Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Stop για 3 μέρες στη συγκομιδή συμπύρηνου ροδακίνου πρότεινε ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας

Πραγματοποιήθηκε χτες 3 Αυγούστου στο Μακροχώρι Ημαθίας (αίθουσα πρώην Δημαρχείου) η Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, μέσα σε κλίμα έντονης δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας για τις χαμηλές τιμές στα συμπύρηνα ροδάκινα.

Όπως αναφέρει το imathiotikigi.gr, το παρών έδωσαν παραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι βλέπουν το εισόδημα τους από την συγκεκριμένη καλλιέργεια να μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια οδηγώντας τους σε οικονομικό αδιέξοδο.


Στην συνέλευση-συγκέντρωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης (θα αποτελούσε έκπληξη ενδεχόμενη απουσία του, καθώς δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αγροτικά ζητήματα και παρευρίσκεται σχεδόν σε κάθε συνέλευση των αγροτών) , οι αντιδήμαρχοι Στέλιος Ασλάνογλου και Ηλίας Τσιφλίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος , Ευστάθιος Κελεσίδης και η πολιτευτής ΝΔ Ημαθίας Λίνα Τουπεκτσή. Επίσης το παρών έδωσε και εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Βιομηχανικού Ροδάκινου, Νταούκας Στέφανος (βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των παραγωγών και δίνει το παρών σε όλες τις συνελεύσεις).

Το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, Γκαλαϊτσης Δημήτριος, κάνοντας αναφορά στη θεματολογία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί τη φετινή περίοδο (Χαμηλές τιμές, αυξημένο κόστος, ζημιές στη φυτική παραγωγή που δεν αποζημιώνονται κ.α.) καταθέτοντας μάλιστα πρόταση να σταματήσουν οι παραγωγοί το μάζεμα για 3 μέρες, ως αντίδραση για τις χαμηλές τιμές που δίνουν σε αυτούς οι κονσερβοποιοί.


Στη συνέχεια υπήρξαν τοποθετήσεις, αρχής γενομένου από το Δήμαρχο Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη, ο οποίος δήλωσε ότι είναι σύμφωνος και θα στηρίξει όποια απόφαση λάβει η γενική συνέλευση και θα βρίσκεται δίπλα στους παραγωγούς όπως και έχει κάνει έως τώρα, τους αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, την πολιτευτή ΝΔ Ημαθίας, Λίνα Τουπεκτσή, που προ λίγων ημερών είχε συνάντηση με τον ΥπΑΑΤ κ. Λευτέρη Αυγενάκη και ενημέρωσε τους παραγωγούς για τα όσα συζήτησαν (Υπόσχεση Αυγενάκη για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ κ.α.), ο Νταούκας Στέφανος επίσης έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα και αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε η ΕΕ Βιομηχανικού Ροδάκινου για εκρίζωση των συμπύρηνων, έτσι ώστε να υπάρχει μείωση του όγκου παραγωγής και να επιτυγχάνεται καλύτερη τιμή για τον παραγωγό και φυσικά υπήρξαν προτάσεις από τους αγρότες οι οποίες και συζητήθηκαν.


Τέλος , σε δήλωση του στην imathiotikigi.gr, ο Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας , Γαλανομάτης Γιώργος, ανέφερε « Πραγματοποιήσαμε Γενική Συνέλευση για να μεταφέρουμε την αγωνία και τη δυσαρέσκεια του αγροτικού κόσμου στο ΥΠΑΑΤ και την Κυβέρνηση , καθώς για ακόμη μια χρονιά η βιομηχανία αποφασίζει μόνη της για τη διαμόρφωση των τιμών , αδιαφορώντας και εμπαίζοντας όλους εμάς τους πρωταγωνιστές της υπαίθρου που παράγουμε την πρώτη ύλη. 

Οι τιμές που μας δίνει είναι εξευτελιστικές» μάλιστα συνέχισε λέγοντας ότι «Τιμές 0,31 και 0,32 ευρώ/κιλό για τη φετινή χρονιά με πάνω από 50% μείωση παραγωγής και το κόστος στα ύψη , είχαμε παρακαλώ το έτος 1989 με το κόστος παραγωγής και ζωής να μην έχει καμία σχέση με το σημερινό. Αποφασίσαμε να καταγγείλουμε την ασυδοσία εις βάρος των παραγωγών από την πλευρά της βιομηχανίας, με υπόμνημα που θα καταθέσουμε στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. 

Επίσης καλούμε την ΕΘΕΑΣ και την επιτροπή που όρισε για το βιομηχανικό ροδάκινο , να αποδεχτούν την απόφαση μας για STOP στις παραλαβές για 3 μέρες έτσι ώστε να ασκηθεί η όποια πίεση στη βιομηχανία και να ανεβάσει τις τιμές τουλάχιστο στα επίπεδα του 2021».







8 σχόλια:

  1. Όλα καλά. Αλλά η κ. Λίνα σαν τη πήγε εκεί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν απο καιρο οταν ανελαβε καθηκοντα ο νεος γραμματεας ΝΟΔΕ το πρωτο mail που πηρε μαζι με ευχες ηταν και το ονομα του νεου υποψηφιου Δημαρχου.( ΓΥΝΑΙΚΑ ). Αφου ξεπερασε το πρωτο σοκ,με το στομα ανοιχτο, εφαρμοσε την εντολη ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΠΤΑΣΦΡΑΓΙΣΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ. Το περιστατικο διερρευσε τοτε σε τοπικο blog ( κυριοι ψαχτειτε εχετε διαρροες) και τωρα πια καταλαβαμε γιατι εντεχνως και διακριτικα αποσιωπηθηκε τοτε απο ολους τετοια πληροφορια. Καλη επιτυχια στην νεα και ηλιακα υπαψηφια Δημαρχο της ΝΔ αλλωστε εχει την στηριξη ολων των βουλευτων της ( οπως φαινεται ολοκαθαρα ) και οχι μονο του παραδοσιακου της πολιτικου χωρου.Οι ξαφνικες και απο το πουθενα απο τοτε μεχρι σημερα του γραμματεα επαφες του,αποτελουν αδιαψευτη αποδειξη.Η ενεργη ενασχοληση με τα κοινα του Δημου διπλα στην νεα και ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΗ τελευταια θητεια του νυν Δημαρχου θα ειναι ενα ακομα καλο σεμιναριο στα τοσα που εχει κανει. Ολα αυτα αλλα και οι ιδιαιτερες σχεσεις που εχει με τον Δημο θα την κανουν τον βασικοτερο διεκδικητη του στην μετα ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΗ εποχη .Στης επομενες Δημοτικες εκλογες οι υποψηφιοι δημαρχοι θα εχουν βγει απο κομματικο βρεφονηπιακο σταθμο του Δημου. Και θα θυμισουν στους παλαιοτερους σε ηλικια την παροιμια ΚΑΘΕ ΠΕΡΣΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.Αυτα τα λιγα σε ολους αυτους που νομιζουν οτι η πολη εικαι γεματη προβατα.Εχουμε καταλαβει και λογω ηλικιας πια τα λογια του πρωην αλλα παντα ενεργου Ημαθιαρχη ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ. Μα πανω απο ολα καταλαβαμε οτι ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΙΝΟΙ.

      Διαγραφή
  2. Εκρίζωση των συμπηρηνων για να ανέβει η τιμή....μήπως να γυρίσετε στο δημοτικό,από την πρώτη τάξη και όλας...ήδη έχουν ξεριζωθεί φάρμες,εσείς μιλάτε για 40% μείωση παραγωγής ρωτήστε και εμάς που κάθε χρόνο,εδώ και χρόνια, παραδίδουμε ροδάκινα και κάποτε περιμέναμε ουρές να παραδώσουμε και φέτος μας κερνάνε και καφέ γιατί δεν υπάρχει ψυχή που σήμαινει τουλάχιστον 60 % μειωμένη παραγωγή,και αντί με αυτές τις συνθήκες (ακαρπιες,φάρμες μισές,βροχές) να ανέβει φέτος η τιμή,μας λέτε κόψτε φάρμες να ανέβει του χρόνου; Ούτε πρώτη δημοτικού,κατευθείαν στα νήπια και μάλιστα στα μικρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι τραγικοί οι άνθρωποι στο σύνολό τους. Το πρωί με τους παραγωγούς το βράδυ με τους κονσερβοποιία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 3 μέρες stop στην παράδοση,και την 4? Όλα καλά; Ρε είμαστε για κλάματα. Ο εργάτης σου κουνάει το δάχτυλο 35,40 € και άμα θες, ο γεωπόνος σου κουνάει το δάχτυλο 30,40% πάνω τα φάρμακα και άμα θες, τέλη αρδευτικά,οσδε,έξοδα συναιτερισμου κουνάνε το δάχτυλο και άμα θες και εμείς 3 μέρες stop και όλα καλά; Και λίγα μας κάνουν ε!! Αν υπήρχε λίγο μυαλό και ηγεσία αντί να κουνάμε εμείς το δάχτυλο και όποιος θέλει,καταντησαμε να εξαρτιομαστε από άλλους. Αν όλοι ήταν πρόθυμοι, κλείσε τις εισόδους των συναιτερισμων από τη πρώτη ποικιλία επιτραπέζιου έως και την τελευταία του συμπηρηνου να μην παραδώσει ούτε ένας και μόνο με έγγραφη δήλωση τιμής να ανοίξουν πόρτες,τιμή ασφαλείας υπογεγραμμένη σε χαρτί αλλιώς όλοι είμαστε μάγκες από τα Lidl.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για έναν ανεξάρτητο, πολιτικοποιημένο, ακηδεμόνευτο, ακομμάτιστο συνδικαλισμό 1981 ti me θυμηζει? τι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν όλα γίνονται για τ φαίνεσθαι και η τιμή βγαίνει με γνώμονα το κέρδος των λιγων βιομηχάνων , είναι ξεκάθαρο ότι μας έχουν νοικιάσει την γη με τα δέντρα και τν κόπο μας για ούτε ένα κομμάτι ψωμι...Η λύση είναι μία , ισχυρή οργάνωση και συμμετοχή των αγροτών με στόχο πριν την συγκομιδή να υπογράφουν ελάχιστες τιμές αλλιώς για αλλά πενήντα χρόνια έτσι θα είναι...Το κράτος είναι υπεύθυνο έμμεσα για την κατάσταση που βιώνουμε και άμεσα οι βιομήχανοι - έμποροι ....Στα πλαίσια της αυτοκριτικής ευθυνομαστε και εμείς οι αγρότες που λειτουργούμε κατά μόνας και στα χαμένα χωρίς πλάνο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είστε τόσο προβλέψιμοι που σας εμπαίζουν όπως θέλουν . Αυτό τον καιρό μεζεύουμε ,δεν κάνουμε στοπ. Ήρθαν και οι υποψήφιοι ( που εσείς φέρατε ) να σας υποσχεθούν τί? Πάντος αν τελειώσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις στα γήπεδα των περιχώρων θα ασχοληθούν και με σας . Οι μαζώξεις και οι αποφάσεις πέρνονται πολύ πιο πριν ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ