Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε ψηφιακό fast forward, με «λοκομοτίβα» τις μεγάλες τεχνολογικές επενδύσεις παγκόσμιων κολοσσών, που έχουν στο επίκεντρό τους το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό.
Την ίδια στιγμή, οι υποδομές καινοτομίας της πόλης βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, ενώ η Θεσσαλονίκη κερδίζει πόντους στον παγκόσμιο χάρτη τόσο ως προορισμός επενδύσεων νεοφυών εταιρειών, όσο και ως ελκυστικός προορισμός για τους πολλά υποσχόμενους digital nomads, ενώ, ταυτόχρονα, η πόλη διεκδικεί ρόλο και στην ταχέως ανερχόμενη αγορά των data centers.
Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο του The Third Thessaloniki Metropolitan Summit -που οργανώνει ο Economist και το powergame.gr στο Βελλίδειο στις 7-8 Σεπτεμβρίου-, σε ειδική ενότητα με τίτλο «Northern Greece: A potential tech pioneer and Hub».
Μία από τις πλέον εμβληματικές ψηφιακές πρωτοβουλίες, που έχουν θέρετρο τη Θεσσαλονίκη και η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, είναι η δημιουργία του THESS INTEC, του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς, που θα εγκατασταθεί στην περιοχή της Περαίας. Στο THESS INTEC αναφέρθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας ότι θα αρχίσει να κατασκευάζεται στις αρχές του 2024.
«Να σταθώ στην εξαιρετικά μεγάλη σημασία που αποδίδω στο THESS INTEC, αυτόν τον πνεύμονα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Αναμένουμε πια μόνο την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, οι πόροι έχουν βρεθεί και εκτιμώ ότι το έργο αυτό θα αρχίσει να κατασκευάζεται στις αρχές του 2024», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης όσον αφορά την πρόοδο του έργου.
Το THESS INTEC, με προϋπολογισμό 75 εκατ. ευρώ (ιδιωτικά κονδύλια 40 εκατ. ευρώ και 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης), θα εγκατασταθεί σε έκταση 757 στρεμμάτων στην Περαία και θα λειτουργήσει ως υποδοχέας εταιρειών προηγμένης τεχνολογίας, με στόχο να αναδείξει τη Θεσσαλονίκη σε πόλο έρευνας και καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα είναι έτοιμο στο τέλος του έτους και ήδη αναμένεται η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο χωροθετεί τρεις ζώνες εντός του THESS INTEC: η πρώτη είναι η «Τεχνόπολις» (521 στρέμματα), η οποία περιλαμβάνει κέντρα έρευνας, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, βιομηχανίες προηγμένης τεχνολογίας. Η δεύτερη είναι η ζώνη τουρισμού αναψυχής (48 στρέμματα), που θα περιλαμβάνει τουριστικά καταλύματα, εγκαταστάσεις αναψυχής και συνεδριακό κέντρο, ενώ η τρίτη ζώνη είναι ζώνη πρασίνου (180 στρέμματα).
Απόβαση πολυεθνικών ομίλων
Το THESS INTEC, η βορειοελλαδική πολιτεία καινοτομίας, θα έρθει να κεφαλαιοποιήσει τη μεγάλη τεχνολογική κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια, από βαριά ονόματα της παγκόσμιας επιχειρηματικής σκηνής.
Μία από τις τελευταίες αντίστοιχες κινήσεις είναι η επένδυση των 70 εκατ. ευρώ του αμερικανικού ασφαλιστικού κολοσσού της Chubb. Ο όμιλος που αποτελεί τη Νο1 εισηγμένη ασφαλιστική στον κόσμο, με παρουσία σε 54 χώρες παγκοσμίως, 34.000 εργαζομένους και 52 δισ. ευρώ εγγεγραμμένα ασφάλιστρα, δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη τεχνολογικό Κέντρο Επιχειρηματικών Υπηρεσιών (CBSG).
Το Πάρκο εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη του 2023 θα απασχολεί πάνω από 160 άτομα υψηλής εξειδίκευσης. Αν και ο σχεδιασμός της εταιρείας δεν περιλαμβάνει εμπορική δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα, το τεχνολογικό hub της Chubb στη Θεσσαλονίκη θα έχει παγκόσμια εμβέλεια, υποστηρίζοντας τη δραστηριότητα του αμερικανικού ομίλου ανά την υφήλιο.
Εκατοντάδες διεθνή projects «τρέχει» ήδη από τη Θεσσαλονίκη η αμερικανική πολυεθνική Deloitte, η οποία έχει εγκαταστήσει στην πόλη από τον Ιανουάριο του 2018 το Deloitte Alexander Competence Center (DACC), ένα πανευρωπαϊκό κέντρο τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης και καινοτομίας, στο οποίο σήμερα απασχολούνται πάνω από 1.000 άτομα.
Στα «βαριά» ονόματα, που έχουν επενδύσει στο δυναμικό της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνεται, εδώ και μια τριετία, και η Accenture. Το γραφείο της εταιρείας στην πόλη «τρέχει» ήδη 50 projects, απασχολώντας πάνω από 220 εργαζομένους, με στόχο τα 500 άτομα, αφού βρίσκεται σε αναζήτηση προσωπικού για προσλήψεις σε τομείς υψηλής εξειδίκευσης.
Το «βαρύ πυροβολικό»
Ως θρυαλλίδα για πολλές νέες τεχνολογικές επενδύσεις, που έχει ήδη προσελκύσει ή αναμένεται να προσελκύσει η Θεσσαλονίκη, λειτουργεί το Thessaloniki Pfizer Digital & Global Hub, έκτασης 5.750 τ.μ., στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη. Ο παγκόσμιος κολοσσός επενδύει 100 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη, εξελίσσοντας την πόλη σε πόλο υπερτοπικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων με διεθνή εμβέλεια, απασχολώντας ήδη 800 εργαζομένους: εξ αυτών οι 450 απασχολούνται στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (Pfizer Centre for Digital Innovation) και 350 στο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών της Pfizer.
Εν τω μεταξύ, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη τη λειτουργία ενός νέου παγκόσμιου τμήματος της Pfizer, το «Safety Surveillance & Risk Management», το οποίο έχει ως αντικείμενο την ασφάλεια των φαρμάκων και τη «φαρμακοεπαγρύπνηση».
Παράλληλα, μία από τις πιο φιλόδοξες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη είναι το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco. Το έργο έχει ολοκληρωθεί και αποτελεί σημείο αναφοράς για την καινοτομία στην πόλη από τον Ιούνιο του 2020.
Η «βάση» της Cisco στη Θεσσαλονίκη, έκτασης 1.300 τ.μ., αποτελεί το 15ο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας της εταιρείας παγκοσμίως και στόχος του είναι η ενίσχυση της καινοτομίας, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και η προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού στην Ελλάδα.
Κερδίζει πόντους στις startups
Από τα δυνατά ψηφιακά χαρτιά της πόλης αποτελεί η έκθεση καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας BEYOND, την οποία διοργανώνει σε ετήσια βάση η HELEXPO-ΔΕΘ. Η έκθεση έρχεται να ενισχύσει τη δυναμική της πόλης ως τόπος προορισμού επενδύσεων νεοφυών εταιρειών, με τη Θεσσαλονίκη να μπαίνει όλο και πιο συστηματικά στα ραντάρ των founders που αναζητούν τόπο για την εγκατάσταση της startup τους.
Σύμφωνα με τον Δείκτη «Global Startup Ecosystem Index, 2023» της StartupBlink, η Θεσσαλονίκη για το τρέχον έτος βελτίωσε κατά 42 θέσεις την επίδοσή της μεταξύ των πιο ελκυστικών πόλεων στον κόσμο για τις startups. Για την ακρίβεια, για το 2023 η πόλη κατακτά την 465η θέση παγκοσμίως και τη 13η στα Βαλκάνια.
Προς Θεσσαλονίκη κοιτούν οι digital nomads
Τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως ισχυρού περιφερειακού παίκτη στον τομέα της τεχνολογίας φαίνεται ότι αναγνωρίζει η πολλά υποσχόμενη -εργασιακά- ομάδα των ψηφιακών νομάδων.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του NomadList, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των digital nomads, κατακτώντας τη 206η θέση ανάμεσα στους 1.400 πιο δημοφιλείς προορισμούς για ψηφιακούς νομάδες σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με στοιχεία του NomadList, στα assets που αναγνωρίζουν οι ψηφιακοί νομάδες στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο, το κόστος ζωής, η ασφάλεια και η έλλειψη εγκληματικότητας, η διαθεσιμότητα χώρων εργασίας, η προσβασιμότητα, η ποιότητα ζωής και οι ικανοποιητικές ταχύτητες του internet.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.