Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Κόψατε το κάπνισμα πριν πολλά χρόνια; Δείτε γιατί πρέπει να κάνετε εξετάσεις

Σύμφωνα με πνευμονολόγο άτομα που έχουν κόψει το κάπνισμα πριν χρόνια μπορεί να έχουν προβλήματα με την αναπνοή τους. Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί στόχο όχι μόνο πολλών καπνιστών, αλλά και των ειδικών που παρακολουθούν καθημερινά ασθενείς που καπνίζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και οι οποίοι, ως εκ τούτου, ενδέχεται να πάσχουν από κάποια παθολογία που σχετίζεται με τη συνήθεια αυτή: «Δεν μπορεί να πάσχουν μόνο από καρκίνο του πνεύμονα, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι όγκοι που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας ή του λάρυγγα», τονίζει η Δρ Alicia Ferreira, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Ruber Internacional και επικεφαλής της Μονάδας Διακοπής του Καπνίσματος του κέντρου.

Μας υπενθυμίζει επίσης ότι «δεν είναι μόνο ο καρκίνος, αλλά όλες οι αναπνευστικές παθήσεις που σχετίζονται με τον καπνό ή επιδεινώνονται από αυτόν, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι βλάβες στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης... Οι επιπτώσεις του καπνού, όσον αφορά την υγεία, είναι τεράστιες». Η Μονάδα Διακοπής Καπνίσματος απευθύνεται σε καπνιστές γενικά, «όχι μόνο σε όσους σχεδιάζουν να διακόψουν το κάπνισμα άμεσα, αλλά και σε όλους εκείνους που θέλουν να παρακολουθούν την αναπνευστική τους υγεία και χρειάζονται συμβουλές για το πώς να διακόψουν το κάπνισμα στο μέλλον», εξηγεί η πνευμονολόγος.

Μεταξύ των κυριότερων μέτρων ελέγχου του καπνίσματος, η Δρ Φερέιρα επισημαίνει ορισμένα, όπως το να ρωτάει κάθε ασθενή για τη συνήθεια του καπνίσματος στις καθημερινές διαβουλεύσεις, να του προσφέρει συμβουλές και πληροφορίες κατά του καπνίσματος και «να του συνιστά πάντα να σταματήσει το κάπνισμα. Όταν είναι έτοιμοι και θέλουν ή χρειάζονται βοήθεια, εμείς οι επαγγελματίες είμαστε εκεί για να τους βοηθήσουμε στη διαδικασία».

Ένα άτομο που καπνίζει είναι τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά εξαρτημένο από τον καπνό, «γι' αυτό και η διαδικασία διακοπής του καπνίσματος είναι τόσο περίπλοκη», λέει ο γιατρός. Υπό αυτή την έννοια, υπενθυμίζει ότι κάπνισμα σημαίνει, ακριβώς, «η συνήθεια να κρατάς κάτι στο χέρι σου, να ανάβεις ένα τσιγάρο σε ορισμένες κοινωνικές καταστάσεις ή καθημερινές δραστηριότητες (όπως π.χ. να πίνεις καφέ). Για ορισμένους καπνιστές είναι επίσης ένας τρόπος διαφυγής από αγχωτικές και αποθαρρυντικές καταστάσεις, εκτός από τη σωματική εξάρτηση που προκαλεί η νικοτίνη».

Για τη διακοπή του καπνίσματος, ο επικεφαλής της Μονάδας Διακοπής του Καπνίσματος στο νοσοκομείο Ruber Internacional συστήνει ότι, πρώτα απ' όλα, ο καπνιστής θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο διακοπής του καπνίσματος σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή «σε λίγες εβδομάδες ή μήνες. Όταν είναι έτοιμοι (με την ιδέα να το κόψουν μέσα στον επόμενο μήνα), μιλάμε για φαρμακευτική αγωγή, προτείνουμε τη μία ή την άλλη θεραπεία ανάλογα με το προφίλ του ασθενούς, καθώς κάποιοι θέλουν να το κόψουν χωρίς τη βοήθεια φαρμάκων, αλλά χρειάζονται υποστήριξη. Επιπλέον, στη Μονάδα έχουμε προσαρμόσει ένα έγγραφο για να βοηθήσουμε στη διαδικασία της απεξάρτησης και έχουμε συντάξει ένα άλλο σχετικά με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και τη σωματική δραστηριότητα», επισημαίνει.

Μόλις ο ασθενής αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει τη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος, παρακολουθείται, παρακολουθείται τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου, τις ανησυχίες του, τους κινδύνους υποτροπής, καθώς και την παρακολούθηση των πιθανών παρενεργειών των φαρμάκων, «για να δοθούν απαντήσεις και λύσεις στα ερωτήματα αυτά», εξηγεί η Δρ Alicia Ferreira. Alicia Ferreira, η οποία επισημαίνει ότι το Recigarum, ένα μόριο πολύ παρόμοιο με το Cytisine (Todacitan), έχει εγκριθεί πρόσφατα για τη θεραπεία της εξάρτησης από τον καπνό και τη μείωση του άγχους εξάρτησης από τη νικοτίνη σε καπνιστές που είναι πρόθυμοι να το κόψουν. Επισημαίνει επίσης ότι το Zyntabac, ένα φάρμακο που είχε αποσυρθεί από την αγορά για κάποιο χρονικό διάστημα, είναι πλέον και πάλι διαθέσιμο.

Όσον αφορά τους καπνιστές που εγκατέλειψαν τη συνήθεια πριν από λίγα χρόνια, ο πνευμονολόγος αναφέρει ότι «καλό είναι να κάνουν τουλάχιστον έναν έλεγχο πνευμονικής λειτουργίας και μάλιστα TACTorácico σε όσους έχουν υψηλό φορτίο καπνού (όσοι κάπνιζαν κατά μέσο όρο 20 τσιγάρα την ημέρα για περισσότερα από 20 χρόνια)». Υπό αυτή την έννοια, όπως επισημαίνει, «μερικές φορές ανακαλύπτεις ότι ένα άτομο που έκοψε το κάπνισμα πριν από πολλά χρόνια έχει πνευμονικό εμφύσημα, ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) ή ακόμη και καρκίνο του πνεύμονα, παρόλο που δεν φαίνεται να έχει συμπτώματα σε καθημερινή βάση. Αυτά είναι σημαντικά στοιχεία που πρέπει να είναι γνωστά και για το μέλλον».

Όσον αφορά το σημερινό προφίλ του καπνιστή ασθενούς, η Δρ Φερέιρα λέει ότι, στις ιατρικές επισκέψεις, οι επαγγελματίες βλέπουν καπνιστές όλων των ηλικιών, «ακόμη και νεαρούς ασθενείς που μπορεί να βλέπουμε για άσθμα ή άλλου είδους ασθένειες, οι οποίοι επίσης καπνίζουν. Κανονικά, τείνουμε να επικεντρωνόμαστε περισσότερο σε ασθενείς άνω των 40 ετών, αλλά έχουμε ασθενείς όλων των ηλικιών».

Εν ολίγοις, ο ειδικός μας υπενθυμίζει ότι είναι απαραίτητο να επιμείνουμε και να αγωνιστούμε για μια κοινωνία χωρίς κάπνισμα. «Γνωρίζουμε ότι είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία, αλλά εμείς οι ειδικοί είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στην πορεία», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ