Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ημαθίας Στέργιος Μουρτζίλας μιλάει αποκλειστικά στο sportsfan.gr

Αποκλειστική συνέντευξη στο sportsfan.gr παραχώρησε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ημαθίας και περιφερειακός σύμβουλος κεντρικής Μακεδονίας Στέργιος Μουρτζίλας. Ο κ. Μουρτζίλας, υποψήφιος στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές με τον συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα, μίλησε στον δημοσιογράφο του sportsfan.gr 
Πρόδρομο Λούγκα και αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που "καίνε" τον χώρο του ποδοσφαίρου της Ημαθίας και όχι μόνο.

sportsfan.gr: Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Μία ακόμη σεζόν για την Ένωση βρίσκεται προ των πυλών, με τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης να αποτελεί ουσιαστικά την αφετηρία για την περίοδο 2023-2024.

Σ. Μουρτζίλας: Πράγματι είμαστε έτοιμοι για το ξεκίνημα της νέας περιόδου. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Ημαθίας, μετά τη δύσκολη δοκιμασία της περιόδου COVID, δηλώνει παρών. Οι δυσκολίες υπήρξαν πάρα πολλές, όπως όλοι γνωρίζετε, τη χρονιά που μας πέρασε, ωστόσο, είμαστε εδώ, στις επάλξεις, έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε.

sportsfan.gr: Στη Γενική Συνέλευση που μόλις ολοκληρώθηκε, αναφερθήκατε στα εμπόδια που έβαλε για την ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων της περσινής περιόδου το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της Γ.Γ.Α. Ήταν πράγματι τόσο δύσκολη η κατάσταση που προέκυψε ή μήπως υπήρξαν και υπερβολές;

Σ. Μουρτζίλας: Οι αναβολές των πρωταθλημάτων που προέκυψαν σε ολόκληρη τη χώρα, σε όλες τις Ενώσεις, και όχι μόνο στη δική μας, μιλούν από μόνες τους… Δεν χρειάζεται εγώ να προσθέσω κάτι άλλο. Δυστυχώς υπήρξε πρόβλημα, και μάλιστα ιδιαιτέρως σοβαρό… Το οποίο μόνο από δική μας ευθύνη μας δεν προκλήθηκε φυσικά…

Η αναμονή αυτή τελικά έκανε τεράστια ζημιά, παρατείνοντας ουσιαστικά το τέλος της περιόδου κατά πολύ, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, όπως ήταν τα μπαράζ των Πρωταθλητών των Ενώσεων, ακόμα και μέσα στον Ιούνιο.

Η Ένωση μας πρωτοστάτησε στο συγκεκριμένο ζήτημα, αποστέλλοντας αλλεπάλληλες επιστολές, με προτάσεις μελετημένες και ικανές να λύσουν τον γόρδιο δεσμό που είχε δημιουργηθεί. Προτάσεις που αποδέχονταν την αναγκαιότητα ύπαρξης του ηλεκτρονικού μητρώου στα πλαίσια της οργάνωσης και της τάξης, αλλά καταργούσαν τη λογική που ήθελε, την εγγραφή σε αυτό ως προαπαιτούμενο για την αγωνιστική συμμετοχή ενός σωματείου στα πρωταθλήματα.

Τι πιο απλό! Γράφεσαι στο Μητρώο, λαμβάνεις κρατική επιχορήγηση. Δεν γράφεσαι; Δεν λαμβάνεις χρήματα από την Πολιτεία. Όμως στα πρωταθλήματα μπορείς να συμμετέχεις ούτως ή άλλως.

Ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις πέσαμε πάνω σε τοίχο, απευθυνόμασταν σε ώτα μη ακουόντων. Δυστυχώς!

sportsfan.gr: Εκτός όμως από το Μητρώο, υπήρξαν και άλλες δράσεις, άξιες αναφοράς. Έτσι δεν είναι;

Σ. Μουρτζίλας: Ναι έτσι είναι. Η περσινή χρονιά είχε πράγματι ποικίλες δράσεις. Η Ένωση μας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία τις Αγωνιστικές Δοκιμασίες των Αξιολογημένων Διαιτητών στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Νάουσας, και μάλιστα δύο φορές. Μία τον περασμένο Αύγουστο και μία τον Σεπτέμβριο.

Και σε αναπτυξιακό όμως επίπεδο, η Ένωση μας ήταν παρούσα. Με τη διοργάνωση Προπονήσεων Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων για τις ηλικιακές κατηγορίες Κ-15 και Κ-14. Θα θυμόσαστε ότι τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε η ανάλογη δραστηριότητα υπό την επίβλεψη των υπευθύνων της ομοσπονδίας στο Γήπεδο Ταγαροχωρίου, για δεύτερη μάλιστα συνεχή χρονιά. Η Ένωση μας ήταν εκεί.

Και ας μην λησμονούμε και τις διοργανώσεις των Τουρνουά Ακαδημιών Hello Football Friend, στο πλαίσιο του προγράμματος Grassroots της Ε.Π.Ο., που πραγματοποιήθηκαν για τις ηλικίες Κ-12 και Κ-10, με απόλυτη επιτυχία, όπως άπαντες ομολόγησαν, τόσο στη Βέροια, όσο και στη Νάουσα.

sportsfan.gr: Ανάλογες δράσεις θα πρέπει να αναμένουμε και την επόμενη χρονιά από την Ένωση σας;

Σ. Μουρτζίλας: Μα φυσικά! Μετά από μία γεμάτη από αγωνιστική δράση σεζόν, είμαστε έτοιμοι να θέσουμε τα θεμέλια για την επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο που ευελπιστούμε να είναι ακόμα πιο επιτυχημένη.

Η αναμόρφωση των κτιριακών μας εγκαταστάσεων είναι το πρώτο και σημαντικότερο μέλημα που έχουμε αναλάβει για το επόμενο χρονικό διάστημα. Αρχικά, ανακατασκευάζοντας τα γραφεία της Ένωσης μας, ούτως ώστε αυτά να εξυπηρετούν τις ανάγκες μας, αλλά και τις ανάγκες ομάδων, παραγόντων και ποδοσφαιριστών. Και σε δεύτερο στάδιο, προχωρώντας στη δημιουργία νέου αθλητικού κέντρου, σύγχρονου, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες όλων των σωματείων-μελών της δύναμης μας, αλλά και των πραγματικών πρωταγωνιστών του αθλήματος που δεν είναι άλλοι από τους ποδοσφαιριστές.

Παράλληλα, στην προχθεσινή Γενική Συνέλευση ανακοινώσαμε και με τον πλέον επίσημο τρόπο τη διεξαγωγή Σχολών Προπονητών για την καλύτερη δυνατή κατάρτιση των προπονητών μας. Έχουμε ήδη ειδοποιηθεί από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ότι έχει λάβει έγκριση η διεξαγωγή Σχολής UEFA B στην Ημαθία τον προσεχή Νοέμβριο και θα ακολουθήσει Σχολή UEFA A, με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης σχολής.

Και φυσικά, η επιτυχής διοργάνωση των Τουρνουά Ακαδημιών Hello Football Friend δεν πρόκειται να σταματήσει στην περσινή σεζόν. Για τη νέα χρονιά έχουμε ήδη αναλάβει τη διοργάνωση και άλλων δράσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος Grassroots. Δράσεις, δράσεων με κοινωνικό και παιδαγωγικό πρωτίστως χαρακτήρα, που θα αφορούν, όχι μόνο το ποδόσφαιρο αναπτυξιακών ηλικιών, αλλά και το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Δράσεις με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, τις οποίες θέλουμε να αγκαλιάσετε όλοι σας. Για να προχωρήσουμε με γοργό βήμα στο μέλλον, το οποίο προδιαγράφεται ιδιαιτέρως αισιόδοξο.

sportsfan.gr: Μιας και αναφερθήκατε στη Γενική Συνέλευση, πέραν των τυπικών θεμάτων, του Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού, αλλά και του Προϋπολογισμού, έγινε κουβέντα και για άλλα ζητήματα… Ζητήματα που πιθανόν να προκαλέσουν συζητήσεις και καλό θα ήταν να διευκρινιστούν… Τι έχετε να μας πείτε επ’ αυτού;

Σ. Μουρτζίλας: Πράγματι, στη Γενική Συνέλευση που παρακολουθήσατε, η Ένωση προέβη σε ορισμένες ενέργειες, οι οποίες επιβάλλεται να προχωρήσουν, λόγω της αλλαγής της αθλητικής νομοθεσίας στην πατρίδα μας και της συμμόρφωσης σε νομικό επίπεδο με τα νέα δεδομένα.

Έτσι, προχωρήσαμε σε προτάσεις εναρμόνισης του Καταστατικού της Ένωσης μας, σύμφωνα με τον αθλητικό Νόμο 4726 / 2020, καθώς υπάρχει χρονικός ορίζοντας να πραγματοποιηθεί αυτή η προσαρμογή.

Παράλληλα, ανακοινώσαμε την εγγραφή και την επανεγγραφή στη δύναμη της Ένωσης μας τριών Σωματείων, ενώ υπήρξε και η αναγκαστική από την νέα νομοθεσία διαγραφή είκοσι τεσσάρων Σωματείων με μακροχρόνια αποχή από τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Ημαθίας.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να κάνω ορισμένες διευκρινίσεις για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, που εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν. Διότι καλό είναι να γνωρίζουμε, πριν ασκήσουμε την οποιαδήποτε κριτική. Και εξηγούμαι…

Η νέα αθλητική νομοθεσία επιβάλλει στις αθλητικές ομοσπονδίες, και κατ’ επέκταση στις Ενώσεις, ως προϋπόθεση αποδοχής της συμμετοχής ενός Σωματείου στις διοργανώσεις τους την εγγραφή στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Κάτι τέτοιο όμως για να συμβεί πρέπει ένα Σωματείο να έχει αγωνιστική δράση κατά τις δύο από τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές περιόδους. Όπως καταλαβαίνετε, για τα Σωματεία που έχουν να αγωνιστούν περισσότερα από τρία χρόνια, η συμμετοχή τους είναι αδύνατη και δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή η συμμετοχή τους από μία Ομοσπονδία ή Ένωση, λόγω του ισχύοντος νόμου. Σε διαφορετική περίπτωση οι παράγοντες των Ομοσπονδιών ή των Ενώσεων που θα λάβουν μία τέτοια απόφαση, θα είναι υπόλογοι έναντι του νόμου.

Η μόνη δυνατότητα που παρέχεται σε ένα σωματείο, το οποίο δεν είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο, είναι να αγωνιστεί κατά τα πρώτα δύο χρόνια μετά την εγγραφή ή την επανεγγραφή του, χωρίς να έχει γραφτεί στο Μητρώο και χωρίς να διαθέτει ειδική αθλητική αναγνώριση.

Ποιο σωματείο μπορεί να το κάνει αυτό; Καταρχάς ένα καινούργιο Σωματείο. Και επίσης ένα Σωματείο που έχει διαγραφεί και αντιμετωπίζεται πλέον από τον Νόμο ως καινούργιο, όταν θα ζητήσει να επανεγραφεί. Κανένα άλλο! Και αυτό είναι απόλυτο… Δεν υπάρχουν «ναι μεν αλλά», ούτε «ήξεις, αφήξεις» στον νόμο.

Αυτή ήταν η λογική της μαζικής διαγραφής Σωματείων, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα εγκλωβίζονταν μέσα στο σύστημα και δεν θα είχαν τη δυνατότητα να επιστρέψουν ποτέ στο γήπεδο, σε περίπτωση που εμφανίζονταν παράγοντες πρόθυμοι να τα επαναδραστηριοποιήσουν. Είναι τόσο απλό το ζήτημα. Την κείμενη νομοθεσία εφαρμόζουμε, δίνοντας παράλληλα στα Σωματεία μία νόμιμη διέξοδο επαναδραστηριοποίησης μελλοντικά.

sportsfan.gr: Κύριε πρόεδρε σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε καλή επιτυχία στις προσεχείς εκλογές.

Σ. Μουρτζίλας: Εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή δύναμη στο δύσκολο έργο της ενημέρωσης, που όμως ειναι σημαντικό για τον αθλητισμό, αλλά και ευρύτερα για την κοινωνία.

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ημαθίας Στέργιος Μουρτζίλας με τον δημοσιογράφο του sportsfan.gr Πρόδρομο Λούγκα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ