Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

5 εξετάσεις που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα μέσα στον χρόνο

Η λίστα με το τι έχει να κάνει μια μαμά μέσα στην ημέρα της, ποτέ δεν τελειώνει. Πρέπει να ετοιμάσει τα παιδιά για το σχολείο, να τα πάει στο σχολείο, να πάει για δουλειά, να μαγειρέψει, να πάει τα παιδιά στις δραστηριότητες, στους γιατρούς τους και γενικότερα σε όλα τα ραντεβού που προκύπτουν καθημερινά.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που οι γυναίκες και δη οι μαμάδες, αφήνουν τα δικά τους ιατρικά ραντεβού τελευταία. Μια έρευνα του 2023 διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισές (45%) των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα παρέλειψαν μια προληπτική εξέταση τους τελευταίους 12 μήνες. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο σημαντικά είναι τα ραντεβού των παιδιών με τους παιδιάτρους, εξίσου σημαντικά είναι και τα δικά σας ιατρικά ραντεβού.

Συχνά σκεφτόμαστε ότι θα πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό μας, μόνο αν αισθανθούμε μια αδιαθεσία, όμως δεν θα έπρεπε. Οι προληπτικές εξετάσεις δεν εξοικονομούν μόνο χρόνο και χρήμα, αλλά σώζουν ζωές.

Σκεφτείτε λίγο τι θα λέγατε στην καλύτερή σας φίλη ή ένα αγαπημένο πρόσωπο; Σίγουρα θα θέλατε να φροντίσουν τον εαυτό τους, σωστά; Ήρθε η στιγμή να σκεφτείτε το ίδιο για τον εαυτό σας.

Να ποιες είναι οι εξετάσεις που πρέπει να μην ξεχνάτε να κάνετε κάθε χρόνο

Επίσκεψη στον παθολόγο

Κάθε γυναίκα θα πρέπει να επισκέπτεται τον παθολόγο της. Μετά από ένα γρήγορο check up που θα πραγματοποιήσει, θα ζητήσει και ανάλογες εξετάσεις, όπως είναι οι αιματολογικές.

Γενικές εξετάσεις αίματος

Οι περισσότεροι γιατροί, αναφέρουν ότι θα πρέπει μια φορά το χρόνο οι γυναίκες να κάνουν γενικές εξετάσεις αίματος. Μέσα από αυτές τις εξετάσεις θα φανεί αν υπάρχει για παράδειγμα έλλειψη σιδήρου, βιταμινών, αν οι ορμόνες του θυεοειδούς είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και αν όλα γενικότερα βαίνουν καλώς.

Γυναικολογικός έλεγχος και τεστ ΠΑΠ

Ακόμη ένας έλεγχος που πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, είναι ο γυναικολογικός. Η έγκαιρη διάγνωση καταστάσεων και η αντιμετώπισή τους καθώς και η σωστή παρακολούθηση, προστατεύουν τη γυναίκα από πολύ σοβαρές και επίπονες καταστάσεις όπως για παράδειγμα το καρκίνο της μήτρας, του τραχήλου ή τον ιό των κονδυλωμάτων (HPV). Μέσα από αυτόν τον έλεγχο μπορούν επίσης να προληφθούν και άλλες παθολογικές καταστάσεις του κόλπου όπως για παράδειγμα η κολπίτιδα ή η τραχηλίτιδα.

Υπέρηχος μαστού και μαστογραφία

Ακολουθώντας την ίδια λογική, όπως και με τον γυναικολογικό έλεγχο, η μαστογραφία και ο υπέρηχος μαστού είναι ζωτικής σημασίας για μια γυναίκα και θα πρέπει να γίνεται μια φορά τον χρόνο. Σκοπός αυτών των εξετάσεων είναι να εντοπίσουν τον καρκίνο πριν αυτός γίνει ογκίδιο. Οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό θα πρέπει να κάνουν την πρώτη τους μαστογραφία μεταξύ 35-40 ετών. Οι γυναίκες μικρότερης ηλικίας δεν υποβάλλονται σε μαστογραφία γιατί ο μαζικός αδένας είναι ευαίσθητος και πολύ πυκνός. Αν υπάρχει ιστορικό μπορούν να κάνουν -μετά από συνεννόηση με τον γιατρό τους ένα υπερηχογράφημα μαστών.

Δερματολογικός έλεγχος

Ένα από τα λιγότερο πολυσυζητημένα ραντεβού με γιατρό που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα είναι ο ετήσιος έλεγχος δέρματος. Οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν μια φορά τον χρόνο δερματολογικό έλεγχο, ξεκινώντας από την ηλικία των 21 ετών. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας (American Academy of Dermatology Association), ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός καρκίνος στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ποσοστά υψηλότερα στις γυναίκες κάτω των 50 ετών σε σύγκριση με τους άνδρες.

Κατά τη διάρκεια ενός δερματικού ελέγχου, ο γιατρός σας θα αναζητήσει αλλαγές σε υπάρχοντες σπίλους ή νέους σπίλους στο δέρμα. Ενώ μπορείτε (και πρέπει) να κάνετε τακτικό αυτοέλεγχο στο σπίτι, ένας ετήσιος δερματολογικός έλεγχος ή ένα ραντεβού με τον δερματολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι αν υπάρχει κάτι θα εντοπιστεί εγκαίρως, ειδικά σε περιοχές του σώματός σας που δεν μπορείτε να δείτε όπως η πλάτη ή το τριχωτό της κεφαλής σας.

Κλείστε ραντεβού με τους γιατρούς σας σήμερα κιόλας. Όπως λέμε συχνά ένα υγειές παιδί, θέλει και μια υγιή μαμά.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ