδια το ίδιο. Οι λωτοι πόσο δύσκολα γίνεται η συγκομιδή τους? Τα καρύδια χρειάζονται σεκιούριτι και τα σκουλήκια γλεντάνε. Τα συμπηρηνα έμειναν αμαζευτα πάνω στα δέντρα. Ένας παλιός και έμπειρος αγρότης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οι κυριοι κυριοι φυτωριουχοι εχουν καταστρεψει τον αγροτη με τα ψεμματα τα τους κ τα κολπα τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ