Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ξεκίνησε η συγκομιδή λωτών στην Ημαθία - Καλές τιμές και χαμηλό κόστος

Τι δήλωσαν Μάκης Αντωνιάδης και Τάσος Χαλκίδης
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή λωτών με την ζήτηση να είναι σε καλά επίπεδα όπως και οι τιμές. Ο παραγωγός από τη Νάουσα, Μάκης Αντωνιάδης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε αυτές τις ημέρες η συγκομιδή λωτών της ποικιλίας Jiro. Καταναλώνεται αμέσως και όσο πιο έντονο πορτοκαλί χρώμα έχει τόσο πιο ώριμος είναι. 

Οι τιμές παραγωγού είναι στα 60 λεπτά, ενώ στην λαϊκή αγορά πωλείται στα 1 ευρώ το κιλό. Θα ακολουθήσει η Rojo Brillante που έχει μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης. Αυτές οι ποικιλίες αρχίζουν να έχουν καλή ζήτηση από τους Έλληνες καταναλωτές. Είναι ένα υγιεινό χειμερινό φρούτο».

Ο κ. Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός από τη Βέροια που ασχολείται πολλά με την παραγωγή λωτού ποικιλίας Jiro, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μια καλή παραγωγή και δεν έχουμε προβλήματα από καιρικές συνθήκες. Οι μέσες αποδόσεις είναι περίπου 80 κιλά το δέντρο. Όσο πιο κρύο έχει τόσο βοηθά την ωρίμανση του καρπού. Αυτή την εποχή ξεκίνησε η συγκομιδή και οι τιμές είναι στα 45 λεπτά το κιλό. 

Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να γνωρίζουν τον λωτό που έχει περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά και είναι καλή πηγή βιταμινών. Βέβαια το ρώσικο εμπάργκο μας δημιούργησε προβλήματα γιατί εκεί γνωρίζουν τον λωτό και έχει μεγάλη κατανάλωση. Στην περιοχή υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια λωτού γιατί δεν έχει πολλά καλλιεργητικά και φυτοπροστατευτικά έξοδα (3 - 4 ραντίσματα) και έχει καλές τιμές για τον παραγωγό. 

Μετά το ακτινίδιο η καλλιέργεια του λωτού είναι η πιο δημοφιλή εναλλακτική πρόταση για όσους θέλουν να φύγουν από την καλλιέργεια συμπύρηνων ροδάκινων. Πάντως όσοι δοκιμάσουν για πρώτη φορά λωτό σίγουρα θα τον λατρέψουν. Για αυτό θα πρέπει να γίνουν προγράμματα προώθησης του προϊόντος».

Ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Πέλλας, αναφέρει ότι «ο λωτός είναι μία καλλιέργεια που τα τελευταία χρόνια ανακτά όλο και περισσότερο έδαφος στην Ελλάδα. Ο καιρός δνε δημιούργησε προβλήματα και έχουμε μια κανονική παραγωγή. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η συγκομιδή λωτού της ποικιλίας Hana fuyu. Είναι μια άσπερμη ποικιλία που ωριμάζει στα μέσα Οκτωβρίου αλλά έχει φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια. 

Έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της ποικιλίας Rojo Brillante. Ο καρπός αυτής της ποικιλίας είναι στιφός κατά την συγκομιδή και απαιτεί αποστιφοποίηση σε θαλάμους με διοξείδιο του άνθρακα. Η συγκομιδή του καρπού γίνεται όταν ο καρπός δεν έχει ωριμάσει τελείως και έχει χρώμα ανοιχτό πορτοκαλί με λίγο πράσινο. 

Η ζήτηση είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα και οι τιμές κυμαίνονται από 50 έως 80 λεπτά το κιλό. Έχει αρχίσει και η συγκομιδή της ποικιλίας Jiro αλλά αν και υπάρχει κινητικότητα στην ζήτηση δεν έχει ακόμη δώσει τιμή. Η συγκεκριμένη ποικιλία κάνει εξαγωγές προς Ιορδανία και υπάρχει μια ανασφάλεια λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ