Η άνοια αποτελεί την 4η αιτία θανάτου στην Ελλάδα και κοστίζει περίπου 3 δις ευρώ σε ετήσια βάση, κόστος που ως το 2050 αναμένεται να διπλασιαστεί. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το 10% του πληθυσμού της χώρας πάσχει ή φροντίζει κάποιον ασθενή με άνοια.
Ως το 2050 αναμένεται το 33% του πληθυσμού της χώρας να πάσχει από άνοια και ο κάθε ασθενής να χρειάζεται 2-3 φροντιστές για τη μακροχρόνια περίθαλψή του.
Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Υγείας προωθεί νομοσχέδιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της άνοιας το οποίο θα προβλέπει την καταγραφή και ταξινόμηση των ατόμων με άνοια στη χώρα, την πρόληψη, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, την αναγνώριση του έργου των φροντιστών, την αντιμετώπιση της νόσου, αλλά και την ρύθμιση της νομοθεσίας ως προς τα δικαιώματα των ασθενών με άνοια και των φροντιστών τους.
Θεμελιώδη δικαιώματα
Παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο για την Άνοια, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε σχετική συνέντευξη Τύπου, εστίασε στα θεμελιώδη δικαιώματα των ασθενών, λέγοντας πως θα υπάρξει ειδική ρύθμιση ώστε ο ασθενής να μπορεί να ορίζει ο ίδιος τον πληρεξούσιο φροντίδας του, όταν ο ίδιος δεν θα έχει πια δικαιοπρακτική ικανότητα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, με μια απλή δήλωσή του – με συμβολαιογραφική πράξη, ο ασθενής, ενόσω διατηρεί τη δικαιοπρακτική ικανότητά του, θα μπορεί να ορίσει τον μετέπειτα πληρεξούσιό του, ώστε να μην χρειάζεται το δικαστήριο να ορίζει τον δικαστικό του συμπαραστάτη. Η δήλωση αυτή θα δεσμεύει τους πάντες από το δημόσιο, μέχρι τα δικαστήρια κλπ.
Δικαιοπρακτική ικανότητα
Ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, στο σημείο αυτό διευκρίνισε πως οι ψυχίατροι διαπιστώνουν την δικαιοπρακτική ικανότητα των ασθενών με άνοια όταν η νόσος έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο, οπότε με την επικείμενη ρύθμιση, αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά η φροντίδα των ασθενών αυτών, ενώ ταυτόχρονα πριν αρθεί η δικαιοπρακτική τους ικανότητα θα μπορούν οι ίδιοι να ορίσουν τις δεσμεύσεις για το τελευταίο στάδιο της ζωής τους.
Παράλληλα το επικείμενο νομοσχέδιο θα ρυθμίζει θεμελιώδη δικαιώματα όπως η αυτονομία του ασθενή, το δικαίωμά του στην πρόνοια, τις μετακινήσεις με τακτική αξιολόγηση της δυνατότητάς του να οδηγεί, ενώ μέσω της ΗΔΙΚΑ και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα γίνεται αυτόματη ενημέρωση όλων των υπηρεσιών για την οδηγητική του αξιολόγηση.
Δικαιώματα φροντιστών
Αντίστοιχα θα ρυθμιστούν και τα δικαιώματα των φροντιστών, όπως π.χ. διευκόλυνση με ειδικές άδειες για την φροντίδα των ασθενών από την εργασία των ασθενών, είτε πρόκειται για ιδιωτικό είτε για δημόσιο τομέα.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι για τη διαμόρφωση των ρυθμίσεων χρειάζεται η συνεργασία 12 υπουργείων, ενώ προανήγγηλε την ενίσχυση των δομών υγείας για τους ασθενείς με άνοια.
Στην κατεύθυνση αυτή προχωρεί συνεργασία μέσω της Ελληνικής Πρωτοβουλίας με επικεφαλής τον καθηγητή Κωνσταντίνο Λυκέτσο από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, μελέτη του οποίου «χαρτογράφησε» τη χώρα και ανέδειξε τις «θερμές περιοχές» της χώρας με υψηλότερο επιπολασμό της άνοιας, ώστε να ενισχυθούν οι δομές υγείας για την αντιμετώπιση της άνοιας, στα σημεία όπου υπάρχει ανάγκη.
Ο κ. Λυκέτσος, συνδεδεμένος διαδικτυακά στην ίδια συνέντευξη Τύπου επεσήμανε ότι αντίστοιχος νόμος για την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών με άνοια, ψηφίστηκε στις ΗΠΑ πριν 15 χρόνια, και τώρα είναι εμφανής η διαφορά στην ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά και στον τρόπο αντιμετώπισης της άνοιας, συνολικά.
Καλά κάνει κάνει και φροντίζει τους ασθενείς με άνοια,μπας και θυμηθεί ότι κάποτε ήταν Σοσιαλιστής.
ΑπάντησηΔιαγραφήαν θυμηθει και ο εξω απο δω οτι ειταν καποτε αγγελος
Διαγραφή