Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Παρέμβαση Καλλίστρατου Γρηγοριάδη στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το τηλεοπτικό σήμα


Άμεσα να λυθεί το θέμα για να μπορούν να βλέπουν τηλεόραση μόνιμοι και μη κάτοικοι ορεινών και δυσπρόσιτων χωριών


Στο θέμα των τηλεοπτικών αναμεταδοτών και το πρόβλημα στη λήψη τηλεοπτικού σήματος που παρατηρείται σε κάποια χωριά του δήμου Βέροιας, αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ψηφιακής Πολιτικής & Καινοτομίας, Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 21 Αυγούστου 2023.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος στην αναλυτική του ενημέρωση, τα χωριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην λήψη τηλεοπτικού σήματος είναι τα εξής: Σέλι, Ξηρολίβαδο, Κουμαριά, Καστανιά, Φυτειά, Γεωργιανοί, Σάντα, Λευκόπετρα, ενώ από την μετατροπή του σήματος σε ψηφιακό, παρατηρούνται προβλήματα στα Παλατίτσια και την περιοχή της Μπαρμπούτας.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Γρηγοριάδης, το θέμα της αναμετάδοσης του τηλεοπτικού σήματος δεν αποτελεί αρμοδιότητα των δήμων, οπότε η συντήρηση των ήδη εγκατεστημένων αναμεταδοτών (τοποθετήθηκαν από τους Καποδιστριακούς δήμους το 2011) λογίζεται ως μη νόμιμη δαπάνη και συνεπώς ήταν αδύνατη.

Το 2018 ο δήμος Βέροιας αιτήθηκε την συμμετοχή του στο πρόγραμμα πρόσβασης μόνιμων κατοίκων των ορεινών και δυσπρόσιτων «λευκών περιοχών» αλλά και της περιοχής της Μπαρμπούτας, που βρίσκονται εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, το οποίο αφορά σε επιδότηση με 110€ ανά αίτηση μόνιμου κατοίκου των παραπάνω περιοχών, είτε για την εγκατάσταση τοπικού τηλεοπτικού αναμεταδότη από την Digea, είτε την εγκατάσταση ατομικού δορυφορικού πιάτου και δέκτη από την Cosmote TV.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, ένας τοπικός αναμεταδότης κοστολογείται περίπου 40.000€, οπότε για την εγκατάσταση τοπικού αναμεταδότη απαιτούνται 400 αιτήσεις μονίμων κατοίκων. Οι αιτήσεις όμως που έγιναν από τους μόνιμους κατοίκους δεν μπόρεσαν να καλύψουν το κόστος εγκατάστασης. Όλες οι αιτήσεις όμως ικανοποιήθηκαν με την εγκατάσταση ατομικού δορυφορικού πιάτου και όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι των «λευκών περιοχών» έχουν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα μέσω της Cosmote TV, όχι όμων οι μη μόνιμοι κάτοικοι.

Επαφές με Παπαστεργίου

Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, προκειμένου να γίνουν ενέργειες για την άμεση λύση του προβλήματος λήψης τηλεοπτικού σήματος και σε μη μόνιμους κατοίκους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του αντιδημάρχου, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να χρηματοδοτούν τα κόστη για την προμήθεια και συντήρηση των τοπικών τηλεοπτικών αναμεταδοτών, με σκοπό την ολοκλήρωση του προγράμματος των «λευκών περιοχών», ώστε να έχουν όλοι οι κάτοικοι, μόνιμοι και μη, πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα. Χρηματοδότες θα είναι οι δήμοι αλλά υπεύθυνη για την εγκατάσταση και λειτουργία των αναμεταδοτών θα είναι η Digea.

Με έγγραφο του δήμου Βέροιας, ενημερώθηκε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, για τους υφιστάμενους τηλεοπτικούς αναμεταδότες του δήμου, ζήτησε την ένταξή τους στο δίκτυο της Digea και νέο αναμεταδότη στα Παλατίτσια.

Οπότε, όπως είπε ο κ. Γρηγοριάδης, αναμένουμε την αποδοχή της ένταξης των υφιστάμενων αναμεταδοτών στο δίκτυο της Digea και την έκδοση της Υπουργικής απόφασης για την κάλυψη του κόστους εγκατάστασής τους.

«Επικοινώνησα και ενημέρωσα για το θέμα τον Υπουργό Ψηφιακής Παπαστεργίου, του έστειλα και τα απαιτούμενα έγγραφα, λέγοντας πως και ο ίδιος θέλει να λυθεί άμεσα το θέμα και ήδη μαζί με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα συναντήσουν τους υπευθύνους της Digea για την άμεση λύση του προβλήματος», είπε κλείνοντας το θέμα το Καλλίστρατος Γρηγοριάδης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ