Ξεκινά το επόμενο διάστημα ο διαγωνισμός για το έργο «Αναβάθμιση - ανάδειξη του ιστορικού πάρκου της Νάουσας», συνολικού προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα έργο που στοχεύει να συμβάλει στην αειφόρο και ορθολογική διαχείριση του πάρκου της πόλης, στην ανάδειξη και προστασία της ιστορικής του ταυτότητας, στην αύξηση της λειτουργικότητας του για αναψυχή κ.ά.
Το Δημοτικό Πάρκο της Νάουσας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και αξία, μιας και αποτελεί ταυτόχρονα ιστορικό τόπο ιδιαίτερης σημασίας (στο πάρκο βρίσκεται το Μνημείο Θυσίας στο χώρο όπου τον Απρίλιο του 1822 συνέβη το αποτρόπαιο γεγονός της σφαγής Ναουσαίων Ηρώων από τους Τούρκους), αλλά και σπάνιο Μνημείο Αρχιτεκτονικής Τοπίου, με ιδιαίτερο βοτανολογικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, το οποίο σύμφωνα και με το Συμβούλιο της Ευρώπης, αποτελεί μέρος της Τοπιακής Κληρονομιάς (Landscape Heritage) του Δικτύου HEREIN.
«Αντικείμενο της μελέτης που εκπονήσαμε για την ανάπλαση του δημοτικού μας πάρκου είναι η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού χαρακτήρα, ως μοναδικού πνεύμονα πρασίνου της πόλης της Νάουσας αλλά και ως έργο Αρχιτεκτονικής Τοπίου ιδιαίτερης ιστορικής, οικολογικής και αισθητικής αξίας. Το πάρκο μας από το 2021 εντάχθηκε επίσημα στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελώντας το πρώτο πάρκο της Ελλάδας, που έγινε μέλος του ευρωπαϊκού αυτού δικτύου. Η διάκριση αυτή αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς δίνεται η δυνατότητα δικτύωσης του δήμου με τα σημαντικότερα πάρκα στην Ευρώπη, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία μας. Παράλληλα, δημιουργούνται ευκαιρίες τουρισμού υψηλού επιπέδου, καθώς και αξιοποίησης χρηματοδοτικών «εργαλείων» για το πάρκο μας, με σεβασμό στην κληρονομιά και την ταυτότητά μας» επισημαίνει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας.
Ο ίδιος προσθέτει πως οι σύγχρονες σχεδιαστικές επιλογές της αναβάθμισης του δημοτικού πάρκου είναι κρίσιμο να προάγουν τις νέες προοπτικές του χώρου αλλά και να διατηρήσουν τον φυσικό, πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο για τις επόμενες γενιές, υπενθυμίζοντας παράλληλα στους επισκέπτες, τη σημαντική περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία του πάρκου, ως υποδομή για την καθημερινή αναψυχή.
Επισημαίνεται ότι η εικόνα φθοράς με το πέρασμα περίπου 70 χρόνων από την τελευταία και ουσιαστικότερη διαμόρφωση του δημοτικού πάρκου, η χρηστική βελτίωση και η ενίσχυση της ταυτότητας της περιοχής παρέμβασης, αποτέλεσαν αιτία προβληματισμού και ταυτόχρονα επιθυμία της σημερινής δημοτικής αρχής για την αναβάθμιση, προβολή και η αξιοποίησή του σημαντικού αυτού τοπόσημου της Νάουσας. Βέβαια η όποια ανάδειξη και τροποποίησή του επιχειρείται οφείλει να διατηρήσει το νήμα της σύνδεσης του χώρου με το ιστορικό αλλά και το πιο πρόσφατο παρελθόν του, όπως αναδύθηκε και από τον σχεδιασμό του 1959.
Το έργο της ανάπλασης
Πιο αναλυτικά, το έργο της ανάπλασης και ανάδειξης του ιστορικού δημοτικού πάρκου της Νάουσας περιλαμβάνει:
1.Ανακατασκευή δομικών στοιχείων: στο Δημοτικό Πάρκο, στην υφιστάμενη αρχιτεκτονική μορφή του, δεν απαιτούνται νέα δομικά έργα διαμόρφωσης εδάφους. Είναι όμως απαραίτητη η αποκατάσταση, η ανακατασκευή και η βελτίωση των υφισταμένων δομικών στοιχείων (ξερολιθιές, στοιχεία από σκυρόδεμα, δάπεδα, διάδρομοι, κ.α.). Οι χωματουργικές εργασίες αφορούν κυρίως το δίκτυο διαδρόμων και λοιπές καθαιρέσεις στοιχείων που απαιτούν ανακατασκευή.
2.Δίκτυα: θα κατασκευασθούν μοντέρνα δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης.
3.Κατασκευή υποδομών: περιλαμβάνεται η διάστρωση των διαδρόμων που θα οριοθετηθούν τις μαλακές από τις σκληρές επιφάνειες του χώρου. Περιλαμβάνονται καινοτόμες ειδικές αρχιτεκτονικές και άλλες μικροκατασκευές και παρεμβάσεις.
4.Επιστρώσεις: περιλαμβάνονται επενδύσεις και επιστρώσεις των διαδρόμων, των επιφανειών και λοιπών δαπέδων του πάρκου (πέτρινα καθιστικά, περιφράξεις, πέργκολες, διακοσμητικά κλπ)
5.Φυτεύσεις: θα φυτευτούν διάφορα είδη φυτών σύμφωνα με ειδικό σχέδιο φύτευσης. Η νέα βλάστηση θα περιλαμβάνει αντικατάσταση γερασμένης και συμπλήρωση νέας σε χώρους που έχει εκλείψει λόγω φθορών, θα τοποθετηθούν φυτοφράκτες, φυτά σκίασης, συμπαγείς ομάδες φυτών από εδαφοκαλυπτικά είδη, χλοοτάπητας κ.ά.
6.Εξοπλισμοί-αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις: οι εξοπλισμοί περιλαμβάνουν τα φωτιστικά σώματα, τα καθιστικά (πέτρινα, ξύλινα, μεταλλικά), τα δοχεία απορριμμάτων, τις πέργκολες, τον εξοπλισμό του σιντριβανιού, τα όργανα παιδικής χαράς καθώς και τις πληροφοριακές πινακίδες. Επίσης μια από τις σημαντικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις είναι η κατασκευή μεταλλικού δίσκου διαμέτρου 5,00 μέτρων, στην είσοδο της πλατείας Ειρήνης, που θα είναι διάτρητος σε παντογράφο και κάτω από το μεταλλικό στοιχείο θα φυτευτούν φυτά χαμηλής ανάπτυξης, τα οποία θα ανανεώνονται κατά τακτά διαστήματα. Αντίστοιχες παρεμβάσεις θα γίνουν στα γεφύρια και άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία του πάρκου.
Στην Ελλάδα όταν κάνουμε ανακατασκευή σε πάρκα και πλατείες έχουμε την συνήθεια της τσιμέντο ποίησης. Για να δούμε
ΑπάντησηΔιαγραφή