Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μήπως σε υποτιμούν; 9 φράσεις για να τους απαντήσεις

Οι παρακάτω φράσεις προτείνονται από τους ψυχολόγους και θα σου χρειαστούν κάθε φορά που οι άλλοι πάνε σε υποβιβάσουν.

Ας ξεκινήσουμε με ένα γρήγορο task. Κλείσε τα μάτια και σκέψου 3 άτομα (από το εργασιακό, οικογενειακό, φιλικό σου περιβάλλον), που σε υποτιμούν ή τουλάχιστον κάνουν τα πάντα για να σε υποτιμήσουν. Μπορεί να σου φαίνεται παράδοξο αλλά υπάρχουν πολλοί γύρω σου που θα προσπαθήσουν - με έμμεσο ή και μη, τρόπο- να υποβαθμίσουν τη νοημοσύνη σου, να σε μειώσουν, κοινώς να καταστρέψουν την αυτοπεποίθησή σου με τα σωστά επικοινωνιακά εργαλεία, μιλώντας υποτιμητικά και εντελώς απαξιωτικά για σένα.

Μην ανησυχείς όμως! Σύμφωνα με την ψυχολόγο, Δρ. Ερίζα Πρέστον: «Όταν κάποιος μιλά υποτιμητικά για σένα, επικοινωνεί στην ουσία, το αίσθημα ανωτερότητας που νιώθει απέναντί σου». Αυτό είναι μέρος της δικής του αντίληψης ωστόσο, και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Έχει απλά την ανάγκη να σε βλέπει να διακατέχεσαι από αίσθημα κατωτερότητας μπροστά του.

Αν το μυαλό σου έχει ήδη πάει στο mansplaining, δικαιολογημένα, αφού το να εξηγείς κάτι σε κάποιον, με τρόπο που θεωρείται υποτιμητικός και υπεροπτικός, είναι συνώνυμο αυτού που περιγράφουμε.

«Όταν κάποιος μιλάει υποτιμητικά για σένα, είναι σαν να πάει να σου στερήσει την αίσθηση της αυτονομίας», περιγράφει η ψυχολόγος και ιδρύτρια του Momentum Psychology, Δρ. Ζαν Νιούμαν. Αυτή ακριβώς η αυτονομία είναι μία από τις βασικές σου ανθρώπινες ανάγκες και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να στη στερήσει.

Σύμφωνα με τη Νιούμαν, υπάρχει τρόπος να ανακτήσεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση κάθε φορά που σε υποτιμούν. Ένα άτομο που το κάνει, προσπαθεί ουσιαστικά να σου υποδείξει πώς να σκέφτεσαι, να αισθάνεσαι και να βλέπεις τον εαυτό σου. Α, και σε διακόπτει συνέχεια.

9 φράσεις για να εντάξεις στο λεξιλόγιο σου όταν σε υποτιμούν

1. «Έχω μερικές ακόμη σκέψεις»

Η συγκεκριμένη φράση δεν είναι καθόλου επιθετική. Είναι άμεση και λειτουργεί ως παράθυρο για διάλογο απέναντι σε ένα άτομο που έχει διάθεση να σε υποβιβάσει.

2. «Θέλω να αρχίσουμε ξανά τη συζήτηση αν έχεις διάθεση να επικοινωνήσεις σαν ενήλικας»

Με αυτή τη φράση, δείχνεις ότι δεν ανέχεσαι τις ανώριμες συμπεριφορές και το γεγονός ότι δεν σε σέβονται. Θα πιάσει αν ο άλλος έχει τη διάθεση πραγματικά να σε ακούσει.

3. «Είσαι φανερά ενοχλημένος. Είσαι σίγουρα οκ με σένα;»

Η παραπάνω φράση δείχνει τη δύναμη και την υπεροχή σου απέναντι στην κακεντρέχεια. Αν τη χρησιμοποιήσεις, θίγεις τη συναισθηματική κατάσταση εκείνου που σε υποτιμά και τον φέρνεις αντιμέτωπο με τον καθρέφτη.

4. «Θα ήθελα να σου ζητήσω να μη μου απευθύνεσαι έτσι. Θα προτιμούσα να...»

Το θέτεις με ήρεμο τόνο. Η απάντηση αυτή είναι αρκετά διπλωματική και άμεση. Ζητάς από τον άλλον, να σταματήσει να σου μιλάει χωρίς σεβασμό.

5. «Επίτρεψέ μου να σε διακόψω τώρα...»

Όταν ο άλλος παραβιάζει τα όριά σου, μπορείς να τον σταματήσεις. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να βάλεις φρένο στην υποτιμητική του συμπεριφορά.

6. «Δεν επιτρέπω σε κανέναν να μου μιλάει έτσι»

Είναι μια εξαιρετική φράση για να βάλεις τα όριά σου. Σχολιάζεις με ευθύ τρόπο τη συμπεριφορά που βρίσκεις απαράδεκτη με αποτέλεσμα να κεντρίσεις την προσοχή.

7. «Περιμένω να αναδιατυπώσεις, αυτή τη φορά με σεβασμό»

Ένας ακόμη τρόπος για να θέσεις τα όριά σου. Ξεκαθαρίζεις ότι δεν πρόκειται να υπομείνεις άλλο αυτή τη συμπεριφορά και περιμένεις για αναδιατύπωση.

8. «Αναδιατυπώνω όσα είπες γιατί δεν πιστεύω ότι είχες την πρόθεση να μου μιλήσεις υποτιμητικά»

Αυτή η φράση αν και δεν το πιστεύεις, έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την ψυχική σου υγεία. Δοκίμασέ τη.

9. «Συνειδητοποιείς ότι αυτό που μόλις είπες, με πλήγωσε;»

Άλλος ένας τρόπος για να θέσεις ευθέως ότι πληγώθηκαν τα συναισθήματά σου από τον τρόπο που επέλεξε ο απέναντί σου να σου μιλήσει.

Πηγή

2 σχόλια:

  1. Και σε περίπτωση που δεν αποδώσουν οι 9 παραπάνω τρόποι...
    10. Μου τα έχεις κάνει τσουρέκια, δεν το πιάνεις αλλιώς για να μην αρχίσω τα (Γαλλικά) ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ