Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Χρ. Γιαννακάκης: Από Ινδία, Βιετνάμ και Ταϊλάνδη οι ελπίδες για ενίσχυση του εργατικού δυναμικού

Εκατό Ινδοί και άλλοι τόσοι Βιετναμέζοι αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα, προκειμένου να εργαστούν κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, στον τρύγο, τόσο στην Αττική, όσο και σε Πελοπόννησο και Μακεδονία, εγκαινιάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη συνεργασία της Ελλάδας με τις δύο χώρες στην απασχόληση εργατών γης.

Μετά τον Οκτώβριο αναμένονται οι πρώτες εγκρίσεις βίζας για εργάτες γης και από την Ταϊλάνδη, όπως δηλώνει στο powergame.gr ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βιετνάμ, στο πλαίσιο διεθνούς έκθεσης τροφίμων, και είχε επαφές για το θέμα των εργατών γης τόσο με την ελληνική πρεσβεία, όσο και με στελέχη της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο Χρ. Γιαννακάκης επισημαίνει ότι σ’ αυτές τις τρεις χώρες (Ινδία, Βιετνάμ και Ταϊλάνδη) εναποτίθενται οι ελπίδες για την κάλυψη ενός μέρους του εργατικού δυναμικού που χρειάζεται ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα, καθώς κυρίως οι Αλβανοί και γενικότερα οι εργάτες γης από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που μέχρι τα τελευταία χώρα αποτελούσαν το βασικό εργατικό δυναμικό στα χωράφια, είτε έχουν μεταναστεύσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είτε έχουν μεταφερθεί σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και οι κατασκευές, λόγω των υψηλότερων αμοιβών.

Όσον αφορά την πολυδιαφημισμένη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την απασχόληση 5.000 Αιγύπτιων εργατών στην ελληνική οικονομία, ο Χρ. Γιαννακάκης εξηγεί ότι παρά τις τροποποιήσεις που επεξεργάστηκε και πρότεινε η ελληνική πλευρά, η αιγυπτιακή δεν έχει κάνει τα βήματα που της αναλογούν, με αποτέλεσμα η συμφωνία να αποτελεί στην ουσία κενό γράμμα. Βασικός, αλλά όχι μοναδικός ανασχετικός παράγοντας, είναι η διάταξη που προβλέπει ότι την επιλογή των εργατών γης θα την κάνει το αιγυπτιακό κράτος, διαδικασία «βαριά» γραφειοκρατική, χρονοβόρα και δεσμευτική για τον ενδιαφερόμενο εργοδότη, αφού δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει εκείνος τους εργαζομένους που θεωρεί καταλληλότερους.

Γενικότερα, πάντως, ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ επισημαίνει ότι χρειάζεται να αυξηθεί η στελέχωση στις ελληνικές προξενικές Αρχές, προκειμένου να αυξηθεί και ο αριθμός αιτήσεων εργαζομένων που διεκπεραιώνουν, καθώς το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί, ενώ αυξάνεται σημαντικά ο όγκος των αιτήσεων που υποβάλλονται.

Μεγάλη δεξαμενή εργατικού δυναμικού η Ινδία

Εν τω μεταξύ, το θέμα της μετάκλησης εργατικού δυναμικού από την Ινδία πρόκειται να τεθεί στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού μιας εκ των δύο πολυπληθέστερων κρατών του πλανήτη, του Ναρέντρα Μόντι, στην Αθήνα, μεθαύριο, Παρασκευή, και της συνάντησης που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και της συνάντησης που θα έχουν οι δύο ηγέτες με επιχειρηματίες των δύο χωρών.

Το ελληνο-ινδικό Επιμελητήριο, όπως δηλώνει στο powergame.gr ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Μελάς, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Ενδεικτικά, πέραν της συνεργασίας με την ΕΘΕΑΣ για τη μετάκληση εργατών γης, το Επιμελητήριο έχει έλθει σε επαφή με τον Εθνικό Οργανισμό Ανάπτυξης Δεξιοτήτων (National Skill Development Corporation) της Ινδίας για την (επανα)κατάρτιση εργαζομένων σε ειδικότητες που είναι αναγκαίες στην ελληνική οικονομία, ώστε ακολούθως να έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ο οργανισμός αποτελεί σύμπραξη του υπουργείου Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Επιχειρηματικότητας της Ινδίας με ιδιωτικές εταιρείες και έχει εγγεγραμμένους στις ψηφιακές πλατφόρμες του πάνω από 1 εκατομμύριο Ινδούς ειδικευμένους εργαζομένους.

Για τη διευκόλυνση της μετάκλησης εργατών από την Ινδία ο κ. Δημ. Μελάς κρίνει αναγκαία τη δρομολόγηση ρύθμισης ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να μετακληθεί από διαφορετικούς εργοδότες, τόσο του ιδίου κλάδου της οικονομίας όσο και -κυρίως- διαφορετικών. Για παράδειγμα, να μπορεί να απασχολείται για 4,5 μήνες τον χρόνο στον τουρισμό και άλλους τόσους στη γεωργία.

Πηγή

15 σχόλια:

  1. Οι εργάτες γης που μας λέγανε ότι θα είναι στις Βαρβάρες και στην Αλεξάνδρεια τι γίνεται με αυτούς? Δεν φτάνουν τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα δεν ντρέπονται από τα βάθη της Ασίας να προσπαθούν να βρούν εργάτες?
    Κόψτε τα επιδόματα της τεμπελιάς. Ή δουλειά στο χωράφι ή τίποτα και θα δείτε πως οι καφετέριες θα αδειάσουν από τους τεμπέληδες.
    Τέτοιος λαός τεμπέλης, τέτοιοι πολιτικοί του αξίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποιος πάει δηλαδή καφετέρια ειναι τεμπέλης χαχαχα

      Διαγραφή
  3. Και πως θα τους ξαναστείλεις πίσω όταν τελειώσουν με τον τρύγο. Η θα μας τους αφήσεις δώρο να πατούν κανένα επίδομα κ αυτοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ λέω πάλι ολοι οι χαραμοφαιδες που γεμίζουν τις καφετέριες της Βέροιας οι οποίες ουκ ολίγες ειναι,να ρίξουν τον εγωισμό τους και να πάνε αυτοί στα χωράφια,γιατί σε 20 χρόνια στη Βεροια μόνο το 10 τοις εκατό θα μιλάει ελληνικά και τότε θα είναι αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι αυτό που λες δεν φταίει ότι δεν θα πάει κανένας στο χωράφι, αλλά ότι όλοι οι ξεβράκωτοι με 10 στρ. το παίζουν επιχειρηματίες με 30 € μεροκάματο, ενώ θα έπρεπε να βάζουν την οικογένεια τους. Άσε που τα λεφτά ειναι για γέλοια. δεν φταίνε ούτε οι καφετέριες ούτε αυτοί που δεν πάνε γι αυτή την κατάσταση, αλλά ότι ήμαστε του ότι φάμε ότι πιούμε. Αγρότες με εκατοντάδες στρέμματα και ψάχνουν εργάτες ενώ θα έπρεπε να έχουν μηχανήματα να τα κάνουν. Αλλά όταν τα τρως στις ταβέρνες πως θα έχεις λεφτά να αγοράσεις μηχάνημα.

      Διαγραφή
  5. οι εργατες οι γατες και τα γατακια. ακομα και απο αυτες τις χωρες θελουν οι ανθρωποι να εργαζονται 320 μερες το χρονο και οχι ευκαιριακα για 4-6 μηνες. η χωρα δεν εχει ροη συνολικα και οσοι το αρνουνται ειναι οι αργοι που αυταπατουνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για να μη δώσουν οι αφέντες 20 ευρώ παραπάνω μεροκάματο θα μας φέρουν εργάτες και από Ινδία. Μας ταίριαξαν καλά με τους Αλβανούς τώρα θέλουν και Ασιάτες. Να τα ξηλώσετε τα ροδάκινα και να πάτε εσείς εργάτες. Μας έγιναν όλοι αφεντικά με την κοιλιά ως το πάτωμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελπίζω να καταλάβετε γιατί χάνεται και η Ευρώπη ως κοινωνία τουλάχιστον όπως την ξέραμε.
    Όλοι εμείς λόγω θρησκείας, εργασίας, οικονομικών απαιτήσεων κλπ κάνουμε ένα το πολύ δύο παιδιά, σε αντίθεση με την πολυγαμία και πολυτεκνία των μεταναστών οι οποίοι τελικά και επικρατούν πληθυσμιακά.
    Δες τε τη Μεγάλη Βρετανία Δήμαρχοι και Πρωθυπουργοί αλλοδαποί. Και να ζούμε όλοι αρμονικά ποιος θα είχε αντίρρηση; δυστυχώς όμως η θρησκευτική και κοινωνική βία περισσεύει. Και είναι μόνο η αρχή.
    Για όλα φταίει ο Καπιταλισμός που κάνει τα παντα6για το γρηγορότερο κέρδος αδιαφορόντας για τις κοινωνικές ομάδες και σχέσεις.
    Καλώς να τους δεχθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φέρτε μου ζουρλομανδύα.
    Θα πλακώσει όλη η Ινδία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιατί να ξυπνήσουν για δουλειά?Ο πατέρας σύνταξη η μητέρα σύνταξη Εφάπαξ.Παππους γιαγιά το ίδιο.Ολοι αυτοί που χορεύουν στις πολιτισμικές εκδηλώσεις ούτε τους νοιάζει το αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα καλα της Παγκοσμιοποιησης που διωχνει τον πρωτογενη τομεα απο την ποιοτητα στην ευτελη ποιοτητα....η εισαγωγικη λειτουργια που ειναι δογμα για την Παγκοσμιοποιηση, η τελικη παρακμη των πολλων υπερ των λιγων εισαγωγικων καρτελ δλδ η σταδιακη φτωχοποιηση των λαων. Ετσι αποφασιζουν και φευγουν οι νεοι εκτος χωρας και μαζι με τον ακρατο κατακερματισνο της αγροτικης γης χωρις πολιτικη που βολευει τα εισαγωγικα βασιλεια....καληνυχτα πολιτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Από Papua New Guinea και τους Εσκιμώους της Αλάσκα δεν θα έρθουν????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΑΥΤΟΣ Ο ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ ΤΟΣΑ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ