Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Από την Ημαθία στην Αμερική, με αντίπαλο τον Μέσι

Τον «γέννησε» η ποδοσφαιρική Ημαθία, τον ανέδειξε ο ΠΑΟΚ και πλέον ζει το American dream με τη φανέλα της Chicago Fire και σε ένα πρωτάθλημα γεμάτο αστέρες.

Ο Γιώργος Κούτσιας μίλησε για την παρουσία του στο MLS αλλά και το προσεχές παιχνίδι της Εθνικής Ελπίδων κόντρα στην Ανδόρα.

«Έχει όλα τα χαρακτηριστικά για γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής και να κάνει μεγάλη καριέρα» είχε παραδεχθεί ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, Φρανκ Κλόπας. Ο άνθρωπος που, πλέον, βρίσκεται στο τιμόνι της Chicago Fire έχοντας περάσει από τη θέση του βοηθού προπονητή όταν η ομάδα του ανακάλυψε ένα από τα μεγάλα ελληνικά ταλέντα.

Τα παραπάνω λόγια καθρεφτίζουν το πρόσωπο του Γιώργου Κούτσια ο οποίος από τον περασμένο Φλεβάρη ζει το δικό του «American dream», καθώς συνυπάρχει στον μαγικό κόσμο του MLS. Ένα 19χρονο αγόρι, που μεγάλωσε στον ΠΑΟΚ, ξεπετάχτηκε από τον Βόλο και τώρα είναι βασικό μέλος της Chicago Fire με την οποία έχει δείξει ήδη δείγματα του ταλέντου του.

Ο νεαρός φορ κλήθηκε στις επιλογές του Νίκου Παπαδόπουλου για την Εθνική Ελπίδων και θα είναι διαθέσιμος για το παιχνίδι κόντρα στην Ανδόρα (12/09) το οποίο θα είναι το δεύτερο για τη χώρα μας στο πλαίσιο των προκριματικών για το EURO U21.

Με αφορμή αυτό, ο Έλληνας επιθετικός μοιράστηκε στο Gazzetta όλα όσα βιώνει στις ΗΠΑ, το πόσο του άλλαξε τη ζωή η συγκεκριμένη μεταγραφή αλλά και την άφιξη του Λιονέλ Μέσι στο MLS. Παράλληλα αναφέρεται στη… χημεία που υπάρχει στην Εθνική Ελπίδων, τους στόχους αλλά και το ιδιαίτερο παιχνίδι κόντρα στην Ανδόρα.

– Αρχικά πες μου για το κλίμα στην Εθνική Ελπίδων αυτή τη στιγμή ενόψει του αγώνα με την Ανδόρα;

“Το κλίμα είναι πολύ καλό, είμαστε ενωμένοι σαν ομάδα και θέλουμε πολύ να πάμε στην Ανδόρα και να επιστρέψουμε με τη νίκη. Προετοιμαζόμαστε καλά, είχαμε και το φιλικό με τον Παναθηναϊκό Β’ και είδαμε που υστερούμε και που όχι. Πρέπει να βελτιώσουμε κάποια πράγματα αυτές τις μέρες αλλά θεωρώ ότι είμαστε έτοιμοι για την Ανδόρα. Πρέπει να νικήσουμε γιατί μετά έχουμε τα ματς με την Κροατία και την Πορτογαλία που είναι δύο αρκετά δύσκολα παιχνίδια. Θα τα δώσουμε όλα”.

– Έχει επηρεαστεί η ομάδα από την εντός έδρας ισοπαλία με τη Λευκορωσία στην πρεμιέρα;

“Εγώ δεν ήμουν σε εκείνο παιχνίδι, είχα πάει στην Κ19 για τα προκριματικά του EURO. Δεν ήμουν τότε στην ομάδα και δεν γνωρίζω τι ακολούθησε. Όμως τώρα που είμαι εδώ ότι δεν έχει επηρεαστεί κανείς και τίποτα. Το παιχνίδι με τη Λευκορωσία έχει περάσει, είμαστε έτοιμοι για το ματς με την Ανδόρα και σκεφτόμαστε μόνο τους τρεις βαθμούς. Όλα τα παιδιά είμαστε πολύ καλά”.

– Επειδή έχετε μικρό χρονικό περιθώριο για να κάνετε μαζί προπονήσεις και είστε μία νέα ομάδα, θεωρείς ότι έχετε βρει… χημεία;

“Έχουμε κάποιες προπονήσεις και έχουμε παίξει φιλικά οπότε έχουμε βρεθεί μεταξύ μας. Θεωρώ ότι έχουμε την κατάλληλη χημεία μεταξύ μας, έχουμε ποδοσφαιριστές για να βοηθήσουν τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μία καλή πορεία. Ο προπονητής μας βοηθάει συνεχώς, να μας δώσει οδηγίες, το σύστημα, πως θα αμυνθούμε. Για όλα… έχουμε γενικά ένα πολύ καλό κλίμα”.

– Ποιο θα είναι το κλειδί για τη νίκη κόντρα στην Ανδόρα;

“Έχουμε δει κάποια βίντεο και προετοιμαζόμαστε για αυτόν τον αγώνα, έχουμε καταλάβει πως η Ανδόρα είναι μία ομάδα που παίζει κλειστά στην άμυνα και αρκετά πίσω. Αμύνεται στο μισό το δικό της και αυτό φαίνεται και από τα τελευταία παιχνίδια που έχει δώσει. Το κλειδί θα είναι κάποιες πάσες και το κάθετο ποδόσφαιρο για να σπάσουμε την αντίπαλη άμυνα. Δηλαδή από την άμυνα στον άξονα και από εκεί στα άκρα ή στον φορ. Επίσης χρειάζεται να δοκιμάσουμε σουτ έξω από την περιοχή και πολύ σημαντικές είναι και οι στημένες φάσεις που θα μας βοηθήσουν”.

– Είχες αγωνιστεί στα προκριματικά για το EURO U19 αλλά στην τελική φάση δεν πήγες…

“Να σου πω την αλήθεια, στεναχωρήθηκα που δεν πήγα στο EURO με την Κ19 αλλά έδωσα τα πάντα στα προκριματικά για να φτάσει η ομάδα στα τελικά της διοργάνωσης. Περάσαμε απίστευτες στιγμές στους δύο προκριματικούς και τα καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι εκεί. Δεν έδωσα το παρών καθώς ήμουν στην Chicago Fire και δεν υπήρχε διακοπή λόγω των εθνικών ομάδων και είχαμε παιχνίδια με την ομάδα και επέλεξε να με κρατήσει γιατί με χρειαζόταν. Στεναχωρήθηκα αλλά έχω μάθει στη ζωή ότι κάτι χάνεις αλλά κάτι κερδίζεις”.

– Άξιζε κάτι παραπάνω αυτή η ομάδα και αν η εμπειρία σου σε αυτά τα προκριματικά είναι οδηγός για την Κ21;

“Θεωρώ ότι αν ήμασταν κάπως διαφορετικά στα τελικά, γιατί έλειπαν κάποιοι παίκτες από το βασικό σχήμα, πιστεύω θα πηγαίναμε ακόμα καλύτερα. Είχαμε μία βάση από τα προκριματικά. Επειδή είδα την ομάδα, δεν αντιπροσωπεύει αυτό που είδαμε στα τελικά του EURO με αυτό που είχαμε παίξει στα προκριματικά. Όλη ομάδα στα τελικά έδωσε τα πάντα, προσπάθησε και το πάλεψε. Νομίζω ότι αν ήταν καλύτερες οι συνθήκες και οι συγκυρίες, θα είχαμε πιθανότητες ακόμα και να το πάρουμε. Είμαι πολύ σίγουρος για αυτό που λέω. Δεν φοβηθήκαμε κανέναν στα προκριματικά, δεχθήκαμε μόλις δύο γκολ, βάλαμε δέκα και θεωρώ ότι αυτή η ομάδα δεν πήρε τα αποτελέσματα που της άξιζαν. Σίγουρα τώρα στην Κ19 είναι διαφορετικά από της Κ21 στο φορμάτ της UEFA αλλά για εμένα όλα τα ματς είναι το ίδιο. Αν δείξουμε αυτό που μπορούμε, τότε είμαι σίγουρος ότι θα πάμε πολύ καλά”.

– Όσον αφορά την Εθνική Ανδρών, είναι ένα όνειρο για σένα;

“Είναι όνειρο από παιδί να παίξω στην Εθνική Ανδρών. Από μικρός έβλεπα όλα τα παιχνίδια και ήλπιζα κάποια να παίξω σε αυτό το επίπεδο. Είναι πραγματικά όνειρο και για αυτό δίνω τον καλύτερό μου εαυτό, παλεύω, δουλεύω και εύχομαι μία μέρα να βρεθώ εκεί”.

– Πάμε στο κομμάτι του MLS. Όταν άκουσες την πρώτη φορά για το ενδιαφέρον της Chicago Fire πως ένιωσες;

“Κοίτα, οποιαδήποτε ομάδα και αν ενδιαφερθεί για εσένα, είναι κάτι που σε χαροποιεί. Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να σε θέλει ο προπονητής, ο σύλλογος και να σου κάνουν πρόταση για να πας εκεί. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στη Chicago Fire καθώς είναι μία ομάδα και σε ένα πρωτάθλημα που έχει πολύ μέλλον. Έρχονται πολύ καλοί παίκτες, ο ρυθμός είναι πολύ γρήγορος και μπαίνουν αρκετά γκολ. Ένας επιθετικός έχει πολλούς χώρους για να δείξει πράγματα. Η ομάδα φτιάχνει ένα πολύ όμορφο προπονητικό στο οποίο θα μπούμε με τη νέα σεζόν εδώ. Είναι υπερσύγχρονο και τρεις φορές καλύτερο από αυτά που έχουμε στην Ελλάδα”.

– Ήταν δύσκολη η προσαρμογή;

“Είναι μεγάλη ευκαιρία που βρίσκομαι σε αυτή την ομάδα αν και η προσαρμογή ήταν δύσκολη. Έφυγα από τον ΠΑΟΚ για πρώτη φορά έπειτα από το 2012, δηλαδή κοντά στα δέκα με έντεκα χρόνια. Ήταν δύσκολο για εμένα να φύγω σε αυτή την ηλικία από τους γονείς μου, την οικογένεια μου, τους φίλους μου, την καθημερινότητά μου για να πάω σε άλλη ήπειρο. Κάτι “ξένο” για εμένα και σίγουρα οι πρώτοι μήνες και γενικά η πρώτη χρονιά ήταν κάτι περίεργο, κάπως διαφορετικό αλλά πάντα προσπαθώ να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό. Έχω βάλει κάποια γκολ, έχω παίξει σε ματς και σιγά-σιγά προσαρμόζομαι όλο και περισσότερο. Από την επόμενη σεζόν πιστεύω θα είναι ακόμα καλύτερη”.

– Εκεί βρίσκεται και ο Φρανκ Κλόπας που έχει ελληνικές ρίζες και έχει αγωνιστεί στη χώρα μας. Πόσο σε βοήθησε;

“Με βοήθησε πάρα πολύ. Είναι ένας άνθρωπος που εκτιμάω πάρα πολύ, με βοηθάει και από την πρώτη μέρα με στηρίζει σε όλους τους τομείς. Μου έδειξε πως θα κινούμαι στους χώρους, πως θα ενσωματωθώ στην ομάδα, αυτό που ζητάει ο σύλλογος. Ήταν δεύτερος προπονητής, έγινε πρώτος για λίγο και με στήριξε αρκετά και τότε για να προσαρμοστώ και να βγάλω τον εαυτό”.

– Με ποιον έχεις έρθει πιο κοντά και αν τους έχεις μάθει ελληνικά;

“Με τον Σακίρι μιλάμε αρκετά, προσπαθώ να του μάθω τα βασικά από την ελληνική γλώσσα, είμαστε πολύ φίλοι όπως και με άλλα παιδιά όπως ο Σελάσι από την Ελβετία. Με όλους γενικά έχουμε δεθεί, είμαστε φίλοι και είναι πολύ καλό για εμένα για να προσαρμοστώ. Θα ήταν δύσκολο να μην κάνω παρέες και εκτός γηπέδου”.

– Πώς είναι ως χαρακτήρας ο Σακίρι;

“Είναι εξαιρετικός χαρακτήρας και δείχνει κάθε φορά που μπαίνει στο γήπεδο, έναν ποδοσφαιριστή που δεν έχει κάνει… τίποτα. Σαν να ξεκινάει τώρα. Θέλει να βοηθάει την ομάδα, τους παίκτες… όπως κάνει και σε εμένα. Σε κάθε προπόνηση μου μιλάει, μου δίνει συμβουλές, με στηρίζει και αυτό πρέπει να κάνει ένας τόσο έμπειρος παίκτης προς τους νεότερους. Είναι καλός άνθρωπος γιατί έχει εμπειρία και θέλει να βοηθάει τους μικρούς όχι απλώς για να εξελιχθούν αλλά για να φτάσουν στο επίπεδο που έχει φτάσει αυτός. Είναι και από τους αρχηγούς της ομάδας οπότε η βοήθειά του είναι πολύτιμη”.

– Ποιες είναι οι διαφορές του ελληνικού πρωταθλήματος με το MLS;

“Στο MLS όλες οι ομάδες είναι ίσες. Ο τελευταίος μπορεί να νικήσει τον πρώτο ας πούμε. Είναι ένα γρήγορο πρωτάθλημα σε αντίθεση με την Ελλάδα που είναι πιο αργό. Μπαίνουν πολλά γκολ καθώς είναι ανοιχτό παιχνίδι από τις ομάδες, έχει καλύτερους ποδοσφαιριστές, πολύ όμορφα γήπεδα που είναι γεμάτα σε κάθε αγώνα, τύπου 20-25 χιλιάδες θεατές σε κάθε ματς. Εδώ το βλέπουν σαν γιορτή, δεν υπάρχει πίεση ή άγχος. Παίζει για να το ευχαριστηθείς, για να κάνεις αυτό που αγαπάς. Μέσα από αυτό πρέπει να βγάλεις τον καλύτερό σου εαυτό για να κάνεις το επόμενο βήμα. Στην Ελλάδα θεωρώ ότι ήμαστε πίσω σε αυτό από το MLS. Θεωρώ ότι παγκοσμίως είναι μέσα στα top 5 πρωταθλήματα”.

– Στο πρωτάθλημα βρίσκεται και ο Μέσι πλέον με την Ίντερ Μαϊάμι. Πες μου για το πόσο επηρέασε προς το θετικό το πρωτάθλημα η άφιξη του και τι σημαίνει για εσένα;

“Θα παίξουμε στις 04/10 (ξημερώματα της 5ης Οκτωβρίου στην Ελλάδα) κόντρα στην Ίντερ Μαϊάμι. Τι να σχολιάσω τώρα… δεν μπορείς να πεις κάτι, απλά να το απολαύσεις. Είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο και όλοι οι παίκτες που είναι στο MLS είναι τυχεροί που θα τον έχουν αντίπαλο. Ακόμα πιο τυχεροί οι συμπαίκτες του στο Μαϊάμι. Είναι κάτι μοναδικό ότι θα παίξω με αυτόν τον παίκτη που έγραψε και γράφει ιστορία. Για εμένα ας πούμε δεν το φανταζόμουν μικρός ότι θα παίξω κόντρα στον Μέσι… το ήθελα αλλά δεν το φανταζόμουν. Ήθελα να φτάσω στο επίπεδο να παίξω κόντρα στον Μέσι και τα κατάφερα όμως δεν το περίμενα”.

– Υπάρχει κάποιος παίκτης που έχει αγωνιστεί μαζί του στο MLS και τον έβλεπες μικρό στην τηλεόραση;

“Ο Σακίρι είναι σίγουρα ένας τέτοιος παίκτης γιατί έχει παίξει σε τοπ ομάδες όπως η Μπάγερν και η Λίβερπουλ. Μου είχε βγάλει και μία τρομερή ασίστ για να σκοράρω. Μετά είναι ο Μπεντέκε που έπαιξα πρόσφατα. Πολύ καλός φορ που ήξερε να παίζει με πλάτη και με το κεφάλι. Κρατάει την μπάλα απίστευτα που έχει περάσει από Premier League. Και είναι και ο Ντάγκλας Κόστα ή ο Ινσίνιε που έχει περάσει από τη Νάπολι. Είναι πολλοί παίκτες. Βέβαια και με τον Βόλο είχα παίξει κόντρα στον Μαρσέλο και στον Χάμες Ροντρίγκες για παράδειγμα που εξίσου έχουν παίξει σε μεγάλες ομάδες. Αλλά το κορυφαίο θα είναι σε έναν μήνα (γέλια)”.

– Σου λείπει η Ελλάδα;

“Μου λείπει η Ελλάδα και περισσότερο η οικογένεια μου. Όταν τους είχα εδώ, τους έβλεπα κάθε δέκα μέρες. Τώρα που έφυγα όμως και έχω να τους δω τόσο καιρό, καταλαβαίνω πόσο μου λείπουν. Είχα να έρθω μισό χρόνο στην Ελλάδα, είναι λίγο δύσκολο, ειδικά για τον πατέρα μου γιατί τον έβλεπα σχεδόν κάθε μέρα και τώρα μου λείπει αρκετά. Έχει έρθει κάποιες φορές στο Σικάγο αλλά είναι ένα από τα άτομα που τον αγαπάω πάρα πολύ, του έχω αδυναμία και μου λείπει πολύ. Είναι ένας άνθρωπος, που για να παίζω τώρα στο MLS, αυτός με καθοδήγησε, με έκανε να έχω όνειρα για το μέλλον, ήταν πάντα δίπλα μου, το στήριγμα μου. Με τον ΠΑΟΚ έκανε τα πάντα για να μπορέσει να με πηγαίνει και να φτάσω σε αυτό το επίπεδο. Η οικογένεια μου όταν ήμουν μικρός δεν είχε χρήματα, αλλά έκανε θυσίες”.

– Τι είδους θυσίες;

“Ερχόταν το μεσημέρι μετά τη δουλειά και επί τέσσερα χρόνια με πήγαινε από το χωριό μέχρι τη Θεσσαλονίκη για το προπονητικό και μετά γυρνούσαμε. Ήταν 1,5 ώρα στο πήγαινε και άλλο τόσο στο γύρνα. Εγώ πήγαινα σχολείο, γυρνούσα και φεύγαμε κατευθείαν. Σκέψου διάβαζα στο αμάξι, έτρωγα στο αμάξι. Έχω περάσει πολύ δύσκολα μικρός”.

1 σχόλιο:

  1. βλεπεις?
    ολοκληρη αμερικα δεν εχει ουτε παιχτες!!!!! γιορικας
    speaking

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ