Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ανακαλύφθηκε άθικτη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Τουρκικός δήμος υποστηρίζει πως σε ανασκαφές στην περιοχή βρέθηκε άθικτη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και παραδόθηκε σε τοπικό μουσείο.

Σε δήλωσή του ο δήμος Ντούζτσε, που βρίσκεται κοντά στην Προύσα, αναφέρθηκε στην κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου λέγοντας ότι ανακαλύφθηκαν νέα ευρήματα στις ανασκαφές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με την άδεια της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων στην αρχαία πόλη Prusiasad Hypium («Προῦσα πρὸς τῷ Ὑππίῳ ποταμῷ») στην περιοχή Κονουράλπ. Στην εν λόγω δήλωση αναφέρεται ακόμα ότι η κεφαλή του Μεγάλου Αλεξνάδρου παραδόθηκε στο Μουσείο Κονουράλπ.  

«Οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι συνειδητοποίησαν ότι επρόκειτο για ένα εύρημα, πραγματοποίησαν λεπτομερώς τις ανασκαφές και αποκάλυψαν μια κεφαλή - πορτραίτο που δεν είχε καταστρέφει», τονίζεται και προστίθεται πως το κομμάτι εξετάστηκε από ειδικούς. «Σε αποτέλεσμα της διαβούλευσης με ειδικούς της ιστορίας και υπαλλήλους του Τμήματος Ανασκαφών και Ερευνών, διαπιστώθηκε ότι η κεφαλή ανήκε στον Μέγα Αλέξανδρο, βασιλιά της Μακεδονίας», είπαν. 

Ανάλογη και η δήλωση του μουσείου, όπου αναφέρεται επίσης ότι κατά την ανασκαφή αποκαλύφθηκε μια «κεφαλή του Μεγάλου Αλέξανδρου» διαστάσεων 23 εκατοστών (από το κεφάλι μέχρι το λαιμό) που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ.. 

Επίσης κατά την περιγραφή του ευρήματος επισημαίνεται πως τα μάτια κοιτάζουν προς τα πάνω, υπάρχουν σημάδια από τρύπες στις κόρες των ματιών και το στόμα είναι ελαφρά ανοιχτό, που δεν αποκαλύπτει πολλά από τα δόντια. Κάνει λόγο ακόμα για μακριά σγουρά μαλλιά μέχρι το λαιμό μοιρασμένα και στις δύο πλευρές της κεφαλής και με χωρίστρα στη μέση του μετώπου.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από τα μέσα στα κοινωνικής δικτύωσης του Τμήματος Ανασκαφών και Ερευνών.

Πηγή

10 σχόλια:

  1. του Τζίζους θα βρεθεί κανα άγαλμα/προτομή? Όχι, γιατί ο Τζίζους είναι επινοημένο πρόσωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως επινοημένο είναι και αυτό που νομίζεις ότι έχεις στο κεφάλι.

      Διαγραφή
    2. 22 Σεπτεμβρίου 2023 στις 9:39 π.μ. Ο Χριθτούληθ να σε έχει καλά. Και που σαι, μην πάρεις την νέα ταυτότητα, θα έχει τον αντίχριστο μέσα της.

      Διαγραφή
    3. 12:01μμ ελπίζω να με έχει καλά,την ταυτότητα φυσικά και θα την πάρω γιατί ο αντίχριστος δεν μπαίνει σε πράγματα ,αλλά μέσα μας. Ίσως κάποια στιγμή αντιληφθείς ότι επαγγελματίες θρησκόληπτοι και οι άθεοι χωρίς αιτία δεν διαφέρουν .

      Διαγραφή
  2. Αν είμασταν τυχεροί ,ο Τσιπρας θα μπορούσε να ειχε λύσει και το πρόβλημα ονομασίας του ψευδοκράτους των κατεχόμενων περιοχων στην Κυπρο.
    Θα του ερχόταν κάποια ιδέα για το όνομα του κρατους.
    Σίγουρα.

    Με γεωγραφικο προσδιορισμο, οχι μλκιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τον Τσίπρα δεν ξέρω,αλλά οι ομοϊδεάτες σου την Μ.Ασια θα την ονόμαζαν Μακεδονία και δεν θα αναγνώριζαν το τουρκικό κράτος ή μήπως η Τουρκία είναι μεγάλο κράτος και όχι Σκόπια και εκεί εξαντλείται ο μακεδονομαχισμος , γατάκι .Όσο για την Κύπρο διάβασε λίγο ιστορία για να καταλάβεις ποια αφορμή οδήγησε στην κατοχή,οι ομοϊδεάτες σου υπέρκυπριωτες κυπριοτομαχοι πιο ρόλο παίξανε.

      Διαγραφή
  3. Το 2ο αιώνα μχ.? Ο λόγος που έγινε το άγαλμα εκατοντάδες χρόνια μετά ? Αν είναι αυτό στην φώτο για μαϊμού μου φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το λόγο που γίνονται και σήμερα

      Διαγραφή
    2. Είχαν επικοινωνιολόγους και τότε,πες μου ένα άγαλμα που έγινε τώρα με θέμα το 1500μχ,και να είναι άλλης εθνότητας ήρωας ή εξέχων πρόσωπο,από εξυπνάδες επιφανειακές χορτάσαμε.

      Διαγραφή
  4. Μερικοί λέτε μλκες , συγνώμη αλλά έτσι είναι , ξεφεύγετε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ