Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Με μουσικές της Βέροιας στο πέρασμα των χρόνων ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 111α Ελευθέρια


Με την μουσικοχορευτική εκδήλωση με θέμα τις «μουσικές της πόλης στο πέρασμα των χρόνων», ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 16 Οκτωβρίου 2023 στον Χώρο Τεχνών, οι εκδηλώσεις για την 111η επέτειο απέλευθέρωσης της Βέροιας.

Νωρίτερα, στον 2ο όροφο του Χώρου Τεχνών, εγκαινιάστηκε η έκθεση του Στέργιου Ζυγουλιάνου «Βέρροια, μνήμες...», με μια σειρά σπάνιων φωτογραφικών ντοκουμέντων της πόλης (δείτε εδώ σχετικά).

Δύο εκδηλώσεις μνήμης, με τίτλο «Βέρροια, μνήμες... Φωτογραφίες και μουσικές της πόλης στο πέρασμα των χρόνων», που έκλεισαν τις φετινές εκδηλώσεις, ταξιδεύοντας το κοινό τους σε άλλες εποχές της Βέροιας.

Αμέσως μετά τα εγκαίνια, το κοινό μεταφέρθηκε στον χώρο της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης, που ήταν βασισμένη στα τραγούδια που περιέχονται στο cd «Αστικά τραγούδια της Βέροιας», παραγωγής της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας, 14 αντιπροσωπευτικά τραγούδια και σκοποί τόσο από τον κύκλο της κοινωνικής ζωής, κυρίως τραγούδια αγάπης, όσο και από τον κύκλο του χρόνου.


Την εκδήλωση παρουσίασε η Βάσω Ζησιοπούλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος. Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι κτλ.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ακούστηκαν για πρώτη φορά, αποσπάσματα από συνέντευξη στην Ελληνική Ραδιοφωνία (1960) του Βεροιώτη, ιεροψάλτη, μουσικοδιδασκάλου, τραγουδιστή και δεξιοτέχνη του βιολιού, ταμπούρα μετά τόξου ή βυζαντινού τσέλου της Ανατολής, Κωνσταντίνου Βαφείδη, στον οποίο οφείλεται η διάσωση των βεροιώτικων τραγουδιών.

Παράλληλα με τα τραγούδια και τους χορούς, προβλήθηκαν και συνεντεύξεις Βεροιωτών, με βιωματικές ιστορίες από ονομαστικές γιορτές, γλέντια, μουσικές παρέες και παραδοσιακά τραγούδια.

Mίλησαν οι: Φώτης Σιμόπουλος, συνταξιούχος λυκειάρχης - συγγραφέας, Θωμάς Δημητράκης, συνταξιούρχος δάσκαλος - συγγραφέας, Κώστας Γεωργίου, μουσικός.

Με τον δικό τους τρόπο, θυμούνται, νοσταλγούν και τραγουδούν οι: Δημήτρης Θεμέλης, έμπορος σιδηρικών ειδών, Αργύρης Μπουρντένας, κατασκευαστής ειδών ιππασίας και Νικόλαος Αγγέλου, μεταφορέας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συμμετείχαν επί σκηνής οι μουσικοί:
Σκηπητάρης Γιώργος, κλαρίνο
Πούλιος Γιάννης, λαούτο
Μπακλατζής Μάκης, βιολί
Παναγούλιας Δημήτρης, κρουστά
Κουτσιμανής Ιορδάνης, ούτι - τραγούδι
Γουδώνης Βασίλης, κανονάκι
Μισοκέφαλου Εύα, τραγούδι
Κωνσταντινίδου Χριστίνα, τραγούδι

Συμμετείχε η χορωδία και η χορευτική ομάδα εκπροσώπησης του τμήματος Λαογραφίας της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας

Χοροδιδάσκαλος : Σάκης Σταυρίδης
Διεύθυνση χορωδίας : Μάνος Σοφιανίδης

Συνεντεύξεις: Σοφία Γκαγκούση, δημοσιογράφος
Βιντεοσκόπηση-Μοντάζ: Παύλος Τσανακτσίδης
Οργάνωση Παραγωγής: ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας
Επιμέλεια : Σάκης Σταυρίδης

Στο τέλος της εκδήλωσης, στο κοινό προσφέρθηκε ρακί και λουκουμάκι με γεύση ροδάκινο.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ