Η διαμεσολάβηση ως εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών από το έτος 2019 έχει γνωρίσει μεγάλη άνθιση στη χώρα μας και προσφέρει πλέον ένα νέο αποκλειστικό ή παράλληλο προς το κύριο επάγγελμα.
Συγκεκριμένα από τα τέλη του έτους 2019 και την αναμόρφωση του θεσμού της διαμεσολάβησης με την εισαγωγή του νέου νομοθετικού πλαισίου του Ν. 4640/2019 θεσμοθετήθηκε η Υποχρεωτική Συνεδρία Διαμεσολάβησης σε πληθώρα υποθέσεων πριν τη συζήτηση στο δικαστήριο των υποθέσεων.
ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΟΥ ΚΥΚΛΟΥ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023
Πως γίνεται κάποιος Διαμεσολαβητής
1. Για να γίνει κάποιος Διαμεσολαβητής θα πρέπει να παρακολουθήσει την Βασική Εκπαίδευση Διαμεσολαβητών. H εκπαίδευση των διαμεσολαβητών, γίνεται από φορείς κατάρτισης του άρθρου 22 του ν.4640/2019.
Το Κέντρο Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών Βορείου Ελλάδος (Κ.Ε.ΔΙ.Β.Ε.) παρέχει ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ σύμφωνα με το ορισμένο περιεχόμενο που επιβάλει η νομοθεσία (ν. 4640/2019). Πλήρως εμπλουτισμένο και εναρμονισμένο με τις απαιτήσεις της νέας εποχής, προσφέροντας τη δυνατότητα χρήσης της νέας τεχνολογίας μέσω εξ αποστάσεως διαδραστικών μαθημάτων και e-class, σε συνδυασμό με τη χορήγηση ασύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού.
Στόχος και ευθύνη των φορέων κατάρτισης είναι η εκπαίδευση των υποψηφίων Διαμεσολαβητών στις αρχές, στη διαδικασία της Διαμεσολάβησης, στις δεξιότητες των Διαμεσολαβητών και στις λοιπές ενότητες του προβλεπόμενου από το ν.4640/2019 προγράμματος κατάρτισης. Ειδικότερα, οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν τη θεωρητική αντίληψη στην οποία στηρίζεται η Διαμεσολάβηση και το βιωματικό πρακτικό υπόβαθρο που έχουν ανάγκη προκειμένου να επιτύχουν στις εξετάσεις.
Μπορείτε να εγγραφείτε έως 5 Ιουλίου 2023. Κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πειρισσότερα.
2. Η επιτυχής παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις διαπίστευσης διαμεσολαβητών που οργανώνει η Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης. Μετά την επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις διαπίστευσης και ακολούθως της εγγραφής στο γενικό Μητρώο της Κ.Ε.Δ., ο διαπιστευμένος διαμεσολαβητής μπορεί να εφαρμόσει στην πράξη τις δεξιότητες που απέκτησε και να συμμετάσχει σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες διαμεσολάβησης κερδίζοντας με την τη δική του αξία τη θέση του στον επαγγελματικό στίβο.
Γιατί να γίνετε διαμεσολαβητής
Αν επιλέξετε να γίνετε διαμεσολαβητής/τρια θα έχετε την δυνατότητα:
1. να κάνετε έναρξη με συγκεκριμένο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και να ασκείτε ένα επικερδές επάγγελμά πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Είναι ίσως το νεότερα θεσμοθετημένο επάγγελμα του 21ου αιώνα. Αυτό και μόνο χαρακτηρίζει τη δυναμική που πρόκειται να λάβει ο θεσμός της διαμεσολάβησης.
Εάν είστε δικηγόρος, με την διαπίστευσή σας ως διαμεσολαβητής από το Υπ. Δικαιοσύνης, σας δίνεται η δυνατότητα να παρέχεται σφαιρικότερες και πληρέστερες υπηρεσίες είτε ως διαμεσολαβητής είτε, με την υποχρεωτική σας πλέον παρουσία, ως νομικός παραστάτης σε πλήθος υποθέσεων.
Στοιχεία τα οποία είναι ενθαρρυντικά και αποδεικνύουν ότι η διαμεσολάβηση έχει πεδίο εφαρμογής στην Ελλάδα, όταν μάλιστα ο θεσμός εφαρμόζεται μόλις τρία χρόνια.
2. να ασκείται ένα επάγγελμα με ευέλικτο ωράριο και χωρίς συγκεκριμένη έδρα. Ο νόμος δίνει την δυνατότητα οι διαμεσολαβήσεις να πραγματοποιούνται πλέον και ηλεκτρονικά μέσω τηλεδιάσκεψης. Όποιος ασκεί το επάγγελμα του διαμεσολαβητή μπορεί να κάνει διαμεσολαβήσεις από οπουδήποτε και αν βρίσκεται, αυτό που χρειάζεται να έχει είναι έναν υπολογιστή με δυνατότητα χρήσης ιντερνέτ. Απαιτείται όμως να είναι άρτια εκπαιδευμένος με αναπτυγμένες δεξιότητες στην εξ αποστάσεως επικοινωνία.
3. να αποκτήσετε και να αναπτύξετε δεξιότητες επικοινωνίας και διαχείρισης συγκρούσεων και συναισθημάτων. Η εκπαίδευση που λαμβάνουν οι διαμεσολαβητές/τριες τους βοηθά να αντιμετωπίσουν τις κάθε είδους συγκρούσεις, οι οποίες υπάρχουν σε όλο το φάσμα των καθημερινών ανθρώπινων σχέσεων, φιλικές, εργασιακές, οικογενειακές, εμπορικές, τραπεζικές κ.α.. Η ενσυναίσθηση, η ενεργητική ακρόαση, η καλλιέργεια της εμπιστοσύνης, οι διαπραγματευτικές ικανότητες, οι τεχνικές άρσης του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις είναι μερικά από τα ευεργετικά οφέλη όσων εκπαιδεύονται στη διαμεσολάβηση.
4. να αναπτύξετε την δημιουργικότητα σας. Η διαμεσολάβηση οδηγεί σε μια συμφωνία, τους όρους της οποίας διαμορφώνουν τα μέρη με τους νομικούς παραστάτες με την βοήθεια του διαμεσολαβητή. Σε αντίθεση με την δικαστική απόφαση, η οποία είναι απαραίτητο να ακολουθεί κάποια στενά δικονομικά ή νομικά όρια, στην διαμεσολάβηση μπορούν να εφαρμοστούν δημιουργικές λύσεις, επομένως ο διαμεσολαβητής/τρια χρειάζεται να είναι ευέλικτος/η και δημιουργικός/η.
Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ
Το πρόγραμμα αφορά είτε ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ είτε κατόχους οποιουδήποτε πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πληροφορίες:
Τηλέφωνο: 23111 13131 (Δευ-Παρ 10.00-17.00)
Κεντρικής 5 Βέροια
info@kedive.gr / www.kedive.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.