Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Εκλογές στη Βέροια: Με 43,01% βγαίνει από την 1η Κυριακή ο Δήμαρχος - Πάνω από 200 υπ. δημοτικοί σύμβουλοι για 34 θέσεις

Αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες διεξάγονται σε μία περίοδο που ανέδειξε με «ηχηρό» τρόπο τον κομβικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης στις ζωές των πολιτών.

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη της δημοτικής αρχής Βέροιας θα διεξαχθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου και σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν πλειοψηφήσει, η διαδικασία θα επαναληφθεί την Κυριακή 15 του μηνός.

Στις επικείμενες εκλογές επανέρχεται το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα. Επιτυχών θεωρείται ο συνδυασμός που θα πλειοψηφήσει με ποσοστό μεγαλύτερο του 43% του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Στην περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό στον α' γύρο, διενεργείται επαναληπτική ψηφοφορία, μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Είσοδο στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο εξασφαλίζει ο συνδυασμός που στον α' γύρο έλαβε ποσοστό τουλάχιστον 3%.

Οι νέες Αρχές θα εγκατασταθούν την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους, που θα είναι πενταετής, θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.

Τη διοίκηση ή απλά την είσοδο στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας διεκδικούν τέσσερις συνδυασμοί

  • Δράση με Γνώση - Κώστας Βοργιαζίδης 
  • Ισχυρός Δήμος Κώστας Παλουκίδης 
  • ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ - αλλάΖΟΥΜΕ Θεόφιλος Κορωνάς 
  • Λαϊκή Συπείρωση Παναγιώτης Χατζησάββας 

Τις συνολικά 34 θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο διεκδικούν πάνω από 200 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι δημότες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2006 και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου Βέροιας. 

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για τον τόπο όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις», που βρίσκεται στον σύνδεσμο https://mpp.ypes.gov.gr/.

Τι ισχύει για την εκλογική άδεια των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων

Όσον αφορά στη χορήγηση ειδικής άδειας για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, ισχύουν για τους υπαλλήλους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα τα εξής:

Α. Για τους υπαλλήλους για τους οποίους δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:

  1. Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
  2. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια δύο εργάσιμων ημερών.
  3. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια τριών εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
  4. Όσοι μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους υπαλλήλους, για τους οποίους εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:

  1. Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200- 400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
  2. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια δύο εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
  3. Όσοι μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Η άδεια αυτή είναι μετ' αποδοχών και δεν συνυπολογίζεται στον χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται οι υπάλληλοι.

3 σχόλια:

  1. Η λογική λέει αποχή από αυτές τις εκλογές , το έχουν ξεφτιλίσει οι υποψήφιοι με κάρτες , προσωπική εκστρατεία , δεν έχουν σοβαρότητα , είναι δειλοί στα ερωτήματα , είναι αδιάβαστοι σε νόμους και τέλος είναι σταλμένοι κομματικά .....εξαίρεση ορισμένων που κατέχουν το θέμα ως επαγγελματίες σύμβουλοι "του όπου φυσάει ο άνεμος" ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μη λες τέτοια,γιατί θα στην πέσει κανένας και όχι τίποτα άλλο,είναι πολλοί. Η δουλειά του μέλλοντος είναι να γίνεις δημοτικος σύμβουλος ασχέτως που είναι άσχετοι οι περισσότεροι και ξες ε; μην κάνεις το λάθος και ασχοληθείς σοβαρά μαζί τους γιατί θα σου πουν πόση όρεξη έχουν για δουλειά και πόσο αποφασισμένοι είναι για έργο(είναι μερικοί που ρε φίλε κρατιέται μη γελάσεις)οπότε πες ναι θα σε ψηφίσω,ναι σε όλα και καθάρισες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς είμαστε πιο πολλοί , σου λέω ότι είναι κατά πλείστο άξεστοι , ακαλλιέργητοι , τους έχω φάει στην μάπα , ......πολλά χρόνια , δεν λέω "ναι" , μόνο θα δούμε & είστε όλοι γνωστοί κλπ. ......καλά κάστανα ψημένα !

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ