Συχνά μάλιστα η έλλειψη ύπνου συνδέεται με παιδική κατάθλιψη, άγχος, ενώ ενέχεται ακόμη και ο κίνδυνος αυτοκτονίας ή ο κίνδυνος αυτοτραυματισμού. Η πρόκληση είναι να βεβαιωθεί ο γονιός, ότι το παιδί θα κοιμηθεί τις ώρες που πρέπει. Πως όμως θα πρέπει να είναι ο ποιοτικός ύπνος για ένα παιδί;
Τα 3 στοιχεία του ποιοτικού ύπνου για παιδιά
Αρχικά υπάρχουν 3 καίρια στοιχεία που απαρτίζουν τον ποιοτικό ύπνο για παιδιά.
Α) Το πρώτο πράγμα, που χρειάζονται τα παιδιά είναι ύπνος επαρκούς διάρκειας, ώστε να ξεκουραστούν πραγματικά.
Β)Εξίσου σημαντική είναι και η ποιότητα του ύπνου, δηλαδή το να κοιμούνται χωρίς ενδιάμεσα ξυπνήματα ή διακοπές.
Γ)Τέλος, είναι ο χρόνος του ύπνου. Αυτός ο χρόνος περιλαμβάνει τη ρουτίνα πριν τον ύπνο καθώς και τον χρόνο αφύπνισης. Είναι πολύ σημαντικό ο χρόνος, που έχετε ορίσει, ότι διαρκούν αυτές οι διαδικασίες, να είναι ο ίδιος καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ναι ακόμη και το Σαββατοκύριακο.
Στρώματα και συνήθειες ύπνου ίσης σημασίας
Βάζοντας στη ζυγαριά στρώματα και συνήθειες ύπνου θα διαπιστώσει κανείς, ότι είναι και τα δύο ίσης σημασίας. Παρότι οι περισσότεροι γονείς αναγνωρίζουν το βάρος των παραπάνω 3 στοιχείων στον ύπνο των παιδιών, είναι εύκολο να αλλάξει αυτή η σειρά. Μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως το ευχάριστο χάος των διακοπών ή οι ανακατατάξεις, που έφερε στη ζωή μας η πανδημία.
Ακόμη και σε απλές συνθήκες της καθημερινότητας εντοπίζονται λόγοι, που διακόπτουν αυτές τις συνήθειες. Ένα παράδειγμα είναι η διαφωνία παιδιών και γονέων, τα πολυάσχολα προγράμματα και η επιμήκυνση της χαλαρής διάθεσης του Σαββατοκύριακου και στις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι, ώστε η οικογένεια να ξαναβρεί τους ρυθμούς της.
Πως θα εφαρμόσετε σταθερές συνήθειες ύπνου
Το παν για τις σωστές συνήθειες ύπνου του παιδιού είναι οι γονείς. Ο ρόλος τους είναι καθοριστικός στη διαμόρφωσή τους. Αυτές πρέπει να διαμορφώνονται από νωρίς και οι γονείς πρέπει να είναι σταθεροί σε αυτές.
Ορίστε και διαμορφώστε τις σταθερές της οικογένειες σχετικά με τον ύπνο
Τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερο από την παρατήρηση παρά με τα λόγια. Γι’ αυτό δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους ρητούς και άρρητους κανόνες της οικογένειας. Για να κοιμούνται όλοι καλά στο σπίτι, δεν μπορεί να υπάρχουν απαράβατοι κανόνες για τα παιδιά, τη στιγμή που οι γονείς χαριεντίζονται σχετικά με την κακή ρουτίνα ύπνου τους.
Αν ο ύπνος στα άνετα μαξιλάρια ύπνου και κρεβάτια μας, παρουσιάζεται ως τιμωρία και όχι ως δώρο για την υγεία μας, όπως είναι, και τα παιδιά έτσι θα το εκλάβουν.
Οι γονείς πρέπει να είναι συνεπείς προς αυτά που επιβάλουν. Θα πρέπει να είναι πρότυπο για τα παιδιά. Αν έχετε συνηθίσει να βλέπετε τηλεόραση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, τότε θα πρέπει να χαλιναγωγήσετε αυτή τη συνήθειά σας. Χρησιμοποιήστε θετικό τρόπο έκφρασης για τις συνήθειές σας σχετικά με τον ύπνο και δώστε προσοχή στο τι λέτε και πώς επικοινωνείτε τις συνήθειές σας. Μη σχολιάζετε τον ύπνο, τουλάχιστον όχι μπροστά στα παιδιά, ως ευκαιρία να έχουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους οι γονείς.
Στοχεύστε στη συνέπεια, αλλά με ευελιξία
Οι γονείς συχνά κάνουν δύο κοινά, αν και εκ διαμέτρου αντίθετα λάθη. Οι γονείς παραιτούνται από όρια και κανόνες συνολικά. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας όσων τα παιδιά θέτουν ως πρόβλημα στην εξίσωση. Το προσωπικό ταμπεραμέντο των παιδιών ή φαινόμενα σχετικά με την ηλικία. Για παράδειγμα το αποκορύφωμα της επιθετικής συμπεριφοράς του παιδιού, που έρχεται συχνά στις ηλικίες 2-3 ετών ή οι αλλαγές στις συνήθειες ύπνου, που έρχονται με την εφηβεία, κάνουν τους γονείς να παραιτούνται από τους κανόνες, που με επιμονή όρισαν.
Υπάρχουν κι εκείνοι οι γονείς, που γίνονται άκαμπτοι. Βλέπουν ως πεδίο αντίθεσης τον ύπνο και επιδίδονται σε μια μάχη επικράτησης, όπου ο ενήλικας κερδίζει.
Η ισορροπία θα στείλει τα παιδιά στα κρεβάτια τους!
Η ισορροπία είναι εκείνη που θα στείλει για ύπνο τα παιδιά στα κρεβάτια τους εγκαίρως. Οι γονείς θα πρέπει να είναι επίμονοι και σταθεροί στις αξίες, που διδάσκουν τα παιδιά τους σχετικά με τον ύπνο. Θα πρέπει όμως να παραμένουν και ευέλικτοι, καθώς τα παιδιά θα πρέπει να προσαρμόζουν τις συνήθειές τους ανάλογα με τις μοναδικές ανάγκες τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.