Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Καφενείο-ουζερί στους Γεωργιανούς «σερβίρει» μουχαμπέτια και διατηρεί ζωντανή την ποντιακή παράδοση

Μουχαμπέτια αργοτραγουδισμένα, οργανοπαίχτες, λυράρηδες που με την τέχνη τους ταξιδεύουν την ποντιακή παράδοση στις επόμενες γενιές. Το καφενείο-ουζερί «Τσάρτιλος» στους Γεωργιανούς Ημαθίας αποτελεί μια ζεστή, αυθεντική γωνιά που κρατάει ζωντανή την ποντιακή παράδοση εδώ και δεκαετίες.

Μπορεί ο εμπνευστής και ιδιοκτήτης, θρύλος στο χώρο της ποντιακής μουσικής παράδοσης, λυράρης Γιώργος Τσαρτιλίδης, να έφυγε από τη ζωή πριν από δύο χρόνια, ωστόσο δύο νέοι, κάτοικοι του μικρού χωριού, ο Χαράλαμπος Αθανασιάδης (Χάμπος) και ο Παναγιώτης Χαραλαμπίδης, συνεχίζουν με το ίδιο πάθος να υπηρετούν την ποντιακή μουσική παράδοση, διατηρώντας ενεργό τον ξεχωριστό αυτό χώρο για μουχαμπέτια και αξέχαστες ποντιακές βραδιές, με γνωστούς καλλιτέχνες και λυράρηδες.


«Η απόφαση να κρατήσουμε ανοιχτό το καφενείο «Τσάρτιλος», πάρθηκε στο λεπτό χωρίς δεύτερη σκέψη. Όταν έμαθα από τον Τσάρτιλο ότι δεν μπορεί άλλο να το συνεχίσει, τον ρώτησα αν μπορούμε να το κάνουμε εμείς διατηρώντας το όνομα του και η απάντηση του ήταν ” τιμή μου”. Έτσι ξεκινήσαμε την αλλαγή», εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ένας από τους δύο ιδιοκτήτες ο Χαράλαμπος Αθανασιάδης .

«Μπορεί να μην είμαστε λυράρηδες», λένε, ωστόσο «είμαστε συνεχιστές της παράδοσης που έχει το μαγαζί στα μουχαμπέτια. Το ποντιακό στοιχείο για εμάς είναι τα πάντα. Μεγαλώσαμε μέσα σε οικογένειες ποντιακές, είμαστε και οι δύο χορευτές από πολύ μικρή ηλικία και επίσης ήμασταν και μέλη του Δ.Σ στη νεολαία της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας».


Ο Τσάρτιλος άφησε ιστορία στο μαγαζί, όπως σημειώνουν, ερχόντουσαν από όλη την Ελλάδα να τον ακούσουν και να γλεντήσουν μαζί του. Ήταν μερακλής και άνθρωπος της παρέας. Τον χώρο τον κάνει ξεχωριστό η αύρα του Τσάρτιλου. Δεν είναι τυχαίο που όσοι έχουν περάσει από αυτόν τον χώρο έχουν μια ωραία ιστορία να διηγηθούν. Από το ουζερί Τσάρτιλος έχει περάσει όλη η ποντιακή σκηνή, ο Φάνης Κουρουκλίδης, ο Αλέξης Παρχαρίδης, ο Γιάννης Τσανασίδης, ο Βαγγέλης Ιντζεβίδης και πολλοί άλλοι, όλοι οι γίγαντες της ποντιακής μουσικής.

Αναφερόμενος ο Χάμπος στα μουχαμπέτια επισημαίνει πως, «τα μουχαμπέτια είναι απρογραμμάτιστα συνήθως, ξεκινάνε με τρία, τέσσερα άτομα και καταλήγουν με είκοσι ανθρώπους μια δεμένη παρέα, να τραγουδούν και να γιορτάζουν την ποντιακή παράδοση για ατελείωτες ώρες. Ακόμα και το μαγαζί να πρέπει να κλείσει συνεχίζουν αλλού. Όσο ήταν στη ζωή ο Τσάρτιλος το γλέντι συνεχιζόταν στο σπίτι του».


Ο Τσάρτιλος, λέει, «ήταν ο καλύτερος άνθρωπος που έχω γνωρίσει, με τον δεκάχρονο γινόταν δεκάχρονος με τον ογδοντάχρονο γινόταν ογδοντάχρονος. Είχα την τύχη να είμαι η συμπάθεια του από μικρός, με φώναζε Χάμπο και ότι παιχνίδι παίζαμε ήμουν ο συμπαίκτης του. Το χωριό μας έγινε γνωστό στην ευρύτερη περιοχή για τα μουχαμπέτια και τις ποντιακές γιορτές που στήνονται αυθόρμητα, όχι μόνο στο καφενείο-ουζερί Τσάρτιλος αλλά και σε άλλα δυο μαγαζιά που υπάρχουν εδώ».

Ο Χαράλαμπος Αθανασιάδης (Χάμπος) και ο Παναγιώτης Χαραλαμπίδης, τονίζουν πως γι’ αυτούς είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει ζωντανό το χωριό τους οι Γεωργιανοί, γιατί έχει μεγάλη ιστορία και οι ίδιοι θα ήθελαν πολύ να είναι οι συνεχιστές αυτής της ιστορίας. Όπως λένε, «οι νέοι στην περιοχή ακολουθούν την παράδοση. Είναι ευχάριστο το ότι έρχονται όλο και πιο πολλοί νέοι για να γλεντήσουν μαζί και να κάνουν το μουχαμπέτι τους, πάντα πάνω στα βήματα του Γιώργου Τσαρτιλίδη».


1 σχόλιο:

  1. Τη Βέροιας το ρεβανί ασ΄ όλια το καλίον - Παράσεισον έν Τσάρτιλε τ΄εσόν το καφενείον. ΜΠΡΑΒΟ ΧΑΜΠΟ και ΠΑΝΤΣΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ