Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Φτιάχνουμε το πιο καλοκαιρινό λαδερό, ιμάμ μπαϊλντί


Επιμέλεια: Γιιώργος Μεταξάς
Μπορεί να θεωρείται από κάποιους βαρύ φαγητό, λόγω της σάλτσας, του μπόλικου κρεμμυδιού, σκόρδου και του λαδιού, αλλά δεν παύει να είναι το πιο καλοκαιρινό και νόστιμο λαδερό της παραδοσιακής κουζίνας. 

Συνοδεύεται άψογα με φρέσκο ψωμάκι και απαραίτητα με φέτα! Ο Σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς μας δείχνει πώς να φτιάξουμε το τέλειο ιμάμ μπαϊλντί, τώρα που οι μελιτζάνες έχουν την τιμητική τους. Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:

Υλικά:

6 μελιτζάνες μακρόστενες
3-4 κρεμμύδια (ανάλογα το μέγεθος)
4 σκελίδες σκόρδο
4-5 ώριμες τομάτες (τριμμένες στο ρεντέ)
2-3 φέτες τομάτας (σε κάθε μελιτζάνα)
1 κούπα ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι, λίγη φρυγανιά
Προαιρετικά 1 κόκκινη και 1 πράσινη πιπεριά (σε λωρίδες)
100 γρ. φέτα σπασμένη στο χέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες χωρίς να αφαιρέσουμε τελείως το κοτσάνι τους και χαράζουμε με ένα μαχαίρι διαμπερώς με δυο κάθετες μαχαιριές χωρίς να τις χωρίσουμε. 

Τις βάζουμε αν θέλουμε για κανένα μισάωρο σε ελαφρύ αλατόνερο να ξεπικρίσουν. Ωστόσο ετοιμάζουμε τη σάλτσα. 

Σε βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα κόβουμε τα κρεμμύδια εμενσέ(λεπτές φέτες) και τα σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. 

Όταν μαραθούν προσθέτουμε τα σκόρδα, τις πιπεριές(αν βάλουμε) και τις τομάτες. 

Βράζουμε για ένα τέταρτο, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον μαϊντανό και δίνουμε μια βράση ακόμη.

Παράλληλα τηγανίζουμε στο υπόλοιπο ελαιόλαδο τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν, αφού τις έχουμε πρώτα στραγγίσει. Τις αφήνουμε λίγο σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το πολύ λάδι και τις αραδιάζουμε σε ένα ταψάκι. 

Τις ανοίγουμε, τις πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά, τις γεμίζουμε με τη φάρσα μας, τοποθετούμε από πάνω 2-3 φέτες τομάτας, λίγη φρυγανιά και ψήνουμε στον φούρνο στους 180© για 40-45΄.

Tips: μπορούμε 10΄πρίν ολοκληρωθεί το ψήσιμο να πασπαλίσουμε με φέτα ή ξινομυζήθρα.

Μπορούμε επίσης να μην τηγανίσουμε τις μελιτζάνες αλλά να τις ψήσουμε στον φούρνο ραντίζοντάς τες με λίγο ελαιόλαδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ