Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

1ος προορισμός των Βούλγαρων η Θεσσαλονίκη για την απόκτηση κατοικίας

Αγαπημένος και πρώτος προορισμός για την απόκτηση δεύτερης κατοικίας των Βούλγαρων αποτελεί η Βόρεια Ελλάδα με ιδιαίτερη προτίμηση στη Θεσσαλονίκη και τις παραθαλάσσιες περιοχές, όπου οι επενδύσεις σε ακίνητα από τους πολίτες της γειτονικής χώρας συνεχίζονται με ανοδικό ρυθμό.

Το αγοραστικό τους ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως σε οικόπεδα με σκοπό την ανέγερση κατοικιών, σε ακίνητα (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, βίλες), ξενοδοχεία αλλά και εμπορικά ακίνητα τόσο για προσωπική όσο και για επαγγελματική χρήση. Η εύκολη πρόσβαση εξάλλου από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και η εύκολη επιχειρηματική διαδικασία βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Όπως επισημαίνει στο ThessToday.gr και ο Κώστας Γεωργάκος, μεσίτης, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών & Εκτιμήσεων Ακινήτων Ν.Α. Ευρώπης και πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, η Κεντρική Μακεδονία και κατ’ επέκταση η Βόρεια Ελλάδα είναι επενδυτικοί σταθμοί για τη Βουλγαρία, μια χώρα με σταθερή πορεία ανάπτυξης τα τελευταία 20 χρόνια, εξαιρώντας τα έτη της οικονομικής κρίσης. Το εμπορικό ισοζύγιο μάλιστα της Ελλάδας με την Βουλγαρία, της οποίας το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,6% το 2022, αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ με τις επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών να είναι ισχυρές από τη δεκαετία του 1990.

«Ένα από τα όνειρα των Βούλγαρων ήταν η πρόσβαση στη θάλασσα της Βόρειας Ελλάδας με έμφαση στη Θεσσαλονίκη, το οποίο σε συνδυασμό με την οικονομική τους ανάπτυξη άρχισε να υλοποιείται. Οι επενδύσεις τους είναι πολυεπίπεδες στο real estate, δηλαδή από ένα πολύ μικρό ακίνητο μέχρι και οικοδομική δραστηριότητα. 

Όσον αφορά τα εμπορικά ακίνητα ιδίως, είναι από τις λίγες γειτονικές χώρες που επενδύουν στην πόλη, καθώς το γεγονός ότι είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύει την επιχειρηματική τους ανάπτυξη στην Ελλάδα. Αντιθέτως, η Σερβία δεν μπορεί να επενδύσει με την ίδια ευκολία», εξήγησε ο κ. Γεωργάκος, ενώ πρόσθεσε ότι η παρουσία των βουλγάρικων επιχειρήσεων στη χώρα μας και ιδιαίτερα, στη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να το επιβεβαιώσει.

Το προφίλ των Βούλγαρων επενδυτών

Όσον αφορά τις περιοχές όπου επιλέγουν να επενδύσουν οι Βούλγαροι, πρώτη στη λίστα των ατόμων με αρκετά υψηλά εισοδήματα και για επενδύσεις εφεδρικού χαρακτήρα παραμένει η Θεσσαλονίκη, ένας 12μηνος και ιδανικός προορισμός που προσφέρει τη δυνατότητα ακόμη και για αυθημερόν επισκέψεις από τη γείτονα χώρα (Σόφια-Θεσσαλονίκη σε μόλις 3 ώρες περίπου οδικώς). 

«Οι Βούλγαροι έρχονται στη Θεσσαλονίκη όλο τον χρόνο ενώ το καλοκαίρι αυξάνονται οι μέρες διαμονής τους. Όταν επισκέπτονται την Ελλάδα, δεν νιώθουν ότι αλλάζουν χώρα, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με τους Έλληνες που ταξιδεύουν στη γειτονική χώρα», σημείωσε ο κ. Γεωργάκος.

Στη συνέχεια, ακολουθεί ο νομός Χαλκιδικής για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών και τιμών (εξοχικές κατοικίες και τουριστικά συγκροτήματα), ενώ κάποιοι μεγάλοι Βούλγαροι επενδυτές στρέφονται και προς την Πιερία για επενδύσεις ανάλογου χαρακτήρα. Από την άλλη, τα οικονομικά ασθενέστερα άτομα επενδύουν κυρίως προς την Ασπροβάλτα, την Καβάλα και γενικότερα στις περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας.

Ερωτηθείς για το αν η αύξηση των τιμών στην αγορά ακινήτων έχει επηρεάσει τον ρυθμό των επενδύσεων, ο κ. Γεωργάκος ανέφερε ότι ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων που έχουν προκληθεί στην αγορά οφείλεται και στις επενδυτικές κινήσεις των Βούλγαρων. 

Συγκεκριμένα, αυτό αφορά περιοχές όπως η Ασπροβάλτα και το Οφρύνιο Καβάλας με τις τιμές των ακινήτων, όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών & Εκτιμήσεων Ακινήτων Ν.Α. Ευρώπης, να έχουν εκτιναχθεί λόγω της αγοραστικής δραστηριότητας των Βούλγαρων.

Την εκτίμηση έκανε ακόμη ο κ. Γεωργάκος για την περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων από τους κατοίκους της Βουλγαρίας τα επόμενα χρόνια. Όπως επισήμανε: «Αν δεν μεσολαβήσει κάποια μεγάλη παγκόσμια κρίση, οι επενδύσεις από Βουλγαρία προς την Ελλάδα θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Δηλαδή τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ του εμπορικού ισοζυγίου θα αυξηθούν, όπως και ό,τι έχει σχέση με ακίνητα, οικιστικά και επαγγελματικά», τόνισε.

Καμπανάκι για τις καθυστερήσεις στα σύνορα

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για μια ακόμη φορά ο κ. Γεωργάκος για τις καθυστερήσεις και τις ουρές οχημάτων που δημιουργούνται στα χερσαία σύνορα της Βόρειας Ελλάδας, επισημαίνοντας την ανάγκη να δοθεί περισσότερη έμφαση από την πολιτεία προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση. «Το μοναδικό εμπόδιο για τους Βούλγαρους είναι οι καθυστερήσεις στα χερσαία σύνορα. 

Αν δεν μεριμνήσουν οι αρμόδιοι φορείς, οι Βούλγαροι θα στραφούν σε άλλα μέρη της χώρας τουλάχιστον για τις διακοπές τους, καθώς πλέον υπάρχουν περισσότερες αεροπορικές πτήσεις από τη Σόφια προς τη νότια Ελλάδα. Φέτος, υπήρξαν σημάδια βελτίωσης στα σύνορα, αλλά χρειάζεται να γίνουν κι άλλες παρεμβάσεις ώστε να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής», είπε καταλήγοντας ο κ. Γεωργάκος.

4 σχόλια:

  1. Το αιώνιο όνειρο των "φίλων" Βουλγάρων: η Μακεδονία , η Θεσσαλονίκη και τα ζεστά - γαλανά νερά του ελληνικού Αιγαίου!
    Αιώνες περιτριγυρισμένοι από... "φίλους"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμείς τους δίνουμε το θάρρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άντε με το καλό να αρχίσουν να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ,Νερό ,ΔΕΗ,κοινόχρηστα,δημοτικό φόρο,ΕΡΤ, και βενζίνη 2+€ αν μείνουν μέρες στο σπίτι τους εδώ.,μέσα στην 5ετια θα το πουλήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτα είναι προβλήματα που έχουν όσοι βγάζουν ενα χιλιάρικο μηνιάτικο.... όχι των συγκεκριμένων Βουλγάρων που έχουν άλλα εισοδήματα

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ