Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πήλιο: Ένας τόπος ευλογημένος, μαγευτικός, συναρπαστικός

Τη χάρη, την ποικιλομορφία της φύσης του και τη μοναδική εναλλαγή εικόνων και εμπειριών που προσφέρει, θα τη ζήλευε όχι μόνο κάθε βουνό, αλλά και κάθε προορισμός. Ο λόγος για το Πήλιο, έναν τόπο ευλογημένο, μαγευτικό, συναρπαστικό, που έχει πλέον καταρρίψει το κλισέ του χειμερινού προορισμού που συνοδεύει τη λέξη «βουνό» και συγκεντρώνει εξίσου μεγάλο πλήθος επισκεπτών και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επισκέπτες που εντυπωσιάζονται από την άγρια ομορφιά των παραλιών που βλέπουν στο Αιγαίο, αλλά και από τις τόσες επιλογές που τους περιμένουν για κολύμπι, χαλάρωση και τσιπουράκι μετά ψαροφαγίας, στις ακροθαλασσιές του Παγασητικού. Με τις καταπράσινες πλαγιές του μαγικού βουνού να παρέχουν το ειδυλλιακό φόντο, με τα πλατάνια να σκύβουν πάνω από τα γαλανά, ήρεμα νερά τους και με το πλεονέκτημα της εύκολης προσβασιμότητας, οι παρακάτω παραλίες του Πηλίου αποτελούν ιδανικές, απάνεμες επιλογές για τα μελτέμια του Αυγούστου.

Κάτω Γατζέα

Πρώτη αξιόλογη στάση οδηγώντας 18 χλμ από το Βόλο προς το νότιο Πήλιο, το μικρό παραθαλάσσιο χωριό οφείλει μεγάλο μέρος της δημοφιλίας της ακτής του στο all day beach bar Rivera, που διαχειρίζεται και εξυπηρετεί την πρόσβαση στη βραχώδη αλλά γραφικότατη ακρογιαλιά. Ένας πολυεπίπεδος χώρος με ξύλινα decks, ξαπλώστρες με θέα στο χωριό και τα γαλαζοπράσινα νερά ενός πανέμορφου όρμου, αλλά και φυσική σκιά από πανύψηλους ευκάλυπτους, θα σας παρέχει ό,τι χρειάζεστε για μια ξέγνοιαστη μέρα στη θάλασσα. Η πρόσβαση στα ήρεμα νερά γίνεται μέσω ξύλινων διαδρόμων, εξέδρες εξασφαλίζουν ασφαλή πρόσβαση για βουτιές από τα βράχια που ξετρελαίνουν τα παιδιά, ενώ οι πιο δραστήριοι μπορούν να δοκιμάσουν κανό, SUP, θαλάσσιο σκι, tubes, kayak και wakeboard, καθώς νοικιάζεται πλήρης εξοπλισμός. Η ένταση της μουσικής ανεβαίνει όσο περνάει η ώρα και τα signature cocktails, όπως τα πολύ καλοκαιρινά Hilltop και Madagascar, γίνονται η ιδανική συνοδεία για μια ακόμη βουτιά ή για χαλάρωση στο δεύτερο μπαρ που άνοιξε φέτος στον ίδιο χώρο. Εναλλακτικά, η βοτσαλωτή παραλία του χωριού προσφέρεται για ασφαλή κολύμβηση και παιχνίδι στα ρηχά νερά, γι΄αυτό και προτιμάται τόσο από οικογένειες, όσο και από τους κατασκηνωτές των δύο πλήρως οργανωμένων campings της περιοχής, των Camping Hellas και Camping Συκή, που επίσης μοιράζονται την ίδια ακτή.

Καλά Νερά

Διαχρονικά δημοφιλής προορισμός και ένα από τα μεγαλύτερα παραθαλάσσια θέρετρα του Πηλίου, το χωριό των Καλών Νερών και η εκτεταμένη παραλία του με τη χοντρή άμμο κατακλύζονται από παραθεριστές και περαστικούς λουόμενους όλο το καλοκαίρι. Και δικαίως, αφού εδώ η γραφικότητα συνδυάζεται με πλήρεις παροχές. Πλατάνια και λεύκες διατρέχουν σχεδόν όλο το μήκος της παραλίας, ομπρέλες και ξαπλώστρες παρέχουν σκιά και άνεση, αποδυτήρια και πρόσβαση ΑΜΕΑ φροντίζουν για τη διευκόλυνση και την πρόσβαση όλων, ο κεντρικός μόλος προσφέρεται για βουτιές, τα βραβευμένα με Γαλάζια Σημαία νερά είναι ασφαλή και γαλήνια, ενώ πλήθος καταστημάτων, καφέ και εστιατορίων φροντίζουν να μη σας λείψει τίποτα ακόμη κι αν μείνετε στην παραλία όλη μέρα.

Κορόπη (ή Κορώπη)

*θα βρείτε ταμπέλες και με τους δύο τρόπους γραφής

Συνεχίζοντας νότια, η διαδρομή από τα Καλά Νερά ως την παραλία της Κορόπης, θα σας χαρίσει μερικές μοναδικές εικόνες, με τα άφθονα οπωροφόρα δέντρα να κατακλύζουν εκατέρωθεν το δρόμο: Αχλαδιές εναλλάσσονται με κυδωνιές, κυπαρίσσια με πικροδάφνες και φτέρες με κορομηλιές. Με το όνομά της να τη συνδέει άμεσα με την αρχαία πόλη της Κορόπης και το Μαντείο του Απόλλωνα που βρισκόταν στην περιοχή, η παραλία Μπούφα όπως επίσης αποκαλείται από τους Πηλιορείτες, αποτελεί ένα διαφορετικό σκηνικό από τα διπλανά, κοσμοπολίτικα Καλά Νερά. Με τα ήρεμα νερά της και την επίσης στρωμένη με χοντρή άμμο ακτή της, αλλά με μικρότερο πλήθος υποδομών, προσφέρεται για μια μέρα χαλαρού μπάνιου αλλά και καλού φαγητού. Εδώ θα βρείτε οργάνωση στο κεντρικό κομμάτι της παραλίας, με ομπρέλες και ξαπλώστρες κι ένα από τα καλύτερα παραθαλάσσια εστιατόρια του Πηλίου: Η Κάδη με τη διαφοροποιημένη από τις παραδοσιακές γεύσεις κουζίνα της, σερβίρει προσεγμένα μεσογειακά πιάτα – γευστικότατο το σπαγγέτι marinara και οι ταλιατέλες με μελάνι και ραγού σουπιάς – ως αργά το βράδυ και σας δίνει κάθε λόγο να μη φύγετε από την Κορόπη ακόμη κι όταν βγει το φεγγάρι.

Ράμνος (Παράδεισος)

Μέχρι κάποια χρόνια πριν, η παραλία με την ομώνυμη ταβέρνα, αποτελούσε κοινό μυστικό μεταξύ των ντόπιων, ως παραλία χωρίς υποδομές, ιδανική για ηρεμία και απομόνωση. Μεγάλη σε μήκος, με βοτσαλάκι και αμμουδιά και με χαρακτηριστικό τον ελαιώνα που φτάνει ως την ακτή, είναι πλέον οργανωμένη σε ένα μικρό μέρος της, αφού η προϋπάρχουσα ταβέρνα επεκτάθηκε με beach bar, παραμένει όμως αρκετά ήσυχη, παρότι οι επισκέπτες της διαρκώς αυξάνονται. Τα μονίμως ήρεμα, ρηχά νερά της προσελκύουν ιδιαίτερα οικογένειες με μικρά παιδιά, ενώ η νότια πλευρά της που οριοθετείται από ένα βράχο, προτιμάται από ζευγάρια. Θα σας οδηγήσει ως εδώ μια ταμπέλα από τον κεντρικό δρόμο και μια πολύ σύντομη διαδρομή σε ασφαλτόδρομο. Καθώς οι ξαπλώστρες είναι λίγες και σε οικονομικές τιμές, θα πρέπει να προνοήσετε και να φτάσετε νωρίς.

Άφησσος

Ένα Πηλιορείτικο χωριό που σε αρκετά στοιχεία του θυμίζει πιο πολύ νησί, η Άφησσος ανέκαθεν είχε πιστούς παραθεριστές, γεγονός στο οποίο σίγουρα συμβάλουν και οι 3 παραλίες της. Στην είσοδο του χωριού θα συναντήσετε τη χρυσαφένια αμμουδιά της Καλλιφτέρης, έναν ειδυλλιακό κολπίσκο με στενή παραλία, άφθονη φυσική σκιά και 3 beach bars που παρέχουν πλήρη οργάνωση σε σχεδόν ολόκληρη την άλλοτε παρθένα ακρογιαλιά. Πλέον στην Καλλιφτέρη, εκτός από ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντους και ένα μεγάλης έκτασης ανοιχτό πάρκινγκ, θα έχετε στη διάθεσή σας καφέ, σνακ και cocktails στην αμμουδιά, με θέα τα αραγμένα βαρκάκια και τα κανό ή SUP που νοικιάζονται εδώ και διασχίζουν τα ατάραχα νερά.

Στη δεύτερη, μικροσκοπική παραλία Λαγούδι με τα καταγάλανα νερά, θα φτάσετε κατηφορίζοντας ένα μονοπάτι πριν την είσοδο στον κυρίως οικισμό και θα πρέπει να μεριμνήσετε ώστε να έχετε μαζί σας τις απαραίτητες προμήθειες.

Τέλος, η βασική παραλία της Αφήσσου, ο Αμποβός, αποτελεί ένα από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για μπάνιο στο Πήλιο. Τα γαλαζοπράσινα, διάφανα νερά του και το ψιλό βοτσαλάκι σαν αυτό που συνήθως συναντά κανείς στις ακρογιαλιές από την πλευρά του Αιγαίου, κάνουν πολλούς να τον θεωρούν από τις ωραιότερες παραλίες του Παγασητικού, ενώ το πλήθος από παρατεταγμένα στη σειρά beachbars και ταβερνάκια προσφέρουν από σκιά και καφέ ως χαλάρωση και νόστιμους μεζέδες πλάι στη θάλασσα.

Λεφόκαστρο

Για όσους δεν είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν στο δύσκολο, ανηφορικό δρόμο που ενώνει απευθείας την Άφησσο με τους κολπίσκους του Λεφόκαστρου, υπάρχει η επιλογή της 30λεπτης περίπου διαδρομής από τον κεντρικό δρόμο. Μια διαδρομή που αποζημιώνει σε όλο της το μήκος με μοναδικές εικόνες των καταπράσινων πλαγιών του βουνού. Το ίδιο το Λεφόκαστρο, είναι γραφικό ψαροχώρι, με όμορφα πέτρινα σπίτια με κεραμιδένιες στέγες, δυο απλά ταβερνάκια όλα κι όλα που βγάζουν απέναντι τα χταπόδια να λιαστούν, και απάνεμους όρμους που μαζί με την παραλία εντός του οικισμού, σας δίνουν 4 επιλογές για μπάνιο σε σκηνικά ήρεμα κι απόλυτα χαλαρωτικά. Στην παραλία Ραζή τα αρμυρίκια παρέχουν φυσική σκιά, ενώ τα μεγάλα βότσαλα και οι αχινοί αποτρέπουν τη συσσώρευση πλήθους λουόμενων. Εδώ ακόμη και το Δεκαπενταύγουστο θα κολυμπήσετε σχεδόν μόνοι. Το ίδιο περίπου σκηνικό σας περιμένει και στην παραλία της Αγίας Ευθυμίας – την Αγιαθυμιά όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι-, ενώ όπως είναι φυσικό, οι περισσότεροι επιλέγουν τη μικρή και γραφική παραλία μέσα στο χωριό, με τα παιδιά να ξεχύνονται ξυπόλυτα από τα σπίτια πίσω από το στενό δρόμο για να βουτήξουν ξέγνοιαστα στη θάλασσα. Ωστόσο, η πιο γραφική παραλία του Λεφόκαστρου είναι η υπέροχη αμμουδιά της Γούρνας. Ένα πέτρινο μονοπάτι που ξεκινά από μια μαρμάρινη κρήνη και κατηφορίζει παράλληλα με μια ρεματιά, θα σας οδηγήσει σ΄ένα πανέμορφο κόλπο που ούτε καν φαίνεται από το δρόμο, καθώς κρύβεται από κυπαρίσσια και καλαμιές. Τα νερά είναι ρηχά και σε κάποια σημεία ευπρόσδεκτα δροσερά λόγω των πηγών που καταλήγουν εδώ, τα εκατέρωθεν βράχια που απομονώνουν την παραλία από το χωριό συμβάλουν στη γραφικότητά της, ενώ το ηλιοβασίλεμα που θα απολαύσετε μέσα σε τόση ησυχία θα σας κάνει να ερωτευτείτε το Λεφόκαστρο.Λεφόκαστρο

Μικρή Πάου

Ίσως η πιο ερημική παραλία του Παγασητικού. Θα δυσκολευτείτε να πάρετε τα μάτια σας από τη συγκλονιστική θέα καθώς θα κατηφορίζετε 3χλμ. βατού αλλά με αλλεπάλληλες στροφές ασφαλτοστρωμένου δρόμου, μετά τη σχετική ταμπέλα που θα δείτε κατευθυνόμενοι νοτιοδυτικά από το κεφαλοχώρι της Αργαλαστής. Το ζωηρόχρωμο μπλε ξεπροβάλει ξαφνικά μέσα από την πλούσια βλάστηση και καθηλώνει το βλέμμα με τα νησάκια που φωλιάζουν στο βάθος του κόλπου.

Το πέτρινο μοναστήρι του 18ου αιώνα που θα συναντήσετε στο δρόμο σας, δελεάζει για μια στάση στη σκιερή συστάδα από κυπαρίσσια που το περιβάλλουν, ενώ καθώς στεγάζει πλέον το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, φιλοξενεί τακτικά πολιτιστικές εκδηλώσεις και ενδιαφέροντα δρώμενα. Φτάνοντας στα τελευταία μέτρα του δρόμου, τα κρυστάλλινα νερά της απομονωμένης, χωρίς καμιά υποδομή παραλίας, σας προσκαλούν να βουτήξετε αμέσως. Η ακτή είναι στρωμένη με επίπεδες σχετικά πέτρες, το ίδιο και ο βυθός, αλλά έχουν ανοιχτεί διάδρομοι για να βουτά κανείς ευκολότερα. Έτσι κι αλλιώς δεν θα έρθετε εδώ για τις ανέσεις, αλλά για απόλυτη ησυχία, αποσύνδεση από τα πλήθη κι ένα πορφυρό, μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

Κάλαμος

Η χαλαρότητα και η αίσθηση νοσταλγίας που αποπνέει ο Κάλαμος κέρδισαν ακόμη και τον Roger Waters, που εδώ και αρκετά χρόνια έχει αποκτήσει ένα εξοχικό στον παραθαλάσσιο αυτό οικισμό, ωστόσο εδώ κανείς δεν έρχεται για τον μπασίστα των Pink Floyd. Αν η γαλήνη και η ηρεμία είναι το ζητούμενο για εσάς, αν η αίσθηση της καλοκαιρινής ανεμελιάς σας φέρνει στο νου περασμένες εποχές, ο γραφικός Κάλαμος που ξεπροβάλει καθώς κατηφορίζει ο δρόμος, ανάμεσα σε ελαιόδεντρα και συκιές, θα σας ενθουσιάσει. Τι θα βρείτε εδώ; Ένα λευκό εκκλησάκι κρυμμένο μέσα σε κυπαρίσσια και κατιφέδες, μία και μοναδική ταβέρνα με ξαπλώστρες σ΄ένα τμήμα της στενής, βοτσαλωτής αλλά μεγάλης παραλίας και όμορφα σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές. Η υπέροχη θέα μέσα από τα καταγάλανα νερά πίσω στο βουνό και η χρυσαφένια δύση του ήλιου που απολαμβάνει κανείς στην ακτή, είναι δύο επιπλέον στοιχεία που θα εκτιμήσετε στον Κάλαμο.

Χόρτο

Ένας κουκλίστικος, βοτσαλωτός έξω και με παχιά άμμο μέσα, μικρός κόλπος, με πράσινα, διάφανα νερά, περιτριγυρισμένος από όμορφα πέτρινα σπίτια με κεραμοσκεπές και καταλύματα με υπέροχη θέα, δυο-τρεις προσεγμένες ταβέρνες με περιποιημένα τραπεζάκια και ψαρομεζέδες που σε δελεάζουν για ένα νόστιμο διάλλειμα από τις βουτιές και καταμεσής ένας μόλος απ΄όπου μηχανοκίνητα βαρκάκια ξεκινούν για εκδρομές ψαρέματος στα ήρεμα νερά του Παγασητικού. Αυτή είναι η γραφική παραλία του Χόρτου, η χαρά μικρών και μεγάλων που αναζητούν απλότητα και μη επιτήδευση από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Αερούτσικα – Βαθιά Σπηλιά

Οδηγώντας νότια του Χόρτου, ο πλησιέστερος παραθαλάσσιος οικισμός είναι η γνωστή Μηλίνα, ένα χωριό με πολλές υποδομές και επιλογές για καφέ και φαγητό. Αν και τα εναπομείναντα τμήματα της παραλίας είναι μικρά, μια βουτιά εδώ σας αποζημιώνει με την πανέμορφη θέα που προσφέρει το νησάκι Αλατάς ή Άγιοι Σαράντα, όπως αποκαλείται από το μοναστήρι που φιλοξενεί.

Πριν το χωριό όμως, δύο πανέμορφες, κρυμμένες από το δρόμο παραλίες, θα σας ενθουσιάζουν με τα πεντακάθαρα νερά και το κρυμμένο στη βλάστηση σκηνικό τους. Τα μεν Αερούτσικα θα βρείτε οργάνωση και ανέσεις από το beach bar που λειτουργεί στη μικρή παραλία, ενώ στη Βαθιά Σπηλιά θα κολυμπήσετε σε σμαραγδένια νερά και θα νοιώσετε πραγματικά ότι ανακαλύψατε ένα κομμάτι του Πηλιορείτικου παράδεισου.

Πηγή

1 σχόλιο:

  1. Μένω εδώ και λίγες μέρες μεταξύ Άνω και Κάτω Γατζέας και επιστρέφω οίκαδε την Παρασκευή.Καμμία υπερβολή στις περιγραφές των παραλιών,ωστόσο αυτό που με φοβίζει αυτές τις μέρες είναι ο κίνδυνος της φωτιάς.Αν κάποιος ασυνείδητος κάνει τη βλακεία του,κολυμπηθρόξυλο δεν θα μείνει.Από την παραλία μέχρι τις κορυφές του Πηλίου ελαιώνες και δάσος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ