Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ύμνοι στην Αθήνα για τους οδηγούς της Βέροιας που σταματούν πάντα στις διαβάσεις

Δημοσιογράφος έγραψε ειδικό άρθρο για την πόλη μας, λέγοντας πως είναι το... βασίλειο των πεζών

Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα για τη Βέροια δημοσίευσε ο δημοσιογράφος Κώστας Μπιτσικώκος για λογαριασμό του gazzetta.gr. Ανέφερε πως η πρωτεύουσα της Ημαθίας αποτελεί το... βασίλειο των πεζών καθώς λείπουν τα φανάρια και περισσεύει ο πολιτισμός στους δρόμους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, όλοι οι οδηγοί σέβονται τις διαβάσεις πεζών και ακινητοποιούν το όχημά τους με το που αντιληφθούν ότι ένας πεζός πλησιάζει το δρόμο.

Διαβάστε αναλυτικά τι έγραψε για την πόλη μας:

«Το καλοκαίρι που μας πέρασε οι λογαριασμοί social media γέμισαν από φωτογραφίες σε παραλίες, ηλιοβασιλέματα και κοκτέιλ σε μαγευτικά σοκάκια. Είμαι από όσους επενδύουν – και όχι ξοδεύουν – μία εβδομάδα των διακοπών σε πιο χειμερινούς προορισμούς. Μακριά από τη θάλασσα, σε υψόμετρο, με λιγότερο κόσμο και... θεραπευτική δροσιά τις ημέρες του καύσωνα.

Ο δρόμος φέτος μάς έβγαλε στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία. Με έδρα τη Βέροια και καθημερινές εκδρομές σε Ημαθία, Πέλλα, Κοζάνη και Φλώρινα. Η παλιά πόλη και τα αξιοθέατα, δεν ήταν τα μοναδικά σημεία που κάνουν εντύπωση στον επισκέπτη της Βέροιας.

Από την πρωτεύουσα της Ημαθίας λείπουν τα φανάρια και περισσεύει ο πολιτισμός στους δρόμους. Την πρώτη φορά που ο οδηγός σταμάτησε στη διάβαση πεζών για να περάσω, το θεώρησα τυχαίο. Όμως σύντομα αντιλήφθηκα ότι αυτή είναι η κανονικότητα στη Βέροια και όχι η εξαίρεση.

Όλοι οι οδηγοί σέβονται τις διαβάσεις πεζών και ακινητοποιούν το όχημά τους με το που αντιληφθούν ότι ένας πεζός πλησιάζει το δρόμο. Εικόνες που νομίζεις ότι αφορούν κάποια πόλη της δυτικής Ευρώπης και όχι ένα αστικό κέντρο της Ελλάδας, όπου κυριαρχούν η έλλειψη σεβασμού από τον ένα χρήστη του δρόμου προς τον άλλον.

Ρωτώντας τους κατοίκους της Βέροιας, έμαθα ότι ο πολιτισμός στους δρόμους της πόλης δεν ήρθε από ένα... μαγικό ραβδί, αλλά πηγάζει αρκετά πίσω στο χρόνο. Πριν από περίπου τρεις δεκαετίες, εκπαιδευτικοί και μαθητές ταξίδεψαν στο εξωτερικό και διαπίστωσαν πώς αλληλεπιδρούν οδηγοί και πεζοί στο οδικό δίκτυο.

Γυρνώντας στη Βέροια αφηγήθηκαν τις εμπειρίες τους και διοργάνωσαν ημερίδες για την οδική ασφάλεια και τη συμπεριφορά στους δρόμους. Και έκτοτε, ο πολιτισμός μεταδίδεται από την μία γενιά των οδηγών στην επόμενη. Και κάπως έτσι, η Βέροια είναι το «Βασίλειο των πεζών» στην Ελλάδα».

23 σχόλια:

  1. Όντως σεβόμαστε τους πεζούς στους δρόμους και στις διαβάσεις αλλά δεν τους σεβόμαστε στους πεζόδρομους όπου δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν από τα τραπεζοκαθίσματα.
    Υπάρχει κανείς υπεύθυνος σε αυτή την πόλη που να μπορεί να κάνει κάτι για αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Τελείωσε η κίτρινη μπογιά για αυτό δε μπορεί ο Δήμαρχος να δώσει λύση στο πρόβλημα.

      Διαγραφή
    2. Πιο μιζερος πεθαινεις

      Διαγραφή
  2. Ακριβώς έτσι είναι και στο Μακροχώρι με μόνη διαφορά, άν σταματίσει ένας για πεζούς οι άλλοι οδηγοί τον σκυλοβρίζουνε,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για τους πεζοδρομους ειναι υπευθυνος ο Δημος. Αν πεσουν βαρβατα προστημα οπως για το τσιγαρο θα ληθει το προβλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλεισιμο θελει σε ολα τα μαγαζια να μεινουν στην πολη μονο συντσξιουχοι και αρκουδες με λυκους

      Διαγραφή
  4. Εμείς σεβόμαστε τους πεζούς οι πεζοί δεν σέβονται τον εαυτό τους και πετάγονται στον δρόμο έχει δεν έχει διάβαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι πεζοι εκτος διαβασεων το εχουν παραξηλωσει αδιαφοροντας για την φθορα φρενων και συμπλεκτη των αυτοκινητων, οπως και ο Δημος αδιαφορει για τους κακιστους δρομους μεσα και εξω απο την πολη....Επιτελους η Δημοτικη Αστυνομια ας κανει παρατηρησεις συνεχεις στους πεζους εκτος διαβασεων με καποιο προστιματακι ...δεν ειναι κακο η Δημος να παρει μια τετοια αποφαση

      Διαγραφή
    2. EYTYXΩΣ ΟΙ ΜΑΜΑΔΕΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΚΑΡΟΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ...

      Διαγραφή
    3. χαχαχχαχαχ ναι ισχυει

      Διαγραφή
  5. Εγώ πάλι, το παρατήρησα ιδιαίτερα τους τελευταίους λίγους μήνες και εξεπλάγην ευχάριστα !
    Νομίζω ότι ήταν σχετικά σπάνιο, μέχρι και ελάχιστα χρόνια πριν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στους δρόμους είμαστε απο τις πρώτες πόλεις που σεβόμαστε τους πεζούς και ειδικά στις διαβάσεις. Το πρόβλημα είναι στα τραπεζοκαθίσματα των καφετεριών. Δεν σέβονται τους πολίτες και ειδικά έχουν μεγάλο πρόβλημα οι ηλικιωμένοι και οι μητέρες με τα καροτσάκια των παιδιών. Επιτέλους ας μπει ένα τέλος στην ασυδοσία των καφετεριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από της διαβάσεις ναι αυτό ώμος το από όπου να ναι πετάγομαι πρέπει λίγο να συμμαζεύεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 2 στους 10 σταματάμε οι υπόλοιποι βρίζουν τους πεζούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δεν κοιτατε να κανετε εκει στον δημο τους δρομους;;;;!!! μεσα στις λακουβες ολη η πολη!!! φτανει με το δακτυλο στο μελι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ από που είσαι για να καταλάβουμε και λες να κάνετε;

      Διαγραφή
  10. Το θέμα αυτο θα ήταν καλύτερο εάν και οι πεζοί περνούσαν κανονικά απο τις διαβάσεις και χωρίς τα τηλέφωνα στο αυτή περνώντας τη διάβαση και κάτι τελευταίο τα ανάποδα παρκαρίσματα σε Μητροπόλεως και άλλων κεντρικών δρόμων να έλειπαν καλά θα ήταν, μία παράκληση προς την τροχαία εκεί στο δρόμο για νοσοκομείο απο Πιερίων Παπάγου ας βγεί καμιά βόλτα να δει τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα τα οποία οι ιδιοκτήτες τους είναι στο καφέ,το γράφω αυτο γιατί εκεί στενεύει ο δρόμος και κοντευουμε να τρακαρουμε κάντε κάτι γιστι αυτο γίνεται κάθε βράδυ είναι απαράδεκτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλές είναι οι σκέψεις , όλοι μιλάτε καλά , αλλά να ξέρετε ότι όλοι μας είμαστε και πεζοί . Πράγματι έχει περάσει από τα σχολεία η συγκεκριμένη "παιδεία" , όμως αυτό συμβαίνει μόνο στο κέντρο της Βέροιας .......ο Δήμος κάνει αγώνα και το απόδειξε χωρίς φανάρια στις οδούς Ακροπόλεως και Καραϊσκάκη .............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πεζόδρομος Φουλ στα μηχανάκια …και επίσης οι διαβάσεις που σταματάν είναι οι τρεις ελιά βενιζελου Μητροπόλεως στο κέντρο … σε όλες τις άλλες άντε γεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτα πρώτα οι περισσότερες διαβάσεις είναι σε λάθος σημεία και εξηγώ δεν μπορείς να έχεις διάβαση σε στροφή επάνω διότι στρίβοντας το όχημα πρώτων δεν βλέπει έγκαιρα τον πεζό και το δεύτερο είναι ότι στο όχημα υπάρχουν καί νεκρά σημεία που είναι οι κολόνες του οχήματος και να συμπληρώσω για τον φίλο που λέει για μαθήματα στο σχολείο ναι συμφωνώ αλλά θα πρέπει και οι γονείς να δείχνουν στα παιδιά επισεις όταν κάποιος σέβεται τον εαυτό του θα σεβαστεί και τον άλλον όταν οδηγά, οποιος κατάλαβε για τους άλλους δεν θα μπορέσω.

      Διαγραφή
  13. Μας επαινούν για κάτι και εμεις βγάζουμε ολη τη μιζέρια μας. Παντα κάτι μας φταίει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ