Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Όλες οι αλλαγές στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών

Ανατροπές στο καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων 1.000.000 μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών σχεδιάζει να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Το πλάνο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει την επανεξέταση από μηδενική βάση της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω μιας νέας κλίμακας φορολόγησης των καθαρών κερδών από την ατομική άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Το «σήμα» έδωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν επτά στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως τα προηγούμενα χρόνια οι ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν λάβει μια σειρά από φοροελαφρύνσεις, καθώς από το 2020 είδαν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται ακόμα και κατά 60% λόγω της ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας, με τον συντελεστή 9% που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, την «κατάργηση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου.

Αλλαγές θα υπάρξουν στον έλεγχό τους και στις δαπάνες που αναγνωρίζονται και εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους. Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών σχεδιάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία «MyDATA». Όσον αφορά την υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας, θα αφορά τα νομικά πρόσωπα με ετήσιο τζίρο 1.000.000 ευρώ. Σε αυτή τη φάση, για την ασφάλιση των κατοικιών έχει ψηφιστεί και πρόκειται να εφαρμοστεί το κίνητρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, ενώ υποχρεωτική είναι η ασφάλιση για τα ακίνητα με στεγαστικό δάνειο. Οπότε δεν θα υπάρξει άλλο μέτρο υποχρεωτικότητας. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Μάιο του 2024, όταν θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου κατοχής ακινήτων.  

Πηγή

5 σχόλια:

  1. Ειναι case study σε κορυφαία πανεπιστήμια οικονομικών το πρόβλημα της Ελλάδος, η κυβερνήσεις των τελευταίων 10 ετών έχοην δώσει μοναδικά κίνητρα στον ιδιωτικό τομεα, την χαμηλότερη φορολόγηση στον δυτικό κόσμο σε επιχειρήσεις, διευκολύνσεις χρηματοδότησης από τις τράπεζικα ιδρυματα, συγκρατήση κόστους παραγωγής , εξαιρετικη συνεργασία υπηρεσιών κράτους που ευνοούν όσους κάνουν εξαγωγες.

    Είναι τυχερή η Κίνα και η βιομηχανία της, που οι Έλληνες δεν εκμεταλευοντε το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση Μητσοτακη για την ιδιωτική πρωτοβουλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν γίνεται να δηλώνει ελεύθερος επαγγελματίας εισόδημα έως 10.000 ευρώ και να δίνει ετήσια βεβαίωση για φορολογική χρήση σε υπάλληλο 11.200 ευρώ .....γκέγκε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο τεβε και στην εφορία χρωστάνε ιδιωτικοί υπαηλοι;

      Διαγραφή
    2. Τι σχέση έχει ο ιδιωτικός υπάλληλος με το πρώην ΤΕΒΕ , αφού στο φορέα ΤΕΒΕ είναι των επαγγελματιών , νομικών προσώπων κλπ. του ιδιωτικού τομέα ! Εάν χρωστάει ο ιδιωτικός υπάλληλος στην εφορία , οφείλετε μόνο όταν δεν του κρατά σωστά τον φόρο προς απόδοση και εάν έχει άλλα εισοδήματα , πχ από χωράφια ή από ενοίκια .........

      Διαγραφή
  3. μερος των ελευθερων επαγγελματιων με την ευθυνη του κρατους ειναι οι μεγιστοι φοροφυγαδες και οι οποιοι φυσικα ειναι αυτοι που περνουν τα κινητρα για καθε ειδους επιδοτησεις οπως πχ Εοικονομω, κλιματιστικα, ψυγεια κτλ. Ο κοσμος το εχει τυμπανο και το κρατος κρυφο καμαρι...το τονιζω φυσικα ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ και μαλιστα γνωστες κατηγοριες. Φυσικα οι υπαλληλοι επι χρονια συντηρουν τον κρατικο προυπολογισμο....Η εντιμοτητα στην φορολογια εχει παει εδω και χρονια περιπατο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ