Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τιμάται στη Βέροια η Ημέρα Εθνικής Αντίστασης


Η Ημέρας της Εθνικής Αντίστασης τιμάται φέτος πανελληνίως, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023. Η Π.Ε. Ημαθίας θα τιμήσει την ημέρα αυτή με τις κύριες εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται στη Βέροια. 

Συγκεκριμένα, το πρωί θα τελεστεί η καθιερωμένη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο πάρκο της Εληάς. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

α) Γενικό σημαιοστολισμό από τη ογδόη (8η) πρωινή ώρα μέχρι τη δύσης του ηλίου την ημέρα της εορτής, 26 Νοεμβρίου 2023.

β) Φωταγώγηση των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών Καταστημάτων καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών από τη δύση του ηλίου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης της εορτής, λαμβάνοντας μέριμνα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο και της υπ’αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/68315/502/01.07.2022 (ΦΕΚ 3424 Β΄) Κ.Υ.Α. όπως ισχύει.

γ) Την Κυριακή 26.11.2023

• Ώρα 10.00΄ Παράταξη Στρατιωτικού Τμήματος απόδοσης τιμών προ του Ιερού Ναού Αγ. Αντωνίου και

• Ώρα 10.30΄ π.μ. τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου με τη Χοροστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος.

• Ομιλία κ. Βασιλείου Σαράντη, Διευθυντή Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας - Άμμου - Ασωμάτων Ημαθίας.

δ) Ώρα 11.30΄ π.μ. της ίδιας ημέρας

-Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (Πάρκο Εληάς) και στη συνέχεια

-Κατάθεση στεφάνων από τους:

1. Βουλή των Ελλήνων
2. Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας
3. Στρατηγό - Διοικητή 1ης Μεραρχίας Πεζικού
4. Δήμαρχο Βέροιας
5. Δ/ντή Αστυνομίας Ημαθίας
6. Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας
7. Διοικητή Σχολής Μετεκ/σης & Επιμόρφωσης (Ελλ. Αστυνομίας) Βόρειας Ελλάδας
8. Εκπροσώπους Πολιτικών Κομμάτων
9. Εκπροσώπους Αντιστασιακών Οργανώσεων
10. Πολιτικές Νεολαίες, και
11. Εκπροσώπους Οργανώσεων, Ενώσεων, Συλλόγων και Σωματείων που θα θελήσουν να τιμήσουν την Εθνική Αντίσταση.

Όσοι από τους εκπροσώπους Οργανώσεων, Ενώσεων, Φορέων, Συλλόγων και Σωματείων επιθυμούν να τιμήσουν την Εθνική Αντίσταση καταθέτοντας στεφάνι πρέπει με δική τους μέριμνα και δαπάνη να παραγγείλουν το στεφάνι το οποίο πρέπει να βρίσκεται στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (Πάρκο Εληάς) μέχρι την 10.00΄ ώρα της 26 της Νοεμβρίου 2023.

Επίσης, να δηλώσουν τηλεφωνικά στο τηλέφωνο 23313-50102/103 την πρόθεσή τους αυτή μέχρι την 12.30΄ ώρα της 24ης Νοεμβρίου 2023.

Παρακαλείται η 1η Μεραρχία Πεζικού για την παράταξη Στρατιωτικού Τμήματος απόδοσης τιμών στον Ιερό Ναό, καθώς και για την εγκατάσταση μικροφωνικής συσκευής στο χώρο της κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (Πάρκο Εληάς).

Τελετάρχες ορίζονται οι: Ιωάννα Γκουτζιλίκα και Κωνσταντίνος Τράμπας, υπάλληλοι της Π.Ε. Ημαθίας.

Η ανακοίνωση της Π.Ε. Ημαθίας

Επειδή έχουμε χρέος να αποδώσουμε έμπρακτα την οφειλόμενη τιμή και ευγνωμοσύνη στους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του ιερού εθνικού αγώνα της εθνικής Αντίστασης, παρακαλούμε για τη συμμετοχή όλων στις εκδηλώσεις του προγράμματος έτσι ώστε ο εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης να έχει την πρέπουσα λαμπρότητα και πανεθνικό και παλλαϊκό χαρακτήρα.

Η Εθνική Αντίσταση του Ελληνικού Λαού εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944 ήταν προέκταση και ολοκλήρωση του μεγάλου έπους των Αλβανικών βουνών, των Μακεδονικών οχυρών και της Μάχης της Κρήτης.

Υπήρξε έργο όλων των Ελλήνων που με τις όποιες δυνάμεις τους αντιτάχθηκαν στους κατακτητές και πολέμησαν για το πανάκριβο αγαθό της ελευθερίας.

Για να αποδοθεί έμπρακτα ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους- άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που αγωνίσθηκαν, βασανίσθηκαν ή έπεσαν ηρωικά προσφέροντας τα μέγιστα στον υπέρ πάντων αγώνα του Λαού μας στα μαύρα χρόνια της κατοχής, η Ελληνική Πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του Ν. 1285/82 (ΦΕΚ 115 τ.Α΄), την επέτειο της Μάχης του Γοργοπόταμου ως ημέρα Πανελλήνιου Εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης.

Η μάχη αυτή, σταθμός της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα, αποτελεί ταυτόχρονα, χάριν του ενωτικού της χαρακτήρα, φωτεινό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές.

18 σχόλια:

  1. ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΑΝ ΑΤΟΥΦΕΚΙΣΤΟΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ, Ο ΕΛΑΣ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΜΠΗΚΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ ΔΗΘΕΝ ΩΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗΣ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΨΕΥΤΟΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβασε για την μαχη του Σταυρου

      Διαγραφή
    2. Είσαι κάθε μέρα ......η μόνο την Τετάρτη?

      Διαγραφή
    3. τους Γερμανούς καλώς ή κακώς δεν τους έδιωξε καμιά εθνική αντίσταση όσο και αν προσπάθησε που όντως προσπάθησε. Οι Γερμανοί ΕΦΥΓΑΝ όσο και να μας πονάει αυτό. Μάχες έγιναν αλλά δεν τους νικήσαμε, ούτε στα οχυρά ούτε στην Κρήτη ούτε πουθενά. ΕΦΥΓΑΝ επειδή έπεσε το μέτωπο στη Ρωσία στη Νορμανδία στην Μέση Ανατολή και την Ιταλία. Κοινώς υποχώρησαν.
      Και αυτά που λένε οι κομμουνιστές είναι οι γνωστές υπερβολές και ανακρίβειες.
      Τους αρέσει δεν τους αρέσει αυτά έχει καταγράψει η Ελληνική και Παγκόσμια ιστορία

      Διαγραφή
    4. Καλά τα λέει ο προλαλήσας, διότι αυτή είναι η αλήθεια.

      Διαγραφή
  2. Για ποια αντίσταση μας μιλάτε ρε κακομοίρηδες.
    Ούτε ξέρετε τι γιορτάζετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην μάχη του Σταυρού όντως οι αντάρτες χτύπησαν αναίτια τους Γερμανούς και μετά όπως πάντα έφυγαν και την πλήρωσαν οι κάτοικοι του Σταυρού. Για να μην ξεχνάμε, κάτι σαν την Χαμάς εκείνης της εποχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μήπως ανήκεις στους ανιστόριτους? Ποιοί άμαχοι την πλήρωσαν? Το χωριό επιλεχθηκε γιατί ήταν έρημο, διότι είχε προηγηθεί λεηλασία και κάψιμό του από τους πουλικούς της Κρύας Βρύσης. Μήπως ανήκεις στους ακραιφνείς αυτούς γερμανοντυμένους Έλληνες? (αν δεν ξέρεις μάθε!) Όντως οι σύμμαχοι (Αγγλοαμερικάνοι και Σοβιετικοί) συνέχιζαν τον αγώνα τους εναντίον των Γερμανών. Στο πλαίσιο του αγώνα αυτού , το στρατηγείο της Μέσης Ανατολής(Βρεττανοί) απαίτησαν από τις αντιστασιακές ομάδες ανά την Ευρώπη, να παραμποδίσουν την οπισθοχώρηση των Γερμανών. Ειδικά στα Βαλκάνια, οι Έλληνες και Γιουγκοσλάβοι, αύξησαν τις
      επιθέσεις τους, μετά την ενίσχυση τους σε οπλισμό μετά την
      συνθηκολόγηση των Ιταλών το 1943(ειδικά στην Ελλάδα). Άρα οι αντιστασιακές ομάδες συμμετείχαν στον κοινό αγώνα κατά των ναζιστών. Μήπως αμφισβείται κι αυτό?

      Διαγραφή
    2. Επειδή δεν ανήκω στους ανιστόρητους, μάθε ότι το χωριό επιλέχθηκε λόγω της γέφυρας που ανατινάχθηκε μπαίνοντας στο χωριό. Χωριό υπήρχε, γιατί εκεί έμεναν οι συγγενείς μου και μάλιστα το πολυβόλο των ανταρτών στήθηκε στο καμπαναριό της εκκλησίας. Μάλλον εσύ είσαι ανιστόρητος και μας πουλάς πνεύμα.

      Διαγραφή
    3. Εξακολουθώ να λέω ότι είσαι ανιστόρητος και άσχετος. Μάλλον οι συγγενείς σου στο Σταυρό δεν σου τα είπαν καλά!! Φυσικά υπήρχε χωριό, μόνο που τότε που έγινε η μάχη ήταν έρημο, διότι το έκαψαν οι ομοιδεάτες σου πουλικοί. Για αυτό επιλέχθηκε και γιατί έπρεπε να χτυπηθεί η γερμανική φάλαγγα που θα μετέφερε πυρομαχικά από τις αποθήκες του Μακροχωρίου , με προορισμό την Γερμανία. Ήταν διαταγή του στρατηγείου της Μέσης Ανατολής. Έλα του χρόνου όταν θα γίνει η εκδήλωση για να μάθεις την ιστορία της μάχης. Την αληθινή και όχι των πουλικών!

      Διαγραφή
  4. Επειδή (λόγω πολιτικής τοποθέτησης φρονώ) διαβάζω κάποια σχόλια αναγνωστών, οι οποίοι αμφισβητούν την ύπαρξη αντιστασιακού αγώνα στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ημαθία και επειδή με αυτόν τον τρόπο καταφρονούν τους Έλληνες αντάρτες που σκοτώθηκαν στις μάχες εναντίον των Γερμανών(και είναι πάρα πολλοί), θα ξαναναφέρω την μάχη του Σταυρού! Η μάχη αυτή έγινε με τις οδηγίες του συμμαχικού στρατηγείου Μέσης Ανατολής, με σκοπό την παρεμπόδιση του υποχωρούντος γερμανικού στρατού, διότι ήταν θα αποκόπτονταν από τις Σοβιετικές στρατιές που προοθούνταν προς τα βαλκάνια-ανατολικά παράλληλα με τις Αγγλοαμερικάνικες δυνάμεις που προωθούνταν από τα δυτικά. Σημειωτέον ότι ο πόλεμος συνεχίστηκε με αιματηρότατες μάχες, ως την συνθηκολόγηση των γερμανών τον
    Μάιο του 1945. Οι αντιστασιακές δυνάμεις σε όλες τις κατεχόμενες χώρες, με πρωτεργάτες τους Γάλλους,
    Γιουγκοσλάβους και Έλληνες και σε μικρότερο βαθμό από άλλους.
    συμμετείχαν σε αυτό τον αγώνα με πολλούς νεκρούς. Το αναίτια που ανέφερε ο προηγούμενος είναι δικαιολογημένο?
    Η μάχη του Σταυρού έλαβε μέρος σε αυτό το σημείο διότι το χωριό ήταν έρημο διότι είχε προηγηθεί επιδρομή , λεηλασία και κάψιμό του από τους πουλικούς με έδρα την Κρύα Βρύση. Άρα δεν μπορούσαν να υπάρξουν αντίποινα εναντίον του άμαχου πληθυσμού και καθόλου εκτελέσεις αμάχων, διότι οι γερμανοί έφευγαν. Μόνο νεκροί Έλληνες εθελοντές-αντάρτες που συνέβαλαν , με τον τρόπο τους, στην απελευθέρωση της Ελλάδας και γερμανοί κατακτητές, οι οποίοι δυστυχώς δεν επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Λυπάμαι για αυτούς που γράφουν αρνητικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που λες μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά είναι άλλο πράγμα. Κανείς σοβαρός ερευνητής δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι οι Γερμανοί στην Ελλάδα καλοπέρασαν όπως στην Ολλανδία, Δανία, Βέλγιο Τσεχία Ισπανία κλπ. Άλλο πράγμα αυτό και άλλο ότι οι Έλληνες αντιστασιακοί με τον αγώνα τους έδιωξαν τους Γερμανούς. Αυτό δεν έγινε διότι απλά οι Γερμανοί υποχώρησαν όπως σας εξήγησα παραπάνω.

      Διαγραφή
  5. Παιδιά όχι άλλο κάρβουνο.
    Δείτε ποιοι κάνουν τους αριστερούς στην Βέροια και θα καταλάβετε πως και τότε, .....και τώρα, .....οι αριστεροί ήταν για το θεαθήναι στην Βέροια, και ουδέποτε υπήρξε η παραμικρή ενόχληση των Γερμανικών κατοχικών δυνάμεων στην Ημαθία. Αντίθετα οι αριστεροί σύμφωνα και με την πρόσφατη τοπική βιβλιογραφία, λεηλατούσαν και πλιατσικολογούσαν οικείες εύπορων τοπικών οικογενειών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παγκόσμια πρωτοτυπία : Δεν ΄υπάρχει άλλη μάχη στον Πλανήτη Γη που να έγινε για ένα κατούρημα: Η γερμανική φάλαγγα περνούσε από τον Σταυρό στις 6 Οκτωβρίου, σταμάτησε και ορισμένοι Γερμανοί κατέβηκαν να κατουρήσουν. Ένας Γερμανός όπως κατέβηκε και πήγε κοντά σε φράχτη να κατουρήσει θα κατουρούσε στο κεφάλι του αντάρτη και ο αντάρτης τράβηξε το κεφάλι του αλλά ο Γερμανός τον είδε με την κίνηση που έκανε και πήγε να τραβήξει πιστόλι να τον πυροβολήσει αλλά ο αντάρτης είχε όπλο και τον πυροβόλησε πρώτος. Μετά έγινε ο χαμός. ''Βεροιώτη'' παρακαλώ μην κόψεις το σχόλιο, αναφέρονται επακριβώς τα ιστορικά γεγονότα μίας μάχης που δεν επρόκειτο να γίνει ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ φθηνό σχόλιο...είναι μια μυθοπλασία από τον λαό, λόγω της άγνοιας διεξαγωγής της μάχης...ο αντάρτης τι γύρευε εκεί? Η μάχη(ενέδρα) διεξήχθη κανονικά, όμως οι Γερμανοί όπως ήταν φυσικό αντιστάθηκαν. Η φρουρά του αεροδρομίου της Αλεξάνδρειας ακούγοντας τον κρότο της μάχης, γρήγορα έσπευσαν προς βοήθεια των συμπατριωτών τους και έτσι οι αντάρτες βρέθηκαν ενώπιον υπέρτερης και άριστα εξοπλισμένης δύναμης. Εκεί υπέστησαν πολλές απώλειες, όμως και οι Γερμανοί έχασαν πολλούς άνδρες και καταστράφηκαν πολλά φορτηγά και πολεμικό υλικό. Πάντως τόσο φανατικό άνθρωπο να αρνείται ότι υπήρξε αντίσταση δεν έχω ξανασυναντήσει. Μου έρχεται στο μυαλό ότι μάλλον είσαι απόγονος συνεργατών των Γερμανών(υπήρχαν πάρα πολλοί στην Ημαθία).

      Διαγραφή
  7. Ποιοι είναι οι αντιστασιακοί τωρα, ένας 20 χρόνος το 1945 τώρα θα ήταν 98 χρονων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όταν μπερδεύουν την ιστορία με το κατούρημα, είμαστε για τον απόπατο. Εμπάθειες, μίση, γελοιότητες και ανοησία, αυτά τους χαρακτηρίζουν, αφού ποτέ δεν είχανε τα κότσια να σεβαστούνε την τεκμηριωμένη, επιστημονική ιστορική αλήθεια που αναφέρεται ξεκάθαρα στην έντονη δράση της Εθνικής Αντίστασης, στην Ημαθία και το Βέρμιο. Κρίμα για όλους μας...Σας παραπέμπω εδώ:https://ziti.gr/vivlio/tsiatas-andreas-anamniseis-apo-tin-antistasi-1941-1944-grevena-voio-vermio/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ 10 ΜΛΚ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΝ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ¨ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ¨ ¨ΠΟΡΕΙΑ¨ ¨ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ¨ ¨ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ¨ ¨ΑΠΕΡΓΕΙΑ¨ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ , ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ , ΑΛΛΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΄΄ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ¨ ¨ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗ¨ ¨ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ¨ ¨ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ¨ ¨Ε.Ε¨ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΤΡΙΤΗ ... ΜΕ ΓΛΥΨΙΜΟ.

    Υ.Γ ΝΔ Η ΗΜΑΘΙΑ, Ε.Ε Η ΗΜΑΘΙΑ, ΝΑΤΟ Η ΗΜΑΘΙΑ, ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙ Η ΗΜΑΘΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ, ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ, ΣΑΣ ΛΕΩ ΜΕΝΩ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΖΗΣΩ ΤΟ ... ΟΝΕΙΡΟ ΣΑΣ, PASS ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ