Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Συσκέψεις για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στην Ημαθία

Με θέμα την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Τ.Ο.Π.Π.), στην Βέροια.

Ο Κώστας Βεργώνης, προϊστάμενος πολιτικής προστασίας Ν. Ημαθίας, εξηγεί πως η Περιφέρεια έχει προνοήσει καταρτίζοντας το «Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας Υδάτινου Διαμερίσματος Δυτ. Μακεδονίας». Αφ’ ενός το επίπεδο επικινδυνότητας σε περιοχές του Δήμου Βέροιας είναι χαμηλό έως μέσο, αφ’ ετέρου είναι δύσκολο να προβλεφθεί ένα τόσο ακραίο φαινόμενο πως θα επιδράσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες του λόγω κορεσμού του υπεδάφους.

«Εξ αιτίας των καταστροφικών είχαμε οδηγίες από την Πολιτική Προστασία να σχεδιάσουμε τρόπους για την αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων», σημειώνει.

«Με την φύση δεν μπορούμε να τα βάλουμε, αλλά πρέπει να προλάβουμε τις εξάρσεις της όποτε θα εμφανιστούν».

Όπως είπε στην ΕΡΤ3, ο κ. Βεργώνης τα φράγματα του Αλιάκμονα έγιναν με εκτίμηση πλημμύρας που σημειώθηκε τα τελευταία 1000 έτη. Μπορεί να διαχειριστεί 1.600 κυβικά νερού, αλλά εάν ξεπεράσει αυτήν την ποσότητα πρέπει να ανοίξουμε τα θυροφράγματα για να μην πλημμυρίσει η γύρω περιοχή και τα χωριά»..

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προνοήσει για πλημμυρικά φαινόμενα. Όμως, όσα σχέδια και αν έχουν εκπονήσει δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να αντιμετωπίσουμε τέτοιες εξαιρετικά σπάνιες καταστάσεις.

«Πρέπει να δράσουμε στην πρόληψη, διότι έχουμε 2.000 στρέμματα στην αρμοδιότητά μας. Τα πιο σημαντικά είναι τα φράγματα. Έχουμε κάποια έργα που ολοκληρώνονται και κάποια για τα οποία έχουν ήδη γίνει μελέτες, όπως η οριοθέτηση κάποιων φραγμάτων που καταλήγουν στον Αλιάκμονα. Είναι ενδεικτικό ότι το φράγμα του Ιλαρίωνα, κατασκευής του 2014, έχει πρόβλεψη μέγιστης πλημμύρας 10.000 ετών. Αντίστοιχα το φράγμα στα Ασώματα και στην Συκιά έχει πρόβλεψη 1000 ετών».

Από τα σημαντικότερα σημεία στην περιοχή είναι η περιφερειακή Τάφρος 66, στο ύψος της γέφυρας Πολυπλατάνου, που σύμφωνα με τον κ. Βεργώνη, αποτελεί την ασπίδα για την αντιπλημμυρική προστασία του κάμπου της Ημαθίας και της Πέλλας, από τα νερά του Αλμωπαίου, του Εδεσσαίου, της Αράπιτσας, τα ρέματα Κουτίχα, Σκορπιούμ Παπαβρύση, καθώς και του Τριποτάμου και Αλιάκμονα.

«Οφείλουμε να αναθεωρήσουμε και να εξελίξουμε τα μοντέλα σύμφωνα με τις διαθέσεις της φύσεως». Σύμφωνα με τον κ. Βεργώνη, στην περιοχή Καλής στην Πέλλα έχουν ωριμάσει μελέτες για την κατασκευή ενός φράγματος που θα έχει τριπλή λειτουργία, για αντιπλημμυρική προστασία, για άρδευση και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για ένα τεράστιας σημασίας έργο για χιλιάδες κατοίκους.

Στην προληπτική αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι σημαντική η εκταμίευση κονδυλίων με στόχο την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, όπως τόνισαν στην Σύσκεψη. Αυτά όμως δεν αρκούν. Όπως σημειώνει ο κ. Βεργώνης σημαντική είναι η ενημέρωση του κόσμου. «Γίνονται σημαντικά βήματα μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας να ενημερώσουμε τον κόσμο, ειδικά στα σχολεία για να μπορούν συμπεριφερθούν ανάλογα, σε περίπτωση ακραίων φαινομένων».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι παράνομες αμμοληψίες στις όχθες και η απόρριψη μπάζων, από ασυνείδητους, που δεν αντιλαμβάνονται ότι θα βρούν το πρόβλημα στην πόρτα τους είπε ο κ. Βεργώνης. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως κάθε επιπόλαιη ενέργειά προκαλεί προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Πως θα ξεπεραστεί η δυσκολία συλλογής λεπτομερών δεδομένων εδάφους που είναι σημαντικά για την μοντελοποίηση των πλημμυρών και την αντιμετώπισή τους; Σε αυτό έρχεται να βοηθήσει η τεχνολογία τηλεπισκόπησης που ανέπτυξε μια μέθοδο για την εφαρμογή τεχνικών αισθητήρων LiDAR. Βασίζεται σε ένα μη επανδρωμένο τηλεχειριζόμενο αεροσκάφος (UAV), που φέρει κάμερες, αισθητήρες και χαρτογραφεί περιοχές κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, παρέχοντας στοιχεία υψηλής ανάλυσης για την μοντελοποίηση πλημμυρών.

Η παραγωγή δεδομένων DEM χρησιμοποιώντας το σύστημα LiDAR έχει περισσότερα πλεονεκτήματα, καθώς τα δεδομένα LiDAR μπορούν να ληφθούν σε περιοχές υψηλής βλάστησης, κατά την διάρκεια και της νύχτας, όπως και σε συνθήκες μεγάλης νέφωσης. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες σε μελέτες του 2017 και στην ανωτέρω για να ληφθούν πληροφορίες για το πόσο νερό πλημμυρίζει και πόσο βαθιά μια περιοχή, για την διαχείριση των πλημμυρικών πεδιάδων και την εκτίμηση των ζημιών, τα υψομετρικά δεδομένα στην επιφάνεια της γης αντιπροσωπεύουν ένα από τα κύρια στοιχεία για τις μελέτες μιας πλημμύρας.

Παράλληλα, η υπο-εδάφια χαρτογράφηση με το σύστημα LiDAR μπορεί να δείξει την ύπαρξη των παλαιότερων υδάτινων οδών, που δεν φαίνονται από την παρατήρηση της επιφάνειας του εδάφους, και οι οποίες στο πέρασμα του χρόνου, συνήθως με την ανθρώπινη παρέμβαση, εξαφανίστηκαν αλλά συνεχίζουν να αναζητούν την φυσική τους ροή και διέξοδο, προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα. Επιπλέον, γίνεται εργαλείο για τον σχεδιασμό χρήσεων γης, αποφεύγοντας τις συνήθεις συγκρούσεις χρήσεων, για αγροτικούς, οικιστικούς ή βιομηχανικούς σκοπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ