Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Δήμαρχος Βέροιας: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη - Το σχολείο της Άμμου πρέπει να λειτουργήσει»


Το θέμα του κλεισίματος του δημοτικού σχολείου της Άμμου συζητήθηκε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, το απόγευμα της Δευτέρας 21 Αυγούστου 2023.

Όπως έκανε γνωστό και ο πρόεδρος της κοινότητας Άμμου Γιώργος Σίτας, με επιστολή του στα ΜΜΕ, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας το σχολείο της Άμμου κλείνει οριστικά και οι μαθητές καλούνται από την νέα σχολική χρονιά να μεταφερθούν σε μια αίθουσα στο σχολείο των Ασωμάτων.

Αίθουσα που όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος, είναι ακατάλληλη καθώς είναι σε υπόγειο, δίχως παράθυρα και με πολλή υγρασία, όπως αναφέρει στην επιστολή του, επισυνάπτοντας και σχετικές φωτογραφίες των σχολικών αιθουσών της Άμμου και των Ασωμάτων.

Σχολείο Άμμου


Σχολείου Ασωμάτων

Στην ίδια επιστολή κάνει λόγο για αδιαφορία των κυβερνητικών βουλευτών που δεν μπόρεσαν να παρέμβουν και να αλλάξουν την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.


Παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, αναφέρθηκε στο θέμα του κλεισίματος του σχολείου, καθώς στην αίθουσα παραβρέθηκαν και πολίτες από την Άμμο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων Αγίας Βαρβάρας, Άμμου και Ασωμάτων Θανάσης Γαλάνης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Άμμου Γιώργος Σίτας.

«Το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας είχε πάρει απόφαση κατά της απόφασης του κλεισίματος του σχολείου», ανέφερε αρχικά ο Δήμαρχος. «Ήρθαμε σε επαφή με την Ένωση Γονέων και προφανώς στηρίζουμε την ανακοίνωση της Ένωσης. Την ερχόμενη εβδομάδα που οι βουλευτές επανέρχονται στα καθήκοντά τους, θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό για να τους πείσουμε ότι το σχολείο στην Άμμο πρέπει να λειτουργήσει, ιδιαίτερα όταν η μεταφορά των μαθητών θα γίνει σε χώρο όχι κατάλληλο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα εισακουστούμε και θα πρυτανεύσει η λογική αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Η θέση μας όμως είναι ξεκάθαρη. Η συνέχεια της λειτουργίας της σχολικής αίθουσας στην Άμμο δεν θα επιβαρύνει την Πολιτεία άρα δεν τίθεται οικονομικός λόγος και δεν βρίσκω κάποιον διδακτικό λόγο που θεωρείται καλύτερη μια τέτοια αίθουσα από μια ευήλια και ευάερη», ανέφερε ο Δήμαρχος.


Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Γαλάνης πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας, Άμμου και Ασωμάτων, μεταφέροντας την αρνητική γνώμη του Συλλόγου, λέγοντας πως οι περίπου 100 γονείς ερωτήθηκαν το 2021, με την πλειοψηφία να μην συμφωνεί με την απόφαση του Υπουργείου.


Τον λόγο πήρε επίσης ο πρόεδρος της Άμμου, επισημαίνοντας πως οικονομικός λόγος δεν τίθεται καθώς όπως είπε, τα έσοδα από τα ενοίκια από κάποια χωράφια, το καφενείο και ένα σπίτι στο χωριό, πηγαίνουν στις ανάγκες του συγκεκριμένου σχολείου, έπειτα από επιθυμία μιας κυρίας της Άμμου. Μετέφερε επίσης την αρνητική αόφαση των γονέων και των κατοίκων του χωριού, για την απόφαση κλεισίματος του σχολείου.

13 σχόλια:

  1. Κάποια στιγμή πρέπει να ειπωθούν αλήθειες. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν σχολεία με 5 και 10 μαθητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και με ένα μαθητή σχολείο ανοιχτό

      Διαγραφή
    2. Τότε μην περιμένετε προκοπή. Δηλαδή αν πάει 1 χλμ πιο πέρα σε ένα άλλο σχολείο τι θα γίνει;

      Διαγραφή
    3. Ναι αλλά λες την εύκολη, την απλουστευμένη αλήθεια και παραβλέπεις την πρώτη, την σοβαρή την κυρία αλήθεια του αφανισμού των Ελλήνων! Τι έχει κάνει το κράτος να επιβραδύνει αν όχι να αντιστρέψει την υπογεννητικότητα;;; Αυτά που ακούγαμε πριν 3-4 δεκαετίες για την Ήπειρο κτλ τα ζούμε στον έφορο κάμπο της Ημαθίας δίπλα αλλά κ μέσα σε αστικά κέντρα. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και της κοινωνικής εξέλιξης των ευρωπαϊκών λαών αλλά εμείς είμαστε ελάχιστοι και ...ακρίτες!!

      Διαγραφή
  2. Πώς θα λειτουργήσει ένα σχολείο όταν έχει μείνει τρεις κι ο κούκος? Όλα τα άλλα είναι λαϊκισμός εν όψει εκλογών.
    Το πρόβλημα έχει την αφετηρία του στο ότι οι νέοι εγκαταλείπουν τα χωριά για καλύτερους όρους ζωής στα αστικά κέντρα. Η πορεία αυτή θα ανατραπεί αν δοθούν ισχυρά κίνητρα (φορολογικά, εισοδηματικά, επενδυτικά) στους διαμένοντες στα χωριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν είναι έτσι όπως λέτε, τότε να κλείσουν και τα σχολεία της Αγίας Βαρβάρας και των Ασωμάτων γιατί πάνω από 15 παιδιά δεν έχει καμία τάξη... παράλογο το θεωρώ εγώ αυτό!
    Γιατί να κλείσει, ενοχλεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε πρώτη φάση 5 από δω 10 από εκεί θα μαζευτούνε σε ένα από τα τρία και αν συνεχιστεί η μείωση, που έτσι θα γίνεται, θα κλείσουν. Αυτή είναι, δυστυχώς η τραγική μοίρα της υπαίθρου. Τα σχολεία να κλείνουν, τα δρομολόγια των αστικών να μειώνονται το ίδιο οι ιδιωτικές και κρατικές υπηρεσίες.
      Μόνο με ισχυρά οικονομικά κίνητρα (φορολογικές και ασφαλιστικές απαλλαγές, επιδόματα, επενδυτικές ενισχύσεις) και αντίστοιχη επιβάρυνση στα αστικά κέντρα, θα ανατραπεί η κατρακύλα.
      Όλα τα άλλα είναι προεκλογικός λαϊκισμός και μετάθεση του προβλήματος για αργότερα.

      Διαγραφή
    2. δεν είναι συμφέρον για το κράτος να έχει δάσκαλους με 3-5 ή 10 παιδιά.

      Διαγραφή
  4. Το σχολείο έχει έξοδα συντήρησης, θέρμανση, δεη, τηλέφωνο κλπ. Είναι δυνατόν να λειτουργεί με τόσους λίγους μαθητές; Αντίστοιχα πόσο κοστίζει η μεταφορά τους σε ένα πιο κεντρικό σχολείο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς θα κλείσουν πρέπει να το παρετε αποφαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι αυτοί που φωνάζουν να μην κλείσουν είναι αυτοί που βολεύονται. Δεν είναι δυνατό όσους μαθητές έχει ένα τμήμα στην Βέροια να έχει ένα ολόκληρο σχολείο σε κάποιο χωριό με 4-5 δασκάλους, διευθυντή, χώρια οι ειδικότητες κτλ

      Διαγραφή
    2. Ο δήμαρχος, ας μειώσει στα μικρά χωριά τη χρέωση της ΔΕΥΑΒ, της ΔΕΗ, του ΕΝΦΙΑ και ας αφήσει τους λαϊκισμούς.

      Διαγραφή
  6. Τα σχολεία τα θέλετε ανοιχτά αλλά παιδιά δεν κάνετε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ