Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Παλαιός Παντελεήμονας: Χωριό βγαλμένο από παραμύθι

Κρεμασμένος στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου και σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων, ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι αδιαμφισβήτητα ένα χωριό που δεν περνά απαρατήρητο. Γι’ αυτό το λόγο είναι και τόσο δημοφιλές και αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης, τον πιο δημοφιλή στην Πιερία.

Ο παραδοσιακός οικισμός μέσα στη φύση

Μια πλατεία με αιωνόβια πλατάνια, πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, λιθόκτιστα καλντερίμια και ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο. Όλα όσα θες για να περάσεις μερικές μέρες ξεκούρασης γνωρίζοντας μια από τις πιο ξεχωριστές περιοχές της Ελλάδας. Στον Παλαιό Παντελεήμονα ο χρόνος μοιάζει να σταματά. Έτσι έχεις μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσεις ένα υπέροχο τοπίο γεμάτο δέντρα και μια υπέροχη θέα καθώς το χωριό διαθέτει την καλύτερη πανοραμική θέα του Θερμαϊκού κόλπου. Ενώ αποτελεί έναν τουριστικό προορισμό, ωστόσο απολαμβάνεις ταυτόχρονα την ησυχία που αναζητάς σε μια απόδραση.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις αρχές του 1980, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος πραγματοποίησε εκεί ορισμένα γυρίσματα της ταινίας του «Μεγαλέξαντρος». Αρκετά χρόνια αργότερα και συγεκριμένα το 2008, ο Κώστας Κουτσομύτης βρήκε στον παλαιό Παντελεήμονα το ιδανικό σκηνικό για την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος της Διδούς Σωτηρίου «Ματωμένα Χώματα».

Τι θα δεις και τι θα κάνεις

Μόλις φτάσεις στον Παλαιό Παντελεήμονα και για να γνωρίσεις καλύτερα το χωριό ξεκίνα τις βόλτες. Περπάτησε στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, θαύμασε τα αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια και τα γραφικά καταστήματα που διαθέτουν παραδοσιακά προϊόντα και είδη λαϊκής τέχνης. Μη διστάσεις να ακολουθήσεις τα διάφορα μονοπάτια και τα στενά. Σε οδηγούν σε μικρές γωνιές – έκπληξη μέσα στο χωριό. Εξάλλου η είσοδος με αυτοκίνητα στο χωριό δεν επιτρέπεται, κάτι που το κάνει ακόμη πιο γοητευτικό.

Φυσικά αν φτάσεις στο συγκεκριμένο χωριό, δε γίνεται να μην επισκεφθείς την αναπαλαιωμένη εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Ο σημερινός ναός ανεγέρθηκε στα 1914, αμέσως σχεδόν μετά την απελευθέρωση της περιοχής. Αντικατέστησε παλαιότερο ναό στην ίδια θέση.

Αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας ή των δραστηριοτήτων στο βουνό στον Παλαιό Παντελεήμονα έχεις την ευκαιρία να κάνεις κάτι τέτοιο. Πεζοπορία, ορειβατική ποδηλασία και αναρρίχηση είναι τα πιο συνηθισμένα.

Αυτό που δε θα βρεις στον Παλαιό Παντελεήμονα είναι η έντονη νυχτερινή ζωή. Ωστόσο, αντ’ αυτού μη χάσεις ην ευκαιρία να κάνεις έναν περίπατο προς την είσοδο του χωριού κοντά στο πάρκινγκ. Από εκεί θα θαυμάσεις την υπέροχη θέα αλλά και τον εκπληκτικό έναστρο ουρανό, όλες τις εποχές του χρόνου.

Πώς θα πας

Ξεκινώντας με το με αυτοκίνητο για να φτάσεις στον Παλαιό Παντελεήμονα θα διανύσεις 400 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 110 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη. Θα φτάσεις στο χωριό μέσω της Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης και θα βγεις στην έξοδο του Νέου Παντελεήμονα. Από εκεί σε απόσταση 5 χιλιόμετρα από την Εθνική οδό, περνώντας μέσα από τον Νέο Παντελεήμονα θα συναντήσεις τον Παλαιό Παντελεήμονα.

Tip 1: Συνδύασε το ταξίδι σου με μια μικρή εκδρομή στις περιοχές. Μη χάσεις την ευκαιρία να δεις από κοντά το μοναδικής ομορφιάς κάστρο του Πλαταμώνα.

Tip 2: Ο Παλαιός Παντελεήμονας φημίζεται και για το καλό φαγητό του. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα στις ταβέρνες και σίγουρα δε θα απογοητευτείς. Αν σου αρέσει το κρέας σίγουρα πρέπει να δοκιμάσεις ζυγούρι αλλά και κάποιο κοκκινιστό παρέα με ντόπιο κρασί.

Tip 3: Φεύγοντας μην ξεχάσεις να αγοράσεις για το σπίτι γλυκά του κουταλιού, ζυμαρικά, κουμαρορακή και το φημισμένο ανθόμελο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ