Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πάμε Γιαννιτσά; Ξεκίνησε η εμποροπανήγυρη - Θα διαρκέσει 8 ημέρες

Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου άνοιξε «τις πύλες της» η Εμποροπανήγυρη Γιαννιτσών και ετοιμάζεται και φέτος -όπως και κάθε χρόνο άλλωστε- να υποδεχτεί στις 8 ημέρες που διαρκεί, χιλιάδες επισκέπτες, από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. 

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν χθες στις 8.00 το βράδυ, από τον Δήμαρχο Πέλλας, Γρηγόρη Στάμκο, παρουσία πολιτικών και των τοπικών αρχών. Αμέσως μετά, ακολουθήσαν παραδοσιακοί χοροί στο Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών. 

Πλήθος εκθετών και χιλιάδες επισκεπτών αναμένεται να δώσουν και φέτος για άλλη μια χρονιά το παρόν σε αυτόν τον θεσμό, ο οποίος όπως έχει τονίσει ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος «κρατιέται ζωντανός αλλά και εξελίσσεται όλα αυτά τα χρόνια συνδέοντας το παραδοσιακό στοιχείο με τις σύγχρονες τάσεις και προοπτικές και αποδεικνύει πόσο η τοπική μας κοινωνία είναι συνδεδεμένη με τον πατροπαράδοτο τρόπο ζωής και τις ρίζες μας».

Η Εμποροπανήγυρη Γιαννιτσών θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου.

Ιστορική αναδρομή

Ο θεσμός του πανηγυριού των Γιαννιτσών είναι μια κληρονομιά της Τουρκοκρατίας που ξεκινά το 1859 και εξελίσσεται σταδιακά σε ένα μεγάλο εμπορικό γεγονός της Μακεδονίας η σημασία του οποίου ήταν ιδιαίτερα καθοριστική για τον χαρακτήρα και την εξέλιξη της περιοχής. 

Την περίοδο του πολέμου που οδήγησε στην απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους και στην καταστροφή μέρους του οικιστικού της ιστού, η λειτουργία της εμποροπανήγυρης διακόπτεται για μερικά χρόνια. 

Την ξανασυναντάμε το 1921 σε μία περίοδο όπου το εμπόριο ζώων βρίσκεται σε άνθιση και το βάρος των δραστηριοτήτων της μεταφέρεται στο χώρο του κτηνιατρείου όπου λαμβάνει χώρα η ζωοπανήγυρης των Γιαννιτσών ή το ζωοπάζαρο όπως συνήθιζαν να το αποκαλούν. 

Η εμποροπανήγυρη Γιαννιτσών στη σύγχρονη της μορφή, εμφανίζεται αρκετά χρόνια αργότερα με τα εγκαίνια της να γίνονται σε έναν καινούργιο χώρο, όπου βρίσκεται σήμερα το Πνευματικό Κέντρο και το Δημοτικό Μέγαρο, ενώ όταν και ο χώρος αυτός δεν επαρκούσε, μεταφέρθηκε εκεί όπου λειτουργεί  μέχρι σήμερα. 

Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια παραμένει ψηλά ως θεσμός, αλλά και μέσα στις καρδιές των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής των Γιαννιτσών που την αγάπησαν και την αγαπούν, ως ένα κομμάτι από τη  ζωής τους. 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ