Πόσο συχνά ο μέσος άνθρωπος θα προσβληθεί από την COVID-19; Η απάντηση είναι θολή για μερικούς βασικούς λόγους.
Δεν υπάρχουν δεδομένα για να καθοριστεί ένας μέσος αριθμός λοιμώξεων ανά άτομο και πιθανότατα δεν θα υπάρξουν στο μέλλον λόγω της έλλειψης τυποποιημένων εξετάσεων.
Και αυτό είναι το μειονέκτημα των self tests που γίνονται στο σπίτι. Από τη μία, είναι πολύ πιο εύκολο για τους ασθενείς να κάνουν ένα τεστ, αλλά από την άλλη πολλοί που βγαίνουν θετικοί δεν το δηλώνουν πια, ή αν έχουν συμπτώματα δεν κάνουν το τεστ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει εικόνα για το ποιοι έχουν μολυνθεί και πόσες φορές, λέει η Linda Yancey, MD, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Memorial Hermann Hospital στο Τέξας.
Άλλωστε, τα συμπτώματα στους περισσότερους υγιείς ανθρώπους είναι ήπια και ελάχιστοι ενημερώνουν τον γιατρό τους.
Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο μέσος αριθμός μολύνσεων που ένα άτομο θα προσβληθεί από την COVID, μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι και θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις.
Τα ίδια άτομα που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο στην αρχή της πανδημίας μπορεί επίσης να είναι πιο επιρρεπή σε πολλαπλές λοιμώξεις, όπως οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα άνω των 65 ετών και όσοι έχουν υποκείμενες χρόνιες ασθένειες.
Δεδομένου ότι ο κορωνοϊός έχει τόσα πολλά στελέχη που κυκλοφορούν ταυτόχρονα, η μόλυνση με την COVID πολλές φορές, είναι δυνατή.
Η ικανότητα του ιού να προκαλεί πολλαπλά επεισόδια ασθένειας είναι παρόμοια με τους ιούς του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Γενικά, η εμφάνιση μιας δεύτερης μόλυνσης εντός 60 ημερών είναι ασυνήθιστη, αλλά μπορεί να συμβεί.
Ευτυχώς, η πολλαπλή προσβολή από κορωνοϊό μπορεί να μην οδηγήσει σε σοβαρές λοιμώξεις. Θεωρητικά, όσο περισσότερες φορές οι άνθρωποι εκτίθενται στον ιό, τόσο πιο ισχυρή θα πρέπει να είναι η ανοσολογική τους απόκριση.
Άτομα που έχουν εμφανίσει πολλές φορές COVID-19 είναι ενδεχομένως πιο πιθανό να ξαναεμφανίσουν στο μέλλον, αλλά λιγότερο πιθανό να νοσήσουν από σοβαρή ασθένεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.